"neću da krijem da imam prijatelje u NSD"

Bratić: Kad su me napadali, DF mi je pružao i moralnu i fizičku zaštitu

Nova vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem nije utemeljena na izbornoj volji građana. Prema tome, došlo je do nezapamćene izborne gimnastike kada nakon pada Vlade nije došlo do novih parlamentarnih izbora, već je došlo do prekompozicije. To nije problematično samo sa proceduralne strane, već je problematično to što su konstituenti ove vlade nehomogen i neobičan konglomerat, s obzirom na njihove statute i platforme i na osnovu obećanja jednih koji su dobili vlast i drugih koji su vlast izgubili, kazala je u intervjuu za "Dan" bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Bratić: Kad su me napadali, DF mi je pružao i moralnu i fizičku zaštitu

Nova vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem nije utemeljena na izbornoj volji građana. Prema tome, došlo je do nezapamćene izborne gimnastike kada nakon pada Vlade nije došlo do novih parlamentarnih izbora, već je došlo do prekompozicije. To nije problematično samo sa proceduralne strane, već je problematično to što su konstituenti ove vlade nehomogen i neobičan konglomerat, s obzirom na njihove statute i platforme i na osnovu obećanja jednih koji su dobili vlast i drugih koji su vlast izgubili, kazala je u intervjuu za "Dan" bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.


Bratić: Kad su me napadali, DF mi je pružao i moralnu i fizičku zaštitu

Ona je rekla da narod jeste glasao za Socijalističku narodnu partiju (SNP) u okviru koalicije "Za budućnost Crne Gore" i za koaliciju "Crno na bijelo", ali podsjeća da je u platformama tih partija bilo jasno navedeno da će se boriti protiv bivšeg režima.

"Sada je pitanje i koliko je to više bivši režim. Takođe, obećavano je da će se boriti protiv korupcionaških afera i njihovih partnera. Nova vlada je u parlamentu izglasana i glasovima nekih aktera korupcionaških afera. Obećanja su neostvariva, a rezultati će teško biti ostvareni, s obzirom na to da zavise od onih koje treba procesuirati", ističe bivša ministarka.

Ona je izuzetno skeptična kada je u pitanju uspješnost ove vlade.

"Sa svake sjednice ne da se čuju disonantni tonovi, već čujem užasnu buku i bijes. Imate osjećaj da oni nisu dio iste vlade. Imate dva ministra u Vladi koja je usaglasila Temeljni ugovor i poslanicu SDP-a Draginju Vuksanović Stanković koja protestuje ispred Vlade, a unutar nje se nalaze i ministri iz SDP. Situacija je za analitičare zanimljiva, ali bi bilo bolje da je manje zanimljiva, a više stabilna", naglašava.

Komentarišući odnose u vladi na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić, ističe da je više nego jasno da je u jednom dijelu došlo do formiranja dvije struje.

"Na kraju je došlo do toga da jedan dio ministara ne dolazi na sjednice Vlade. Međutim, naši lični odnosi su u najvećem broju slučajeva bili više nego korektni. Odnosi sa Đorđem Radulovićem su, na primjer bili odlični, iako se o mnogo čemu nismo slagali", kazala je Bratić.

Odgovarajući na pitanje oko daljeg političkog angažmana, kaže da će se baviti politikom s obzirom na to da je medijski već prošla sve loše što političarka ili javna ličnost može da prođe.

"Teško je danas biti apolitičan, zapravo prosto nemoguće, jer je svaki segment našeg života zavisan od politike. Što se tiče kolega iz pokreta "Evropa sad", ja im želim svu sreću, to su mladi i sposobni ljudi, kao i bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću. Ja sam mu zahvalna što mi je povjerio jedno vrlo zahtjevno ministarstvo. Imam kontakte sa određenim političkim strukturama koje su bliske mojim svjetonazorima. Kada se govori o Demokratskom frontu (DF), jeste bilo povezivanja u medijima i ja neću da krijem da imam prijatelje u DF-u, to jeste u Novoj srpskoj demokratiji (NSD)", rekla je Bratić.

Kako je dodala, iako funkcionere te partije nije poznavala ranije, tokom rada 42. Vlade bili su joj podrška.

