Skip to main content

Đukanović sa Voltersom: Crna Gora opravdala podršku NATO saveznika njenom članstvu

Đukanović sa Voltersom: Crna Gora opravdala podršku NATO saveznika njenom članstvu



Đukanović sa Voltersom: Crna Gora opravdala podršku NATO saveznika njenom članstvu
Foto: Kabinet Predsjednika

Razgovoru je prisustvovao ministar odbrane Raško Konjević.

“Đukanović je uz dobrodošlicu vrhovnom komandantu Voltersu zahvalio što i u ovoj prilici pokazuje opredijeljenost za saradnju sa Crnom Gorom i time doprinosi našem dobrom osjećaju nakon petogodišnjeg članstva u NATO. Đukanović je ocijenio da je Crna Gora odgovornim odnosom prema preuzetim obavezama opravdala podršku saveznika njenom članstvu”, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Navodi se da je u kontekstu pogoršane bezbjednosne situacije u Evropi uzrokovane agresijom na Ukrajinu, Đukanović odao priznanje aktivnostima NATO kojima je zaustavljena dalja agresija i realizovana strategija odvraćanja i odbrane.

Posebno je naglasio posvećenost Crne Gore ispunjavanju svog paketa obaveza nakon izbora nove Vlade kroz usvajanje odluka koje se očekuju od nas kao odgovorne članice i pomoći koja je upućena Ukrajini, uz odlučnost da tako bude i ubuduće.

Uz ponovljeno opredjeljenje Crne Gore za evropske i euroatlanske integracije, istakao je da Crnu Goru sa tog puta nijesu mogli skrenuti ni unutrašnje ni spoljašnje maligne strane. Uz ocjenu da ostajemo tvrdi zagovornici euroatlantizma ponovio je uvjerenje o ključnoj važnosti zdravog partnerstva Evrope i SAD koje počiva na identičnim vrijednostima i ne traži preispitivanje već sistemsku nadgradnju kako bi sačuvali superiornu poziciju. Na toj liniji ukazao je na važnost kontinuiranog prisustva NATO i EU na Balkanu, imajući u vidu reputaciju nestabilnog regiona koji je u kontinuitetu pod malignim uticajem trećih strana.

Volters je istakao visoku saglasnost sa stavovima Đuaknovića ocjenjujući da Zapadni Balkan mora ostati u centru pažnje NATO i EU, ističući da svjesni malignog uticaja na Zapadni Balkan ostaju fokusirani na njega kao što su fokusirani na Ukrajinu.

“Uz podsjećanje da je bio svjedok prijema Crne Gore u Alijansu istakao je da proteklih pet godina Crnoj Gori mogu služiti na ponos i da su dostignuća i doprinosi izuzetni. Visoko je ocijenio ostvarene rezultate naših vojnika u misijama u Avganistanu, Kosovu, Letoniji i Iraku ističući da je prisustvo crnogorskih snaga naročito u Letoniji i podsjetnik liderima NATO da se zadrži pažnja na Zapadnom Balkanu”, ističe se u saopštenju.

Uz pohvale za posvećenost Crne Gore kontribuciji NATO savezu, Volters je zahvalio Đukanoviću na njegovom i liderstvu Crne Gore, uz uvjerenje da je budućnost svijetla i to velikom dijelom zahvaljujući onome što su Predsjednik lično i Crna Gora uradili.

Zajednički je ukazano na važnost podrške prijemu u članstvo Finske i Švedske, što će biti snažna poruka onima koji ugrožavaju mir.

Đukanović je uz zahvalnost za pohvale Crnoj Gori, optimistične poruke u pogledu budućnosti, kao i zahvalnost za odgovorno i časno obavljanje funkcije vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, potvrdio nepoklobljivu posvećenost Crne Gore Alijansi.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo novim imenovanjem na poziciji ministra odbrane Crne Gore što je garancija ispunjavanja svih obaveza Crne Gore prema NATO i njenim partnerima.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci