Zbog događaja u Nikšiću

DPS traži saslušanje Brđanina i Adžića

Klub poslanika DPS-a djelovaće u Parlamentu proaktivno kako bi se rasvijetlile sve okolnosti događaja na proslavi Dana državnosti u Nikšiću prije dva dana, saopštio je na konferenciji za novinare Miloš Nikolić.

DPS traži saslušanje Brđanina i Adžića

Klub poslanika DPS-a djelovaće u Parlamentu proaktivno kako bi se rasvijetlile sve okolnosti događaja na proslavi Dana državnosti u Nikšiću prije dva dana, saopštio je na konferenciji za novinare Miloš Nikolić.


DPS traži saslušanje Brđanina i Adžića
Sa konferencije za medije (foto: DPS)
Sa konferencije za medije (foto: DPS)

Kako je kazao Nikolić, tražiće kontrolno saslušanje direktora Uprave policije Zorana Brđanina i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i insistirati na utvrđivanju odgovornosti za sve propuste.

Predsjednik nikšićkog odbora DPS-a Zoran Vukićević rekao je da je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević prvobitno najavio proslavu Petrovdanskog varšara, pa je, kada to nije naišlo na podršku, zakazao proslavu 13. jula.

“Svima je jasna namjera Kovačevićeve iznenadne potrebne da slavi Dan državnosti, koji prošle godine nije ni pomenuo. Njegova namjera je bila jasna svakom ko slobodno misli – da osujeti održavanje proslave u organizaciji Luče”, naveo je Vukićević.

On je kazao da je tog dana policija na trg, među građane koji su krenuli da se razilaze, propustila “razularene nacionaliste”.

“Koji su, noseći nacionalističke simbole, pjevajući najogavnije nacionalističke pjesme, vrijeđali prisutne i bacanjem flaše i drugih predmeta započeli incident”, naveo je Vukićević.

On je rekao da je uslijedila nekontrolisana upotreba sile kojom komanduje “onaj koji je ovo i dozvolio”.

Prema riječima Vukićevića, za taj incident moraju odgovarati i Kovačević i načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Dragoljub Peković.

On je pozvao nikšićke Demokrate i Građanski pokret URA da se jasno ograde od tih činjenja.

“I otkažu poruku lokalnim kaubojima. U suprotnom i oni snose dio odgovornosti za ono što se dešava u gradu”, rekao je Vukićević.

Događaji u Nikšiću veliko upozorenje za Crnu Goru i region

Događaji u Nikšiću pokazali su spregu djelova države i paravjerskih, militantnih grupa, rekao je potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da crnogorske institucije moraju sačiniti bijelu knjigu ekstremističkih organizacija, procesuirati sva protivzakonita postupanja i doći do onih koji ih finansiraju.

Eraković je naveo da događaji u Nikšiću tokom proslave Dana državnosti moraju biti veliko upozorenje za cjelokupnu Crnu Goru ali i region.

“Događanja u Nikšiću do kraja su ogolila i bjelodano pokazala spregu djelova države i paravjerskih, militantnih grupa”, kazao je Eraković.

Kako je naveo, riječ je o grupama čija ideologija, ciljevi, način funkcionisanja i finansiranje podsjećaju na ratne devedesete i koje su direktno povezane sa centrima koji su kreirali ukrajinsku krizu.

Prema riječima Erakovića, u Crnoj Gori, umjesto borbe protiv ekstremizma, “dio vlasti već dugo, iz straha ili interesa, koketira sa tim grupama”.

On je kazao da je prijetnja po Crnu Goru i region realna jer su te grupe, kako je naveo, izdašno finansirane, spremne da izazovu nestabilnosti u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Erakovića, te grupe djeluju u sprezi sa dijelom crnogorske države.

On je kazao “da taj dio vlasti i njihova medijska infrastruktura pokušavaju da stvore lažni narativ o ekstremističkom balansu”.

“To ne postoji”, rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, sve ekstremisitčke organizacije, bez obzira na predznak, treba da budu jednako tretirane od države, i tu mora biti jasna crvena linija.

“Ipak, Crna Gora sada ima problem samo sa jednim, paravjerskim ekstremizmom i na tu prijetnju moramo odgovoriti”, naveo je Eraković.

On je rekao da su se tokom dešavanja u Nikšiću na Dan državnosti desila gruba kršenja pravila službe.

“Provokatori su pripadnici policije, ne policajci sa kojima smo se sreli na ulici, nego oni koji komanduju, izdaju naređenja i koji su iscenirali taj sukob”, naveo je Eraković.

On je ocijenio da ono što se desilo u Nikšiću nije sporadičan događaj, već je tendeciozno i namjerno
iscenirano.

“Ovo je probni balon za za neke buduće događaje, koje nećemo dozvoliti da se dešavaju u našem gradu”, kazao je Eraković.

Članica Predsjedništva DPS-a Aleksandra Vuković navela je da se policija povukla pred, kako je rekla, hordom šovinista koji su izazvali incidente na Trgu slobode.

“Umjesto da zaustavi skarednu povorku koja je klicala Putinovoj Rusiji, policija je povila glavu, dopustivši im da dođu među građane koji su slavili 13. jul”, rekla je Vuković.

Ona je kazala da Vlada nema podršku zato što je evropski san podredila snu “srpskog sveta”.

“Nema podršku ni zbog onoga što se desilo u Nikšiću, kada je poslata jasna poruka da je za Crnogorce uvijek spreman suzavac i da će se prema njima primjenjivati belvederska praksa”, navela je Vuković.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services