"Kada se desio prvi napad na mene, bez obzira na to što sam im bila potpuno nepoznata, ljudi iz DF-a su mi pružili i moralnu podršku i fizičku zaštitu dok nisam dobila zaštitu od strane policije. Napad na ministra trebalo bi da je nešto što alarmira društvo, a jedino su se iz NSD oglasili tada. Ja sada formalno nisam član nijedne partije, vremenom ću odlučiti u kom formatu ću da budem akter politike, hoće li se stvarati neke koalicije ili ne. Nismo sigurni ni kada će biti parlamentarni izbori. U svakom slučaju, moji svjetonazori su bliski svjetonazorima NSD. Tamo ima mnogo kvalitetnih ljudi, koji mogu da doprinesu smirivanju tenzija i stabilizaciji političke scene u Crnoj Gori. Odlučiću na koji način ću se angažovati kada za to dođe vrijeme, a trenutno uživam u poslu profesora", istakla je.

Školstvo depolitizovano

Kaže da je tužno što je reformu obrazovanja morala da započne depolitizacijom školstva.

"Više nema direktora koji će ići okolo sa spiskovima i tražiti od osoblja da se izjasne za koga su, jer je to atmosfera koja guši. Bavili smo se više čovjekom i standardom, nego papirima. Imali smo vrlo malo vremena i potrudili smo se da krenemo malim koracima. Riješili smo egzistencijalno pitanje za veliki broj ljudi, a sada se opet vraćamo korak unazad. Što se tiče smjene, svim direktorima je prestao mandat i bili su dužni da raspišu konkurse. Direktori su znali za tu obavezu, ali nisu obrazovali školske odbore i stekli su se uslovi da budu razriješeni. Što se tužbi tiče, većina bivših direktora je i dalje na poslu, osim oni koji to nijesu htjeli, pa su se vratili partijskim dužnostima, koje su obavljali i dok su bili direktori", kazala je Bratić.

Prema njenim riječima, kada bi svi direktori koji su tužili ministarstvo dobili presudu i kada bi ona bila potvrđena, iznos koji bi država platila bio bi manji od realne cijene stana od 90 kvadrata i 40.000 eura koliko je stan plaćen.

Ona je podsjetila da je započeta izrada zakona o visokom obrazovanju i najavljene bitne promjene u školstvu, a nada se da će to biti završene tokom mandata ove vlade.

Protiv sankcija Rusiji

Bivša ministarka je kazala da ministri moraju da poštuju odluke Vlade, ali mogu da se s njima i ne slažu.

"Ja sam više puta saopštila da sam protiv sankcija Rusiji, ne zato što navijam za jednu ili drugu stranu u sukobu. To su dva veoma bliska slovenska naroda, što je još veća tragedija. Svaki rat je tragedija i ne može da donese ništa dobro, ali mislim da male države ne mogu učiniti ništa dobro po sebe niti spriječiti sukob uvođenjem sankcija. Mislim da mali treba da se drže po strani. To je izjavio i predsjednik Hrvatske Milanović. Kada ste u državnoj politici vodite se interesima svoje zemlje, ali to ne znači da moramo da se postavljamo navijački ili huškački", podvlači Bratić.

Potpisati Temeljni ugovor

Bratić ističe da su se Ministarstvo pravde i kabinet Zdravka Krivokapića bavili Temeljnim ugovorom i da ne zna zbog čega nije potpisan.

"Mislim da ugovor treba da bude potpisan, prvenstveno zbog toga što je potpisan sa dvije vjerske zajednice. Ukoliko bismo se vodili bombastičnim ocjenama pojedinaca i partija da bi se Crna Gora urušila ili kapitulirala, onda je Crna Gora do sada kapitulirala najmanje dva puta – kada su potpisani ugovori sa Katoličkom crkvom i sa Islamskom zajednicom. Ne znam kako država može kapitulirati od strane Crkve. Naravno, to su besmislice, ali biće jako dobro ako se potpiše ugovor. O sadržaju još uvijek ne mogu da pričam jer nisam vidjela konačnu verziju, a iskustvo mi govori da ništa nije gotovo dok se ne stavi potpis. Vrijeme je da Temeljni ugovor bude potpisan i prestane da bude neka vrsta monete za partijska nadgornjavanja i sakrivanje zaista velikih problema sa kojima se država suočava", zaključila je Bratić.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services