"uRGENTNO POTREBNA NOVA"

Đukanović: Vlada nastavila da bruka državu; Nemam nikakve odnose sa Vučićem

Predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, u intervjuu Radiju Crne Gore, poručuje da Crnoj Gori urgentno treba nova Vlada, ali i da dalje vjeruje da je u odnosu na manjinsku bolje rješenje politička Vlada.

Đukanović: Vlada nastavila da bruka državu; Nemam nikakve odnose sa Vučićem

Predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, u intervjuu Radiju Crne Gore, poručuje da Crnoj Gori urgentno treba nova Vlada, ali i da dalje vjeruje da je u odnosu na manjinsku bolje rješenje politička Vlada.
Pozicija: 3
Izvor vijesti: RTCG
Podnaslov: "uRGENTNO POTREBNA NOVA"
Tizer: Predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, u intervjuu Radiju Crne Gore, poručuje da Crnoj Gori urgentno treba nova Vlada, ali i da dalje vjeruje da je u odnosu na manjinsku bolje rješenje politička Vlada.
Prva polovina vijesti:

"Ako ima razuma doći ćemo do konsenzusa da napravimo političku vladu, ako nema razuma doći ćemo do toga da napravimo vladu onu kakvu možemo, i učinilo nam se u prethodnom periodu da se najlaksi konsenzus može ostvariti oko manjinske Vlade", rekao je Đukanović.

Prekinuta sjednica Vlade zbog svađe oko uvođenja sankcija Rusiji

Taj proces mora se završiti što prije, jer je, upozorava Đukanović, Crna Gora u institucionalnoj blokadi i zastoju u pregovorima sa EU. Ipak, partija na čijem je čelu, neće kaže dati blanko podršku bilo kojoj Vladi ili partiji, dok god sve nedoumice ne stave na papir.

"Kao rezultat toga je nastao jedan dokument u krugu aktuelne opozicije 40 poslanika opozicije, koji je ponuđen i mandataru i URI i nije me iznenadilo da je to URI potpuno prihvatljivo. Bilo je upitno da li će neke odredbe tog dokumenta biti prihvatljive SNP-u. Juče nam je mandatar rekao da je SNP potpisao taj dokument", kazao je Đukanović.

"Vlada nastavila da urušava ugled Crne Gore"

Vlada je, kaže Đukanović, današnjom sjednicom nastavila da urušava međunarodni ugled Crne Gore.

"Današnji dan je zapravo pokazao da ova vlada nastavlja da bruka našu državu. Ona nije bila u stanju da se saglasi o ovom pitanju koje je mnogo važnije od politike. Ovo je pitanje moralnog stava svakog pojedinca, pa i onih ljudi koji su danas bili na sjednici Vlade da osude nešto što se dešava jednom prijateljskom narodu nedaleko od nas", rekao je Đukanović.

Kada je riječ o osudi Rusije zbog invazije na Ukrajinu, on je kazao da je logično da Crna Gora, kao članica Ujedinjenih nacija, slijedi stav većine članica te svjetske organzacije.

"Mi smo zemlja koja je kandidat za članstvo u EU. Imperativ je da, kada uđete u višu fazu pregovora da uskladite vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU", naglasio je predsjednik.

Takođe, kako je naveo, postoje i moralno-politički razlozi.

"Nema zdravorazumnog bića, a kamoli države i narode koji su elemantarno odgovorni, koje može preći preko okolnosti da jedana velika država, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a, tako grubo nasrne na nezavisnu državu u Evropi. Tu se aktivira moralni kod, ukupno naše istorijsko iskustvo , koje nas uči da smo kroz istoriju branili svoju slobodu, nezavisnost, pravo na postojanje i izborta budućnosti, isto tak moramo reagovati kada su ove vrijednosti ugrožene kod drugih država i naroda", naglasio je Đukanović.

"CG neće biti sigurna luka za ruske oligarhe"

Crnogorski predsjednik je kazao da ne može da se dogodi da Crna Gora postane sigurna luka za imovinu nekih ruskih oligarha.

"Prvi put kada bi stavili povez preko očiju i prećutali agresiju na nezavisnu državu i rušenje međunarodnog prava, izgubili bi svoj moralni kredibilitet."

"To ne može da se dogovdi jer će Crna Gora dobiti vladu koja će vodiit računa o njenim strateškim nacionalnim interesima. Najvažniji interes Crne Gore je da ostvari svoju perspektivu članstva u EU. Sve što smo radili od obnove nezavisnosti je bilo sračunato da nas dovede do tog cilja", istakao je Đukanović i poručio da je Crna Gora i dalje ne evropskom putu i pouzdan faktor regionalne saradnje.

Milo Dukanovic2

Onaj ko bi se usudio da napusti politiku pune saglasnosti sa evropskom politikom, kako je rekao, preuzeo bi na sebe teške breme da uništi realnu šansu da Crna Gora nakon obnove nezavisnosti postane dio savremene evropske civilizacije.

"Ne trebaju nam prečice na putu ka EU"

Predsjednik je kazao da je uvjeren da će naša država ostati saglasna sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Đukanović: Članstvo u EU treba da stigne kao posljedica ozbiljno realizovanih reformi Đukanović: Članstvo u EU treba da stigne kao posljedica ozbiljno realizovanih reformi
Đukanović je rekao da ne vjeruje da će zbog situacije u Ukrajini biti prečica u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

"Događanja u Ukrajini će ojačati viziju daljeg ujedinjenja Evrope, koja je posljednjih godina bila ozbiljno dovoedena u pitanje. Samo ujedinjena Evropa će biti u stanju da brani svoj sistem vrijednosti i snaži svoju geopolitičku poziciju na svjetskoj sceni", naveo je Đukanović.

Najveći benifit krize u Ukrajini, kako je ocijenio, biće osnaženo jedinstvo Evrope i odlučnost da Evropa zaštiti svoj sistem vrijednosti.

"Ne vjerujem da će to eventualno relativizovati stroge i zahtjevne kriterijume za članstvo u EU i ne priželjkujem to. Ne mislim da Crnoj Gori, a ni jednoj državi Zapadnog Balkana, trebaju ustupci olakšanog pristupa. Treba da ostvarimo sve tražene standarde", naglasio je Đukanović, dodajući da nam je neophodno da unaprijedimo saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu.

"Crna Gora nije neprijatelj Rusije"

Đukanović je ocijenio da je odluka Rusije da stavi Crnu Goru na listu neprijateljskih zemalja antiistorijska.

"Crna Gora nije nikad bila neprijatelj Rusije, a nije ni danas. Podsjetiću da smo 2011. proslavili tri vijeka uspostavljanja odnosa Crne Gore i Rusije", rekao je Đukanović.

Nažalost, kako je kazao, pogrešnom politikom Krenmlja, prešli smo put od najvećeg i jedinog prijatelja do jedne od zemalja koja je stavljena na listu neprijatelja.

"To se dogodilo jer je Crna Gora, sa pravom, protiv ideje koja baštini današnja ruska politika, da upravlja budućnosti drugih država. Sa ponosom ćemo biti u društvu onih koje takva Rusija vidi kao neprijatelje", kazao je Đukanović.

Govoreći o slučaju "državni udar", odnosno navodnom pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016., kazao je da je to bio pokušaj rusije da osujeti namjeru Crne Gore da postane članice EU i NATO-a.

"Danas je mnogo jasnije da sve što se događalo dio jedne retrogradne, ali konzistentne politke, kojom Rusija pokušava da vrati točak istorije unatrag. Rekao bih da Rusija žali za vremenom hladnoratrovskog geopolitčkog rasporeda, kada su sva ključna pitanja rješavana dogovorom Vašingtona i Moskve", naveo je Đukanović.

Preko Crne Gore željeli da pošalju poruku Zapadu

Zapadni Balkan je uvijek bio interesanran ruskim interesima, za odmjeravanje snage sa Zapadom.

"Ne vjerujem da je Rusija strateški zainteresvana za Crnu Goru nego da je imala potrebu da pošalje poruku Eu i NATO-u da se ne mogu širiti na Zapadni Balkan bez njihove saglasnosti", naveo je crnogorski predsjednik.

Kako je naveo, Rusija je vjerovala da će smjenom državnog rukovodstva putem državnog uara osujetiti plan Crne Gore da uđe u NATO.

"Mi smo se odbranili tada, iako Rusija u toj operaciji nije bila sama. Platforma za realizaciju tih ruskih planova bila je država Srbija", rekao je Đukanović.

"Od 2016. do 2020. trajao je ozbiljan napor destrukcije Rusije prema Crnoj Gori."

On je kazao da je 2020. zloupotrijebljen posljedni adut ruskog hibridnog rata - Srpska pravoslavna crkva (SPC).

"SPC je, kao što danas čitamo u rezoliciji EP je produžena ruka Ruske pravoslavne crkve koja je instrument ruske osvajačke politke u Evropi", istakao je Đukanović.

"Od agresije nas brani članstvo u NATO-u"

Komentarišući ukidanje presude, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora, Đukanović je kazao da su postupci pred Višim sudom i Apelacionim sudom bili pod pritiskom plaćenih interesa sa strane.

"Ne ulazeći u vrednosi stav oba suđenja, volio bih da kažem da su sudovi odoljeli tom pritisku, ali plašim se da nisu", rekao je crnogorski predsjednik.

On je istakao da ne treba dokazivati da Crnu Goru od agresije Rusije brani članstvo u NATO.

Đukanović: Sve više problema u ispunjavanju evropskih i evroatlantskih obaveza Đukanović: Sve više problema u ispunjavanju evropskih i evroatlantskih obaveza

Razgovori sa Beogradom kada prihvate nezavisnost i identitet Crne Gore

Đukanović je rekao da nema nikakve odnose sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

"Odnosa nema iz razloga koji su svima razumljivi, uključujući Aleksandra Vučića. Ne znam o čemu bi trebalo da razgovaramo nakon onog što je Srbija u posljednje dvije godine radila protiv Crne Gore. Ne znam o čemu da pričamo ako ne o tome šta su visoki sprski zvaničnici pričali o Crnoj Gori, legitimnosti "srpskog sveta", o prirodnoj pripadnosti tom "srpskom svetu", rekao je Đukanović.

"SPC je poslužila kao manipulativni instrument ruskih interesa u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu"

On je poručio da nema vječitih neprijatelja, posebno u politici.

"Uvijek sam spreman da razgovaram sa svima, ali ti razgovori mogu doći tek nakon što dobijemo jasno deklarisanu namjeru da se bezuslovno poštuje crnogorska nezavisnost, nacionalni, državni, kulturni i vjerski identitet i kada pređeno na teren razgovora o saradnji koja treba da nas vodi ka prospertietu i ostvarivanju zajedničkih evropskih interesa", naveo je Đukanović i dodao da je "srpski svet" samo drugi naziv za "Veliku Srbiju".

"To je replika "ruskog sveta" koji je lansiran nakon raspada Sovjetskog saveza", dodao je predsjednik Crne Gore.

"Vlast kvari ljude, određene slabosti najveći razlog za smjenu vlasti"

Đukanović je kazao da je više razloga dovelo do promjene vlasti 2020. godine.

"Nikada on mene niste čuli osudu promjene vlasti. Vlast je tu da bi obavljalala posao, ali i da bi se mijenjala. Samo nerazumnog čovjeka bi iznenadila promjena vlasti poslije 30 godina kontinuiteta", naveo je Đukanović.

On je napomenuo da vlast zaista kvari ljude.

"Vlast je pokazala određene slabosti i to je najvažniji problem koji je doveo do promjene vlasti", naveo je predsjednik.

Drugi razlog, kako je ocijenio, je pandemija koronavirusa , a treći je problem koji se dogodio na relaciji država - crkva.

"Država nije iskreirala taj problem, donijela je zakon koji mora biti dio pravnog sistema, a SPC je zloupotrijebila to i manipulišući vjerskim osjećanjima ljudi ali i manipulišući određenim međunarodnm krugovima, uspjela da izgradi sliku da je država nedovoljno senzibilna prema vjerskim slobodama, da ugrožava imovinu i postojanje vjerskih zajednica", naveo je Đukanović.

Đukanović: Slobodan Milošević je kao Aleksandar Vučić 2020. proglasio ugroženost srpskih interesa u regionu Đukanović: Slobodan Milošević je kao Aleksandar Vučić 2020. proglasio ugroženost srpskih interesa u regionu
On je rekao da promjena vlasti nije problematična ali da je zbog budućnosti važno analizirati razloge za smjenu koje je naveo, "da nam se možda ne bi ostvarao prostor za otvaranje manipulicija".

"Ne prihvatamo etiketu korumpirane partije"

Đukanović je kazao da je važno da politička partija prođe i status opozicione partije. "Mislim da je DPS ovo vrijeme dobro iskoristio", naveo je Đukanović.

Rekao je da nema idealnih ljudi i vlasti ali da je ponosan na to što su uradili.

"Sačuvali smo mir u zemlji, uspostavli ekonomsku održivost koju Crna Gora nije imala, obnovili nezavisnost, uveli zemlju u NATO, obezbijedili status lidera u pregovoaračkom procesu sa EU, obezbijedili više inesticija od milijardu eura", istakao je Đukanović.

Ipak, kazao je da je i napravljeno mnogo grešaka.

"DPS je bila odgovorna opozicija kada je trebalo odbraniti ono što su tekovine savremene Crne Gore."

Đukanović je poručio da se korupcijom treba pozabaviti kao realnim problemom.

"Biće intrigantno to što za godinu i po dana "oslobodilačke vlade" koja se upustila u tešku borbu sa korupcijom - pokušajte da me podsjetite na neku značajnu optužnicu ili presudu. Nećemo pobjeći sa tog terena, niti imamo namjeru da bježimo iz Crne Gore. Ostaćemo ovdje da živimo vrlo ponosno i da branimo što su tekovine naše politike i da odgovaramo za ono za šta treba da odgovaramo. Nećemo pristati na etikete da su svi korumpirani, da je DPS korumpirana partija i organizovana kriminalna grupa", poručio je Đukanović.

Napiši komentar
Izvor vijesti: RTCG
| *
Pozicija: 3
Izvor vijesti: RTCG
Podnaslov: "uRGENTNO POTREBNA NOVA"
Tizer: Predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, u intervjuu Radiju Crne Gore, poručuje da Crnoj Gori urgentno treba nova Vlada, ali i da dalje vjeruje da je u odnosu na manjinsku bolje rješenje politička Vlada.
Prva polovina vijesti:

"Ako ima razuma doći ćemo do konsenzusa da napravimo političku vladu, ako nema razuma doći ćemo do toga da napravimo vladu onu kakvu možemo, i učinilo nam se u prethodnom periodu da se najlaksi konsenzus može ostvariti oko manjinske Vlade", rekao je Đukanović.

Prekinuta sjednica Vlade zbog svađe oko uvođenja sankcija Rusiji

Taj proces mora se završiti što prije, jer je, upozorava Đukanović, Crna Gora u institucionalnoj blokadi i zastoju u pregovorima sa EU. Ipak, partija na čijem je čelu, neće kaže dati blanko podršku bilo kojoj Vladi ili partiji, dok god sve nedoumice ne stave na papir.

"Kao rezultat toga je nastao jedan dokument u krugu aktuelne opozicije 40 poslanika opozicije, koji je ponuđen i mandataru i URI i nije me iznenadilo da je to URI potpuno prihvatljivo. Bilo je upitno da li će neke odredbe tog dokumenta biti prihvatljive SNP-u. Juče nam je mandatar rekao da je SNP potpisao taj dokument", kazao je Đukanović.

"Vlada nastavila da urušava ugled Crne Gore"

Vlada je, kaže Đukanović, današnjom sjednicom nastavila da urušava međunarodni ugled Crne Gore.

"Današnji dan je zapravo pokazao da ova vlada nastavlja da bruka našu državu. Ona nije bila u stanju da se saglasi o ovom pitanju koje je mnogo važnije od politike. Ovo je pitanje moralnog stava svakog pojedinca, pa i onih ljudi koji su danas bili na sjednici Vlade da osude nešto što se dešava jednom prijateljskom narodu nedaleko od nas", rekao je Đukanović.

Kada je riječ o osudi Rusije zbog invazije na Ukrajinu, on je kazao da je logično da Crna Gora, kao članica Ujedinjenih nacija, slijedi stav većine članica te svjetske organzacije.

"Mi smo zemlja koja je kandidat za članstvo u EU. Imperativ je da, kada uđete u višu fazu pregovora da uskladite vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU", naglasio je predsjednik.

Takođe, kako je naveo, postoje i moralno-politički razlozi.

"Nema zdravorazumnog bića, a kamoli države i narode koji su elemantarno odgovorni, koje može preći preko okolnosti da jedana velika država, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a, tako grubo nasrne na nezavisnu državu u Evropi. Tu se aktivira moralni kod, ukupno naše istorijsko iskustvo , koje nas uči da smo kroz istoriju branili svoju slobodu, nezavisnost, pravo na postojanje i izborta budućnosti, isto tak moramo reagovati kada su ove vrijednosti ugrožene kod drugih država i naroda", naglasio je Đukanović.

"CG neće biti sigurna luka za ruske oligarhe"

Crnogorski predsjednik je kazao da ne može da se dogodi da Crna Gora postane sigurna luka za imovinu nekih ruskih oligarha.

"Prvi put kada bi stavili povez preko očiju i prećutali agresiju na nezavisnu državu i rušenje međunarodnog prava, izgubili bi svoj moralni kredibilitet."

"To ne može da se dogovdi jer će Crna Gora dobiti vladu koja će vodiit računa o njenim strateškim nacionalnim interesima. Najvažniji interes Crne Gore je da ostvari svoju perspektivu članstva u EU. Sve što smo radili od obnove nezavisnosti je bilo sračunato da nas dovede do tog cilja", istakao je Đukanović i poručio da je Crna Gora i dalje ne evropskom putu i pouzdan faktor regionalne saradnje.

Milo Dukanovic2

Onaj ko bi se usudio da napusti politiku pune saglasnosti sa evropskom politikom, kako je rekao, preuzeo bi na sebe teške breme da uništi realnu šansu da Crna Gora nakon obnove nezavisnosti postane dio savremene evropske civilizacije.

"Ne trebaju nam prečice na putu ka EU"

Predsjednik je kazao da je uvjeren da će naša država ostati saglasna sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Đukanović: Članstvo u EU treba da stigne kao posljedica ozbiljno realizovanih reformi Đukanović: Članstvo u EU treba da stigne kao posljedica ozbiljno realizovanih reformi
Đukanović je rekao da ne vjeruje da će zbog situacije u Ukrajini biti prečica u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

"Događanja u Ukrajini će ojačati viziju daljeg ujedinjenja Evrope, koja je posljednjih godina bila ozbiljno dovoedena u pitanje. Samo ujedinjena Evropa će biti u stanju da brani svoj sistem vrijednosti i snaži svoju geopolitičku poziciju na svjetskoj sceni", naveo je Đukanović.

Najveći benifit krize u Ukrajini, kako je ocijenio, biće osnaženo jedinstvo Evrope i odlučnost da Evropa zaštiti svoj sistem vrijednosti.

"Ne vjerujem da će to eventualno relativizovati stroge i zahtjevne kriterijume za članstvo u EU i ne priželjkujem to. Ne mislim da Crnoj Gori, a ni jednoj državi Zapadnog Balkana, trebaju ustupci olakšanog pristupa. Treba da ostvarimo sve tražene standarde", naglasio je Đukanović, dodajući da nam je neophodno da unaprijedimo saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu.

"Crna Gora nije neprijatelj Rusije"

Đukanović je ocijenio da je odluka Rusije da stavi Crnu Goru na listu neprijateljskih zemalja antiistorijska.

"Crna Gora nije nikad bila neprijatelj Rusije, a nije ni danas. Podsjetiću da smo 2011. proslavili tri vijeka uspostavljanja odnosa Crne Gore i Rusije", rekao je Đukanović.

Nažalost, kako je kazao, pogrešnom politikom Krenmlja, prešli smo put od najvećeg i jedinog prijatelja do jedne od zemalja koja je stavljena na listu neprijatelja.

"To se dogodilo jer je Crna Gora, sa pravom, protiv ideje koja baštini današnja ruska politika, da upravlja budućnosti drugih država. Sa ponosom ćemo biti u društvu onih koje takva Rusija vidi kao neprijatelje", kazao je Đukanović.

Govoreći o slučaju "državni udar", odnosno navodnom pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016., kazao je da je to bio pokušaj rusije da osujeti namjeru Crne Gore da postane članice EU i NATO-a.

"Danas je mnogo jasnije da sve što se događalo dio jedne retrogradne, ali konzistentne politke, kojom Rusija pokušava da vrati točak istorije unatrag. Rekao bih da Rusija žali za vremenom hladnoratrovskog geopolitčkog rasporeda, kada su sva ključna pitanja rješavana dogovorom Vašingtona i Moskve", naveo je Đukanović.

Preko Crne Gore željeli da pošalju poruku Zapadu

Zapadni Balkan je uvijek bio interesanran ruskim interesima, za odmjeravanje snage sa Zapadom.

"Ne vjerujem da je Rusija strateški zainteresvana za Crnu Goru nego da je imala potrebu da pošalje poruku Eu i NATO-u da se ne mogu širiti na Zapadni Balkan bez njihove saglasnosti", naveo je crnogorski predsjednik.

Kako je naveo, Rusija je vjerovala da će smjenom državnog rukovodstva putem državnog uara osujetiti plan Crne Gore da uđe u NATO.

"Mi smo se odbranili tada, iako Rusija u toj operaciji nije bila sama. Platforma za realizaciju tih ruskih planova bila je država Srbija", rekao je Đukanović.

"Od 2016. do 2020. trajao je ozbiljan napor destrukcije Rusije prema Crnoj Gori."

On je kazao da je 2020. zloupotrijebljen posljedni adut ruskog hibridnog rata - Srpska pravoslavna crkva (SPC).

"SPC je, kao što danas čitamo u rezoliciji EP je produžena ruka Ruske pravoslavne crkve koja je instrument ruske osvajačke politke u Evropi", istakao je Đukanović.

"Od agresije nas brani članstvo u NATO-u"

Komentarišući ukidanje presude, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora, Đukanović je kazao da su postupci pred Višim sudom i Apelacionim sudom bili pod pritiskom plaćenih interesa sa strane.

"Ne ulazeći u vrednosi stav oba suđenja, volio bih da kažem da su sudovi odoljeli tom pritisku, ali plašim se da nisu", rekao je crnogorski predsjednik.

On je istakao da ne treba dokazivati da Crnu Goru od agresije Rusije brani članstvo u NATO.

Đukanović: Sve više problema u ispunjavanju evropskih i evroatlantskih obaveza Đukanović: Sve više problema u ispunjavanju evropskih i evroatlantskih obaveza

Razgovori sa Beogradom kada prihvate nezavisnost i identitet Crne Gore

Đukanović je rekao da nema nikakve odnose sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

"Odnosa nema iz razloga koji su svima razumljivi, uključujući Aleksandra Vučića. Ne znam o čemu bi trebalo da razgovaramo nakon onog što je Srbija u posljednje dvije godine radila protiv Crne Gore. Ne znam o čemu da pričamo ako ne o tome šta su visoki sprski zvaničnici pričali o Crnoj Gori, legitimnosti "srpskog sveta", o prirodnoj pripadnosti tom "srpskom svetu", rekao je Đukanović.

"SPC je poslužila kao manipulativni instrument ruskih interesa u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu"

On je poručio da nema vječitih neprijatelja, posebno u politici.

"Uvijek sam spreman da razgovaram sa svima, ali ti razgovori mogu doći tek nakon što dobijemo jasno deklarisanu namjeru da se bezuslovno poštuje crnogorska nezavisnost, nacionalni, državni, kulturni i vjerski identitet i kada pređeno na teren razgovora o saradnji koja treba da nas vodi ka prospertietu i ostvarivanju zajedničkih evropskih interesa", naveo je Đukanović i dodao da je "srpski svet" samo drugi naziv za "Veliku Srbiju".

"To je replika "ruskog sveta" koji je lansiran nakon raspada Sovjetskog saveza", dodao je predsjednik Crne Gore.

"Vlast kvari ljude, određene slabosti najveći razlog za smjenu vlasti"

Đukanović je kazao da je više razloga dovelo do promjene vlasti 2020. godine.

"Nikada on mene niste čuli osudu promjene vlasti. Vlast je tu da bi obavljalala posao, ali i da bi se mijenjala. Samo nerazumnog čovjeka bi iznenadila promjena vlasti poslije 30 godina kontinuiteta", naveo je Đukanović.

On je napomenuo da vlast zaista kvari ljude.

"Vlast je pokazala određene slabosti i to je najvažniji problem koji je doveo do promjene vlasti", naveo je predsjednik.

Drugi razlog, kako je ocijenio, je pandemija koronavirusa , a treći je problem koji se dogodio na relaciji država - crkva.

"Država nije iskreirala taj problem, donijela je zakon koji mora biti dio pravnog sistema, a SPC je zloupotrijebila to i manipulišući vjerskim osjećanjima ljudi ali i manipulišući određenim međunarodnm krugovima, uspjela da izgradi sliku da je država nedovoljno senzibilna prema vjerskim slobodama, da ugrožava imovinu i postojanje vjerskih zajednica", naveo je Đukanović.

Đukanović: Slobodan Milošević je kao Aleksandar Vučić 2020. proglasio ugroženost srpskih interesa u regionu Đukanović: Slobodan Milošević je kao Aleksandar Vučić 2020. proglasio ugroženost srpskih interesa u regionu
On je rekao da promjena vlasti nije problematična ali da je zbog budućnosti važno analizirati razloge za smjenu koje je naveo, "da nam se možda ne bi ostvarao prostor za otvaranje manipulicija".

"Ne prihvatamo etiketu korumpirane partije"

Đukanović je kazao da je važno da politička partija prođe i status opozicione partije. "Mislim da je DPS ovo vrijeme dobro iskoristio", naveo je Đukanović.

Rekao je da nema idealnih ljudi i vlasti ali da je ponosan na to što su uradili.

"Sačuvali smo mir u zemlji, uspostavli ekonomsku održivost koju Crna Gora nije imala, obnovili nezavisnost, uveli zemlju u NATO, obezbijedili status lidera u pregovoaračkom procesu sa EU, obezbijedili više inesticija od milijardu eura", istakao je Đukanović.

Ipak, kazao je da je i napravljeno mnogo grešaka.

"DPS je bila odgovorna opozicija kada je trebalo odbraniti ono što su tekovine savremene Crne Gore."

Đukanović je poručio da se korupcijom treba pozabaviti kao realnim problemom.

"Biće intrigantno to što za godinu i po dana "oslobodilačke vlade" koja se upustila u tešku borbu sa korupcijom - pokušajte da me podsjetite na neku značajnu optužnicu ili presudu. Nećemo pobjeći sa tog terena, niti imamo namjeru da bježimo iz Crne Gore. Ostaćemo ovdje da živimo vrlo ponosno i da branimo što su tekovine naše politike i da odgovaramo za ono za šta treba da odgovaramo. Nećemo pristati na etikete da su svi korumpirani, da je DPS korumpirana partija i organizovana kriminalna grupa", poručio je Đukanović.

Napiši komentar
Izvor: RTCG
*

Đukanović: Vlada nastavila da bruka državu; Nemam nikakve odnose sa Vučićem
Foto: TVGC
Foto: TVGC

"Ako ima razuma doći ćemo do konsenzusa da napravimo političku vladu, ako nema razuma doći ćemo do toga da napravimo vladu onu kakvu možemo, i učinilo nam se u prethodnom periodu da se najlaksi konsenzus može ostvariti oko manjinske Vlade", rekao je Đukanović.

Prekinuta sjednica Vlade zbog svađe oko uvođenja sankcija Rusiji

Taj proces mora se završiti što prije, jer je, upozorava Đukanović, Crna Gora u institucionalnoj blokadi i zastoju u pregovorima sa EU. Ipak, partija na čijem je čelu, neće kaže dati blanko podršku bilo kojoj Vladi ili partiji, dok god sve nedoumice ne stave na papir.

"Kao rezultat toga je nastao jedan dokument u krugu aktuelne opozicije 40 poslanika opozicije, koji je ponuđen i mandataru i URI i nije me iznenadilo da je to URI potpuno prihvatljivo. Bilo je upitno da li će neke odredbe tog dokumenta biti prihvatljive SNP-u. Juče nam je mandatar rekao da je SNP potpisao taj dokument", kazao je Đukanović.

"Vlada nastavila da urušava ugled Crne Gore"

Vlada je, kaže Đukanović, današnjom sjednicom nastavila da urušava međunarodni ugled Crne Gore.

"Današnji dan je zapravo pokazao da ova vlada nastavlja da bruka našu državu. Ona nije bila u stanju da se saglasi o ovom pitanju koje je mnogo važnije od politike. Ovo je pitanje moralnog stava svakog pojedinca, pa i onih ljudi koji su danas bili na sjednici Vlade da osude nešto što se dešava jednom prijateljskom narodu nedaleko od nas", rekao je Đukanović.

Kada je riječ o osudi Rusije zbog invazije na Ukrajinu, on je kazao da je logično da Crna Gora, kao članica Ujedinjenih nacija, slijedi stav većine članica te svjetske organzacije.

"Mi smo zemlja koja je kandidat za članstvo u EU. Imperativ je da, kada uđete u višu fazu pregovora da uskladite vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU", naglasio je predsjednik.

Takođe, kako je naveo, postoje i moralno-politički razlozi.

"Nema zdravorazumnog bića, a kamoli države i narode koji su elemantarno odgovorni, koje može preći preko okolnosti da jedana velika država, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a, tako grubo nasrne na nezavisnu državu u Evropi. Tu se aktivira moralni kod, ukupno naše istorijsko iskustvo , koje nas uči da smo kroz istoriju branili svoju slobodu, nezavisnost, pravo na postojanje i izborta budućnosti, isto tak moramo reagovati kada su ove vrijednosti ugrožene kod drugih država i naroda", naglasio je Đukanović.

"CG neće biti sigurna luka za ruske oligarhe"

Crnogorski predsjednik je kazao da ne može da se dogodi da Crna Gora postane sigurna luka za imovinu nekih ruskih oligarha.

"Prvi put kada bi stavili povez preko očiju i prećutali agresiju na nezavisnu državu i rušenje međunarodnog prava, izgubili bi svoj moralni kredibilitet."

"To ne može da se dogovdi jer će Crna Gora dobiti vladu koja će vodiit računa o njenim strateškim nacionalnim interesima. Najvažniji interes Crne Gore je da ostvari svoju perspektivu članstva u EU. Sve što smo radili od obnove nezavisnosti je bilo sračunato da nas dovede do tog cilja", istakao je Đukanović i poručio da je Crna Gora i dalje ne evropskom putu i pouzdan faktor regionalne saradnje.

Milo Dukanovic2

Onaj ko bi se usudio da napusti politiku pune saglasnosti sa evropskom politikom, kako je rekao, preuzeo bi na sebe teške breme da uništi realnu šansu da Crna Gora nakon obnove nezavisnosti postane dio savremene evropske civilizacije.

"Ne trebaju nam prečice na putu ka EU"

Predsjednik je kazao da je uvjeren da će naša država ostati saglasna sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Đukanović: Članstvo u EU treba da stigne kao posljedica ozbiljno realizovanih reformi Đukanović: Članstvo u EU treba da stigne kao posljedica ozbiljno realizovanih reformi
Đukanović je rekao da ne vjeruje da će zbog situacije u Ukrajini biti prečica u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

"Događanja u Ukrajini će ojačati viziju daljeg ujedinjenja Evrope, koja je posljednjih godina bila ozbiljno dovoedena u pitanje. Samo ujedinjena Evropa će biti u stanju da brani svoj sistem vrijednosti i snaži svoju geopolitičku poziciju na svjetskoj sceni", naveo je Đukanović.

Najveći benifit krize u Ukrajini, kako je ocijenio, biće osnaženo jedinstvo Evrope i odlučnost da Evropa zaštiti svoj sistem vrijednosti.

"Ne vjerujem da će to eventualno relativizovati stroge i zahtjevne kriterijume za članstvo u EU i ne priželjkujem to. Ne mislim da Crnoj Gori, a ni jednoj državi Zapadnog Balkana, trebaju ustupci olakšanog pristupa. Treba da ostvarimo sve tražene standarde", naglasio je Đukanović, dodajući da nam je neophodno da unaprijedimo saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu.

"Crna Gora nije neprijatelj Rusije"

Đukanović je ocijenio da je odluka Rusije da stavi Crnu Goru na listu neprijateljskih zemalja antiistorijska.

"Crna Gora nije nikad bila neprijatelj Rusije, a nije ni danas. Podsjetiću da smo 2011. proslavili tri vijeka uspostavljanja odnosa Crne Gore i Rusije", rekao je Đukanović.

Nažalost, kako je kazao, pogrešnom politikom Krenmlja, prešli smo put od najvećeg i jedinog prijatelja do jedne od zemalja koja je stavljena na listu neprijatelja.

"To se dogodilo jer je Crna Gora, sa pravom, protiv ideje koja baštini današnja ruska politika, da upravlja budućnosti drugih država. Sa ponosom ćemo biti u društvu onih koje takva Rusija vidi kao neprijatelje", kazao je Đukanović.

Govoreći o slučaju "državni udar", odnosno navodnom pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016., kazao je da je to bio pokušaj rusije da osujeti namjeru Crne Gore da postane članice EU i NATO-a.

"Danas je mnogo jasnije da sve što se događalo dio jedne retrogradne, ali konzistentne politke, kojom Rusija pokušava da vrati točak istorije unatrag. Rekao bih da Rusija žali za vremenom hladnoratrovskog geopolitčkog rasporeda, kada su sva ključna pitanja rješavana dogovorom Vašingtona i Moskve", naveo je Đukanović.

Preko Crne Gore željeli da pošalju poruku Zapadu

Zapadni Balkan je uvijek bio interesanran ruskim interesima, za odmjeravanje snage sa Zapadom.

"Ne vjerujem da je Rusija strateški zainteresvana za Crnu Goru nego da je imala potrebu da pošalje poruku Eu i NATO-u da se ne mogu širiti na Zapadni Balkan bez njihove saglasnosti", naveo je crnogorski predsjednik.

Kako je naveo, Rusija je vjerovala da će smjenom državnog rukovodstva putem državnog uara osujetiti plan Crne Gore da uđe u NATO.

"Mi smo se odbranili tada, iako Rusija u toj operaciji nije bila sama. Platforma za realizaciju tih ruskih planova bila je država Srbija", rekao je Đukanović.

"Od 2016. do 2020. trajao je ozbiljan napor destrukcije Rusije prema Crnoj Gori."

On je kazao da je 2020. zloupotrijebljen posljedni adut ruskog hibridnog rata - Srpska pravoslavna crkva (SPC).

"SPC je, kao što danas čitamo u rezoliciji EP je produžena ruka Ruske pravoslavne crkve koja je instrument ruske osvajačke politke u Evropi", istakao je Đukanović.

"Od agresije nas brani članstvo u NATO-u"

Komentarišući ukidanje presude, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora, Đukanović je kazao da su postupci pred Višim sudom i Apelacionim sudom bili pod pritiskom plaćenih interesa sa strane.

"Ne ulazeći u vrednosi stav oba suđenja, volio bih da kažem da su sudovi odoljeli tom pritisku, ali plašim se da nisu", rekao je crnogorski predsjednik.

On je istakao da ne treba dokazivati da Crnu Goru od agresije Rusije brani članstvo u NATO.

Đukanović: Sve više problema u ispunjavanju evropskih i evroatlantskih obaveza Đukanović: Sve više problema u ispunjavanju evropskih i evroatlantskih obaveza

Razgovori sa Beogradom kada prihvate nezavisnost i identitet Crne Gore

Đukanović je rekao da nema nikakve odnose sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

"Odnosa nema iz razloga koji su svima razumljivi, uključujući Aleksandra Vučića. Ne znam o čemu bi trebalo da razgovaramo nakon onog što je Srbija u posljednje dvije godine radila protiv Crne Gore. Ne znam o čemu da pričamo ako ne o tome šta su visoki sprski zvaničnici pričali o Crnoj Gori, legitimnosti "srpskog sveta", o prirodnoj pripadnosti tom "srpskom svetu", rekao je Đukanović.

"SPC je poslužila kao manipulativni instrument ruskih interesa u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu"

On je poručio da nema vječitih neprijatelja, posebno u politici.

"Uvijek sam spreman da razgovaram sa svima, ali ti razgovori mogu doći tek nakon što dobijemo jasno deklarisanu namjeru da se bezuslovno poštuje crnogorska nezavisnost, nacionalni, državni, kulturni i vjerski identitet i kada pređeno na teren razgovora o saradnji koja treba da nas vodi ka prospertietu i ostvarivanju zajedničkih evropskih interesa", naveo je Đukanović i dodao da je "srpski svet" samo drugi naziv za "Veliku Srbiju".

"To je replika "ruskog sveta" koji je lansiran nakon raspada Sovjetskog saveza", dodao je predsjednik Crne Gore.

"Vlast kvari ljude, određene slabosti najveći razlog za smjenu vlasti"

Đukanović je kazao da je više razloga dovelo do promjene vlasti 2020. godine.

"Nikada on mene niste čuli osudu promjene vlasti. Vlast je tu da bi obavljalala posao, ali i da bi se mijenjala. Samo nerazumnog čovjeka bi iznenadila promjena vlasti poslije 30 godina kontinuiteta", naveo je Đukanović.

On je napomenuo da vlast zaista kvari ljude.

"Vlast je pokazala određene slabosti i to je najvažniji problem koji je doveo do promjene vlasti", naveo je predsjednik.

Drugi razlog, kako je ocijenio, je pandemija koronavirusa , a treći je problem koji se dogodio na relaciji država - crkva.

"Država nije iskreirala taj problem, donijela je zakon koji mora biti dio pravnog sistema, a SPC je zloupotrijebila to i manipulišući vjerskim osjećanjima ljudi ali i manipulišući određenim međunarodnm krugovima, uspjela da izgradi sliku da je država nedovoljno senzibilna prema vjerskim slobodama, da ugrožava imovinu i postojanje vjerskih zajednica", naveo je Đukanović.

Đukanović: Slobodan Milošević je kao Aleksandar Vučić 2020. proglasio ugroženost srpskih interesa u regionu Đukanović: Slobodan Milošević je kao Aleksandar Vučić 2020. proglasio ugroženost srpskih interesa u regionu
On je rekao da promjena vlasti nije problematična ali da je zbog budućnosti važno analizirati razloge za smjenu koje je naveo, "da nam se možda ne bi ostvarao prostor za otvaranje manipulicija".

"Ne prihvatamo etiketu korumpirane partije"

Đukanović je kazao da je važno da politička partija prođe i status opozicione partije. "Mislim da je DPS ovo vrijeme dobro iskoristio", naveo je Đukanović.

Rekao je da nema idealnih ljudi i vlasti ali da je ponosan na to što su uradili.

"Sačuvali smo mir u zemlji, uspostavli ekonomsku održivost koju Crna Gora nije imala, obnovili nezavisnost, uveli zemlju u NATO, obezbijedili status lidera u pregovoaračkom procesu sa EU, obezbijedili više inesticija od milijardu eura", istakao je Đukanović.

Ipak, kazao je da je i napravljeno mnogo grešaka.

"DPS je bila odgovorna opozicija kada je trebalo odbraniti ono što su tekovine savremene Crne Gore."

Đukanović je poručio da se korupcijom treba pozabaviti kao realnim problemom.

"Biće intrigantno to što za godinu i po dana "oslobodilačke vlade" koja se upustila u tešku borbu sa korupcijom - pokušajte da me podsjetite na neku značajnu optužnicu ili presudu. Nećemo pobjeći sa tog terena, niti imamo namjeru da bježimo iz Crne Gore. Ostaćemo ovdje da živimo vrlo ponosno i da branimo što su tekovine naše politike i da odgovaramo za ono za šta treba da odgovaramo. Nećemo pristati na etikete da su svi korumpirani, da je DPS korumpirana partija i organizovana kriminalna grupa", poručio je Đukanović.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

google play

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services