Skip to main content

Auto-put bez grijača, moguće zatvaranje zimi

Auto-put bez grijača, moguće zatvaranje zimi



Auto-put bez grijača, moguće zatvaranje zimi
Foto: Filip Filipović / ADRIA

41 kilometar duga dionica autoputa u Crnoj Gori, koja povezuje Smokovac na periferiji Podgorice i Mateševo nadomak Kolašina na sjeveru, nema postavljene grijače. Saobraćaj će funkcionisati i bez njih osim u nekim ekstremnim situacijama zimi.

Rukovodilac Službe ljetnjeg i zimskog održavanja autoputa Vladan Knežević kazao je za Adriu da grijači nisu ugrađeni u kolovoz.

“Međutim nije ni planirano ni zatvaranje autoputa osim u nekim ekstremnim uslovima kada ne bude moguće da se obezbjedi bezbjedan saobraćaj, možda će biti zatvaranja, mada ćemo se truditi da do toga ne dođe. Realizacija takvih projekata bila bi mnogo isplativija ukoliko bi se koristili alternativni izvori energije, koju mi nažalost ne koristimo dovoljno”, ističe Knežević.

On smatra  da je sada nemoguće postaviti grijače i da se te savremene metode kod nas i okruženju još nisu primjenjivale .

“MI smo planirali da tako kažem na tradicionalan način, obezbijedili smo opremu, 10 snjegočistača koji uskoro treba da stignu. Nadamo se najdalje do početka septembra. Obezbijedili smo miksere i rezervoare za rastapanje soli i kalcijuma. To je savremenija metoda održavanja autoputa, imamo ugrađen softver i osam modernih meteostanica sa kojih ćemo kupiti podatke i obrađivati u našim bazama i na osnovu toga primjenjivati određene scenarije za čišćenje i održavanje puta”, rekao je on u razgovoru za Adriu.

 



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci