ANALIZA LIDERA UJEDINJENE CRNE GORE

Danilović: DPS-ovo otkazivanje podrške Vladi ne znači ništa dok ne povuku konkretan potez u Skupštini

To što je DPS otkazao podršku Abazovićevoj Vladi još uvijek ne znači mnogo dok se ne povuče konkretan potez u Skupštini, ocijenio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Danilović: DPS-ovo otkazivanje podrške Vladi ne znači ništa dok ne povuku konkretan potez u Skupštini

To što je DPS otkazao podršku Abazovićevoj Vladi još uvijek ne znači mnogo dok se ne povuče konkretan potez u Skupštini, ocijenio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.


Danilović: DPS-ovo otkazivanje podrške Vladi ne znači ništa dok ne povuku konkretan potez u Skupštini
Foto: UCG
Foto: UCG

Predsjedništvo DPS-a obavezalo je svoj klub poslanika da preuzme „pravne radnje“ u parlamentu, ali nije rečeno i koje. Rečeno je da će napraviti konsultacije sa svim subjektima, ali prema mišljenju Danilovića, biće, ipak, da je prije u pitanju paravan nego traženje najboljeg rješenja.

Smatra da je ovo igra kako bi se što prije odustalo od skraćenja mandata Skupštini i izbora kako bi agonija potrajala i politika se ogadila i onima koji su najstrpljiviji.

„I pojedini subjekti koji su sada u Vladi ne žele skraćenje mandata Skupštini, jer je to porazno za njih, pošto bi morali odmah na izbore– fijasko. Ako DPS predloži skraćenje mandata Skupštini opozicija treba to da glasa, jer ćemo konačno dobiti izbore koji jedino mogu da razriješe ovu skandaloznu situaciju. Prigovor i izgovor ‘naših’ koji ne žele izbore, a više ih je mnogo nego se misli, glasi: nećemo na izbore koje priprema ova vlada!? Pa, gora od ove je pripremala one 30. avgusta i pobijedili smo! Pa, ni ona prethodna ‘nije bila naša’– tako su govorili oni koji su je rušili, a koja ih je rasporedila po dubini i visini, a tražili smo izbore? Pa, ni sljedeća ‘neće biti naša’, pa da je cijela kao ‘čaj od nane’, a ta će pripremati izbore“, navodi Danilović u saopštenju.

On napominje da postoji i druga mogućnost.

„Šta ćemo ako DPS predloži nepovjerenje Vladi? Odgovor mnogih je odmah ruši, pa se dogovorite! Ali, zar to nismo već uradili sa bivšom vladom? Zar je nismo rušili preko noći, a onda se navodno hvatali za glavu uz izgovor; šta ovo bi? I, naravno, niko nije kriv? Tog bijednog i primitivnog lukavstva mojih kolega je prepun svaki kofer! Ne! Ako mi koji smo pobijedili 30. avgusta možemo prethodno da se dogovorimo i vratimo stvari u prirodan poredak onda ruši, naravno! Ali, kako da se dogovorimo brzo i pouzdano sad kada je njima, dijelu pobjednika iz avgusta (SNP i URA) draža ova vlada od one (Zdravkove) i mnogo inspirativnija od buduće u kojoj bi izgubili neke predsjedničke, potpredsjedničke ili ministarske pozicije“, navodi Danilović.

Pita se “možemo li se dogovoriti brzo i pouzdano ako Abazović ponovo bude tražio da bude premijer”.

Kako je kazao, ova vlada je nastala pod izgovorom da otkoči evropske procese, podrazumijevalo se da izglasa Sudski savjet, VDT-a, sudije US i izmjene u Zakonu o izboru odbornika i poslanika. To je, smatra on, bio izgovor.

„Ni u jednom trenutku ova Vlada nije imala podršku 49 poslanika. Imajmo u vidu da Đukanović želi da razgovara sa ‘svima nama’ i to na temu evro-atlanske agende, pa shodno tome da odluči šta će predložiti – nepovjerenje vladi ili skraćenje mandata Skupštini. Prilično sam, međutim, siguran da bi sa jednima da sruši Vladu, a sa drugima da izabere novu, u kojoj bi sada direktno bili uključeni DPS ministri. Ima li za taj poduhvat saveznika? Plašim se da ima! Pošto URA i SNP neće glasati za nepovjerenje svojoj vladi, a vjerovatno ni predstavnik koalicije čiji je ministar Đeka“, navodi Danilović.

Naglašava da je Miloš Konatar izjavio da kako god „Abazović ostaje premijer ove ili će biti premijer sljedeće vlade“, a to znači da ih ne interesuje ko ih podržava – važno je samo da bude premijer.

„Da bi bio novi-stari predsjednik vlade uz našu podršku trebalo bi da ga glasaju sve nekadašnje članice koalicije ZBCG i Demokrate sa Demosom. Naravno i SNP, što ne bi bilo nikakvo iznenađenje. Nakon što se nova Vlada okomila na kadrove Demokrata po dubini i nakon radikalnog napada na Bečića, to Abazović ne može očekivati. Da budem sasvim otvoren ni Ujedinjena CG na to ne pristaje, jer bi se moglo desiti da opet, uz našu podršku, ode sa DPS-om. Ako je to politika onda samo još treba da nam preko noći porastu rogovi ili magareće uši. A kako tek DPS opet može sa Abazovićem, ako ga Đukanović ruši sa čela ove Vlade? Naravno da može, jer će DPS tražiti da sada direktno uđe u Vladu, umjesto što podržava, i to je Đukanovićev konačni plan. Može, čak, na kraju najavljenih konsultacija odustati i od rušenja ove vlade i skraćenja mandata ako Dritan ‘dobrovoljno’ prihvati rekonstrukciju po kojoj će DPS zauzeti makar polovinu resora. Tako nažalost izgleda naša državotvorna politika. Siguran sam da je svaka od pomenutih mogućnosti Đukanoviću bliža nego da, recimo, obori Vladu i potom predloži Bečića za mandatara. Zamislite tu širinu da mu i DPS i mi ostali damo manjinsku podršku do predsjedničkih izbora. Ne znam da li bi Bečić to prihvatio, ali u sljedećem nastavku mogu da nabrojim sve one koji bi prije direktno podržali Đukanovića i DPS“, navodi u analizi Danilović.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services