Skip to main content

Bečić: Državnost Crne Gore i njena nezavisnost brani se i dodatno učvršćuje što skorijim učlanjenjem u EU

Bečić: Državnost Crne Gore i njena nezavisnost brani se i dodatno učvršćuje što skorijim učlanjenjem u EU



Bečić: Državnost Crne Gore i njena nezavisnost brani se i dodatno učvršćuje što skorijim učlanjenjem u EU
Foto: TVCG

“Uzvišena i pojačana emocija koju svaki član naše društvene zajednice osjeća pri samom pomenu trinaestog dana u mjesecu julu posljedica je značaja koji ovaj datum sa sobom nosi. A kako i ne bi kad je naša država dvojako obilježena ovim danom – 1878. godine je stekla državnu nezavisnost na Berlinskom kongresu, a 1941. je kroz hrabrost svojih kćeri i sinova koji su ustali protiv fašizma i okupacije postala prepoznata u Evropi i šire. Zato je naša obaveza da uvijek i na svakom mjestu predstavljamo branu makar i verbalnim naznakama nečega što se može podvesti pod ovu apsolutno neprihvatljivu i monstruoznu formu radikalnog nacionalizma”, navodi on.

Trinaestog jula prije više od osam decenija smo, kako kaže, rekli ne neslobodi, ne lancima i okovima i ne prihvatanju zloslutne ideje da se cijela Evropa potčini ideologiji o supremaciji jedne rase ili jedne nacije nad svim ostalima i njenim suludim vođama.

“Državnost Crne Gore i njena nezavisnost, osim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu i osnaživanjem partnerstava u okviru njega, brani se i dodatno učvršćuje što skorijim učlanjenjem u Evropsku uniju. Dakle, za evropske integracije ne smije biti nikakvih zamjena, ne smije biti alternative i za Demokratsku Crnu Goru ih nema. Žrtva naših predaka, kojima nije bilo teško ni život položiti za slobodu i za državu, mora biti vodilja svima nama da do kraja istrajavamo na demokratizaciji crnogorskog društva, kroz dosljednu izgradnju njegovih institucija. Nelegitimni i antidemokratski procesi i njihovi akteri su nas samo privremeno spriječili na tom zadatku. Međutim, uvjeren sam da ćemo već u danima i nedjeljama pred nama nastaviti još snažnije i još brže. Zbog naše Crne Gore, zbog njene državnosti i njene nezavisnosti. Zbog njenih građana i njihovog prosperitetnijeg života.

U to ime, svim građankama i građanima, u ime Demokrata i svoje ime još jednom čestitam 13. jul, Dan državnosti naše majke i naše jedine otadžbine Crne Gore”, zaključuje Bečić.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci