Skip to main content

Đukanović: Zapadni Balkan u Evropi interes Balkana, ali i EU

Đukanović: Zapadni Balkan u Evropi interes Balkana, ali i EU



Đukanović: Zapadni Balkan u Evropi interes Balkana, ali i EU

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Crne Gore, Đukanović je zahvalio Korčoku i Slovačkoj na pažnji koju posvećuju našoj zemlji, ali i za sve što je Slovačka uradila i radi za Crnu Goru od obnove nezavisnosti, što je, kako je naveo, vrijedno poštovanja.

“On je podsjetio na izuzetno frekventan politički dijalog na visokom nivou između dvije države, koji je veoma koristan za Crnu Goru imajući u vidu naše strateške ciljeve, punu pripadnost evropskim vrijednostima i integraciju u EU, u čemu komunikacija sa prijateljima pomaže da pravilno razumijemo poruke posebno u aktuelnom geopolitičkom kontekstu”, navode u Kabinetu predsjednika.

Đukanović je informisao Korčoka o prioritetima nove vlade u pravcu deblokade pregovaračkog procesa i učvršćivanja povjerenja investitora, kao i refleksijama ukrajinske krize na proces proširenja i posljedicama dugotrajućeg hibridnog uticaja na region.

Istakao je važnost jasne i jedinstvene poruke Evrope prema Zapadnom Balkanu – da zemlje aspiranti imaju svoju stolicu u EU, koju će zauzeti kada završe reforme i dostignu standarde.

Korčok se zahvalio za prijem koji je, kako je rekao, uvijek inspirativna prilika za razgovor, jer čuje ocjene koje daju širu sliku.

“Uz ocjenu da nikada nije previše govoriti o prijateljstvu dvije zemlje i podršci Slovačke Crnoj Gori koja je osnova za dalji razvoj odnosa, iskazao je interes za produbljivanjem ekonomske saradnje kroz okupljanje poslovne zajednice u obostranom interesu”, dodaju u Kabinetu Đukanovića.

On je iskazao punu saglasnost sa ocjenama Đukanovića o napadnutim evropskim vrijednostima, što se do početka rata u Ukrajini nije na pravi način percipiralo.

Zato, istakao je Korčok, visoko cijeni to što je primarni cilj Crne Gore pripadnost evropskom sistemu vrijednosti i integrisanoj Evropi, o čemu Đukanović otvoreno i glasno govori.

“Ako lider zemlje sa Zapadnog Balkana to govori, onda je to vrijedno pažnje i mora biti primijećeno”, kazao je Korčok.

Ministar je ocijenio da postoji dobar zamajac i elan da se ostvari napredak u ključnim poglavljima pregovora Crne Gore i EU, nakon stagnacije u tom procesu i da je sazrela svijest da se treba izdići iznad domaćih političkih prilika, vrednujući u tom kontekstu pristup Đukanovića u pravcu doprinosa stabilnosti i članstvu Crne Gore u EU kao jednom od najznačajnijih prioriteta.

Korčok je poručio da će se zalagati za jasne poruke Evrope ka regionu, jer, kako ističe, ne mogu priuštiti da izgube ZB, uz dalji podsticaj napretku Crne Gore u tom procesu.

On je uvjeren da Crna Gora zna šta treba da učini na domaćem planu, a Slovačka je, istakao je, tu da je snažno podrži.

Đukanović je, uz potvrdu značaja prijateljstva dvije zemlje, naglasio da smo spremni da nastavimo da budemo pozitivan primjer koji realizuje reforme i donosi rezultate.

“Đukanović i Korčok iskazali su punu podršku davanju kandidatskog statusa Ukrajini”, zaključuju iz Kabineta predsjednika.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci