„SVI TREBA DA DAMO MAKSIMUM“

Apel premijera: Ubrzati izbor nosilaca pravosudnih funkcija i članova Sudskog savjeta

Vlada je danas usvojila usmenu informaciju o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Apel premijera: Ubrzati izbor nosilaca pravosudnih funkcija i članova Sudskog savjeta

Vlada je danas usvojila usmenu informaciju o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.


Apel premijera: Ubrzati izbor nosilaca pravosudnih funkcija i članova Sudskog savjeta
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Premijer Dritan Abazović apelovao je na poslanike da koliko je moguće ubrzaju izbor nosilaca pravosudnih funkcija i članova Sudskog savjeta, ističući da je optimista da do kraja mjeseca možemo dobiti rezultat makar za jednu od tri tačaka.

“Moj apel prema poslanicima je da koliko mogu ubrzaju proces izbora nosilaca najviših pravosudnih funkcija i članova Sudskog savjeta. Vidio sam dobru volju predsjednice Skupštine koja je zakazala Kolegijum. Svi treba da damo maksimum u onome što je naš domen i što je dio naše odgovornosti. Ja sam optimističan da do kraja mjeseca možemo imati rezultat makar za jedno od ove tri velike tačke. To je nezavisno od bilo kojih političkih kretanja. Mislim da se u crnogorskom parlamentu stvorio zaista široki konsenzus kada je evropski put Crne Gore u pitanju” , rekao je Abazović.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović je, predstavljajući  informaciju o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kazala da je ključno da se ključni ljudi u pravosuđu imenuju do kraja proljećnog zasjedanja ili do kraja septembra.

“Poruka sa sastanaka sa predstavnicima EK jeste da mi možemo dobiti završna mjerila do kraja ove godine. Ona su ključni uslovi za okončanje procesa pregovora. Sa završnim mjerilima ulazimo u završnu fazu pregovora. To bi bila velika stvar. Možda jeste ambiciozno da ih do kraja godine dobijemo, ali nije neizvodljivo”, kazala je ona.

Istakla je da za neispunjavanje ovih stvari nema opravdanja, bila ova Vlada u tehničkom ili punom mandatu.

Ministar pravde, Marko Kovač, kazao je da će, što se tiče poglavlja 23, do kraja jula biti završen rad u radnim grupama na izradi ključnih zakonskih tekstova.

„Formirana je Radna grupa koja će se baviti analizom racionalizacije pravosudne mreže“, rekao je Kovač.

On je kazao da je planirano da aktivnosti Ministarstva pravde budu završene do kraja jula.

„Što se tiče Zakona o oduzimanju imovinske koristi kriminalnom djelatnošću, planiramo da do kraja jula i rad na tom zakonskom atu završimo, kako bi i njega uputili EK što prije“, kazao je Kovač.

Ministar vanjskih poslova, Ranko Krivokapić, naveo je da je, ko je htio da čuje, dobio prave političke poruke iz Brisela.

„Stabilne Vlade daju bolje rezultate, najčešće, nestabilne same po sebi nijesu u kapacitetu da naprave velike iskorake. Promjenom agende mi smo došli u poziciju nestabilne Vlade“, rekao je Krivokapić.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services