predsjednik opštine mojkovac

Delić: Vraćamo 7. januar kao Dan opštine Mojkovac, zaslužili su mojkovački junaci da se njima ponosimo

Vraćanjem 7. januara kao Dan opštine Mojkovac želimo da pokažemo da mi vrednujemo i čuvamo slavnu istoriju i tradiciju naših predaka. Više nikada nećemo dozvoliti da se istorijski događaj po kome su Mojkovac i njegova istorija najpoznatiji – skrajne i baci u zaborav, kazao je u intervjuu za IN4S predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić.

Delić: Vraćamo 7. januar kao Dan opštine Mojkovac, zaslužili su mojkovački junaci da se njima ponosimo

Vraćanjem 7. januara kao Dan opštine Mojkovac želimo da pokažemo da mi vrednujemo i čuvamo slavnu istoriju i tradiciju naših predaka. Više nikada nećemo dozvoliti da se istorijski događaj po kome su Mojkovac i njegova istorija najpoznatiji – skrajne i baci u zaborav, kazao je u intervjuu za IN4S predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić.


Delić: Vraćamo 7. januar kao Dan opštine Mojkovac, zaslužili su mojkovački junaci da se njima ponosimo
Delić
Delić

Delić je između ostalog govorio o mogućnostima otvaranja rudnika i Ski centra u toj opštini, uspostavljanju veza između Mojkovca i gradova iz Srbije kao i o očuvanju Sinjajevine od bilo kakvog oblika devestiranja.

Nakon skoro šest mjeseci, koliko ste na čelu Opštine Mojkovac, kakvo je trenutno stanje u lokalnoj samoupravi i kako komentrašite učestale napade od strane političkih oponenata koji Vas optužuju za politički revanšizam?

Prije svega želim da istaknem da svaka priča o bilo kakvom obliku revanšizma nema ni osnovu niti bilo kakvo utemeljenje. Posebno je siptomatično da takve optužbe dolaze od onih koji su punih 12 godina zloupotrebaljavali državne resurse u političke svrhe o čemu smo javnost već upoznali.  Određenom  broju radnika nismo produžili ugovore, ali  ne zbog političkog ili bilo kog drugog revešišizma. Više puta sam do sad objasnio da se radilo o radnicima koji su bili angažovani po ugovorima na privremenim i povremenim poslovima. Dio tih ugovora odnosio se na angažovanje “podrške u kontroli sprovođenja zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, to jest kovid redara”. Drugi dio ugovora, odnosio se na Reciklažni centar, koji još ne funkcioniše. Jako je bitno da pojasnim da nije bilo potrebe za daljim angažavanjem radnika na tim pozicijama, naročito u Reciklažnom centru. Taj centar je još nefunkcionalan i ne postoje radna mjesta koja su ‘zaposleni’ navodno pokrivali“. U međuvremenu, angažovali smo mlade i stručne ljude kojima je prioritet  rad na finansijskom, organizacionom i svakom drugom ozdravljenju Mojkovca.

Kada su u pitanju kapitalni projekti, otvaranje rudnika i Ski centra kakve su najave i prognoze?

Kada je u pitanju rudnik moram istaći da lokalna samouprava svakodvno radi na tome da se obezbijede uslovi da se što prije krene u otvranje rudnika. Više puta sam imao sastanke sa vođom projekta, Ričardom Bafijem. Dobio sam precizne odgovore vezano za pitanje samog projekta, ekoloških standarda i broju radnika koji bi bili angažovani. U narednom periodu ubrzaćemo dobijanje neophodnih dozvola za otpočinjanje radova koje će u potpunosti poštovati crnogorsko zakonodavstvo i tako omogućiti ispunjenje visokih ekoloških standarda, ali i što prije otpočeti sa zapošljavanjem ljudi. Volja i želja postoji i sa jedne i sa druge strane, ali i država Crne Gora aktivno će se uključiti u realizaciju ovog projekta koji nije važan samo za opštinu Mojkovac već i za čitavu državu. Ono što posebno želim da istaknem je činjenica da je veći dio stanovništva pozitivno reagovao i da sa nestrpljenjem očekuju otvranje rudnika koji će, uvjeren sam, oživjeti ekonomiju Mojkovca.

Što se tiče Ski centra, ovdje moram naglasiti da postoje brojni imovinsko-pravni problemi koje moramo riješiti sa ljudima koji imaju imanja na dijelu Bjelasice kuda je predviđen ski centar i ski staze. To je ono što su naši prethodnici prećutkivali, kao i činjenicu da se radovi na dionici  Vragodo-Vrioca-Žarski zadnjih pet godina nisu pomakli s mjesta.

Vjerujem da su i građani skeptični kada je u pitanju Ski centar, naročito ako se uzme u obzir da je prethodna vlast u svakom izbornom procesu obećavala da „samo što se ne otvori ski centar“,  odnosno da će biti pušten u rad za vrijeme njihovog mandata. Kako se to nije desilo, razumijem i naše građane koji nisu previše optimistični po tom pitanju.

Upravo zbog toga neću licitirati datumima ali  mogu  reći da je ski centar realna i ostvariva vizija o čemu sam i razgovarao sa predsjednikom Vlade, Dritanom Abazovićem i ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Anom Novaković-Đurović, izvođačima radova kao o Upravom za katastar i državnu imovinu. Ono što sa sigurnošću mogu reći je to, da će uskoro biti završeni radovi na dijelu puta Podbišće-Vragodo, što će ubrzati proces valorizacije ovog kapitalno projekta.

Kakvo je stanje kada su u pitanju investicije i da li investitori prepoznaju Mojkovac kao sigurno mjesto za ulaganja?

Mojkovac postaje sve interesantnije područje za investicije. Kako se aktuelizovala priča o rudniku i ski centru, zainteresovanost za ulaganje postaje sve veće.  Imao sam nekoliko produktivnih razgovara sa potencijalnim investitorima, kako domaćim, tako i stranim, koji su izrazili želju da pokrenu proizvodnju u Mojkovcu, što ćemo mi kao lokalna samouprava sigurno podržati. U toku je priprema povoljnih paket podsticajnih mjera na lokalnom nivou i rad na infrastrukturnoj opremljenosti što će, uvjeren sam dovesti do porasta interesovanja investitora.  Činjenica je da su našoj opštini prijeko potrebni kredibilni investitori koji će je obogatiti novim standardima, a na nama je da im obezbijedimo povoljne, a ne „reketaške“ podsticajne mjere.

Kakva je trunutna saradnja sa ostalim političkim subjektima koji čine aktuelnu vlast, te da li je ulazak SNP-a u GP URA u manjinsku vladu poremetio odnose na lokalnom nivou.

Saradnja trenutne političke većine koju čine koalicija „Za budućnost Mojkovca“, GP URA, Grupa građana „ Ne damo Mojkovac“ i Ujedinjena Crna Gora-Ujedinjeni Mojkovac, zaista je dobra. Istina, bilo je u određenom trenutku mimoilaženja sa našim tradicionalnim partnerima iz SNP-a, ali sve te nesuglasice su prevaziđene, jer je svima interes, prije svega razvoj, Mojkovca. Vođeni tom idejom svi zajedno radimo da oživimo naš grad a stranačke sukobe, ukoliko ih ima i ukoliko ih bude rešavaćemo demokratskim  razgovorima, te svakako nećemo dozvoliti da se nesuglasice na državnom nivou odražavaju na Mojkovac. Građanima koji su svima nama dali povjerenje mogu reći da nema i neće biti nikakve izborne izdaje i prevare.

Vi ste, čim ste stupili na dužnost razgovarali sa aktivistima i grupom građana koji se zalažu za očuvanje Sinjajevine. Najavili ste da ćete povući odluku Vaših prethodnika kojom su dali saglasnost da se može graditi vojni poligon na toj planini za potrebe Vojske Crne Gore?

Tako je.  Što se tiče aktuelne vlasti mi smo izričiti – Sinjajevina mora ostati netaknuta i moramo je sačuvati za buduće generacije. Vojni poligon uništio bi planinu, ugrozio stoku, devastirao vodoizvorišta i ugrozio podzemne vode, a to ne smijemo i nećemo dozvoliti.  Vojni poligon je neprihvatljiv velikom broju građana Crne Gore jer mi smo prvo – ekološka država, a u ekološkoj državi nemamo luksuz da uništavamo najveću planinu u državi. Upravo zbog toga predstavnici naše opštine učestvuju u brojnim aktivnostima koje se tiču očuvanja Sinjajevine. Iskoristiću priliku da najavim da će Opština Mojkovac i Turistička organizacija Mojkovac organizovati tematski dan posvećen Sinjajevini.  Pozivam sve zainteresovane i ljubitelje prirodnih ljepota da nam se pridruže u ponedeljak (4. jula) u 10.00 časova u gradskom parku (Mojkovac), te da uživaju u degustaciji domaćih proizvoda sa planine.

Da li su tačne informacije do kojih je došao portal IN4S da će aktuelna vlast uskoro vratiti 7. januar kao Dan opštine Mojkovac, koji je prije nekoliko godina ukinut odlukom DPS?

Vaše informacije su tačne. U toku su izmjene i dopune Statuta opštine Mojkovac u kojem će, između ostalog biti i vraćen 7. Januar kao Dan opštine Mojkovac. Podsjetiću,  DPS je nakon osvajanja  vlasti 2012. godine, donio odluku da se promijeni praznik Opštine – 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sjećanja na Mojkovačku bitku.  Za praznik opštine Mojkovac tada je određen  13. avgust jer je tog datuma 1955. godine došlo do spajanja opštine Polja, Sreza kolašinskog i Opštine Mojkovac, radi formiranja današnje Opštine.

Poštujući sve datume i istorijske činjenice, želim da istaknem da je, ipak, 7. januar i Mojkovačka bitka najznačajniji istorijskih događaj iz slavne prošlosti Mojkovca. Upravo vraćanjem 7. januara kao Dan opštine želimo da pokažemo da mi vrednujemo i čuvamo slavnu istoriju i tradiciju naših predaka. Više nikada nećemo dozvoliti da se istorijski događaj po kojem je Mojkovac i njegova istorija najpoznatiji – skrajne i baci u zaborav.

Proteklih mjeseci boravili ste u radnu posjetu opštinama u Srbiji. Skoro je potpisan i Memorandum o bratimljenju između sela Prošćenje i sela Pranjani iz Gornjeg Milanovca. Radite li na tome da osnažite veze između bratskih naroda dvije države?

Apsolutno. Prije svega želim da se zahvalim vašem portalu koji je medijski  ispratio bratimljenje pomenutih sela. To je samo stepenica više u pravcu povezivanja ekonomije, privrede, turizma i kulture između opštine Mojkovac i brojnih gradova iz Srbije. Moramo da radimo na jačanju prijateljstva, uspostavljanju ekonomske saradnje i stvaranju  veza ne samo sa Srbijom, nego i sa Republikom Srpskom, Hrvatskom i drugim zemljama regiona. Vrata naše opštine otvorena su za sve ljude, svih nacionalnosti, vjera, jer samo tako možemo graditi mostove suživota i multikulturalnosti. U narednom periodu planirane su posjete brojnih delegacija iz Srbije što će biti pozitivan impuls za intenziviranje saradnje dvije zemlje.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services