U DELEGACIJI SKUPŠTINE I DRAGAN KRAPOVIĆ

Đurović na konferenciji predsjednika parlamenata malih država Evrope

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović učestvovala je u radu XV konferencije predsjednika parlamenata malih država Evrope, koja se održava od 12. do 14. juna 2022. godine u Kneževini Monako.

Đurović na konferenciji predsjednika parlamenata malih država Evrope

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović učestvovala je u radu XV konferencije predsjednika parlamenata malih država Evrope, koja se održava od 12. do 14. juna 2022. godine u Kneževini Monako.


Đurović na konferenciji predsjednika parlamenata malih država Evrope
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Konferenciju je, u prisustvu njegovog Visočanstva, princa Alberta II od Monaka, otvorio predsjednik Nacionalnog savjeta Kneževine Monako Stefan Valeri (Stephane Valeri).

Ovogodišnja konferencija posvećena je ekonomskom i turističkom razvoju, atraktivnostima malih država Evrope, ulozi i lekcijama parlamenata tokom KOVID-19 krize, kao i učešću žena u politici.

Govoreći o ekonomskom i turističkom razvoju malih država Evrope, predsjednica Đurović je istakla da pandemija KOVID-19, a još više rat u Ukrajini, predstavljaju rastuću prijetnju ekonomskoj i sveukupnoj stabilnosti, sa reperkusijama na naše napore usmjerene na postizanje održivog razvoja. Prema mišljenju predsjednice, budući ekonomski razvoj i blagostanje građana Crne Gore sve više će zavisiti od veće ekonomske konkurentnosti ne samo Crne Gore, već i čitavog regiona Jugoistočne Evrope i u tom smislu je presudan značaj regionalne saradnje i usklađivanja regionalnih sa domaćim reformskim prioritetima i održavanje otvorenih i transparentnih kanala komunikacije.

Osvrćući se na ulogu parlamenata malih država Evrope tokom KOVID-19 krize, predsjednica Đurović je istakla da su poseban udar tokom pandemije pretrpjele male države Evrope, koje su morale dobiti bitku sa opakim virusom, ali i parirati velikim silama koje su sve svoje resurse usmjerile na nabavku vakcina i druge opreme koja je bila prijeko potrebna tokom borbe sa koronavirusom. Predsjednica je takođe informisala učesnike o aktivnostima koje je Skupština Crne Gore pokrenula u cilju prilagođavanja svog funkcionisanja novonastalim okolnostima.

Kada je u pitanju uloga žena kao novih liderki, predsjednica Đurović je ukazala da su žene nedovoljno zastupljene na pozicijama odlučivanja, da su manje plaćene za jednak rad, te da su najčešće žrtve brojnih oblika nasilja zasnovanog na polu. Đurović je kazala da je Skupština ojačala ulogu Odbora za rodnu ravnopravnost i kreirala uslove za formiranje Ženskog kluba, koji je u posljednjih godinu dana imao niz značajnih aktivnosti koje su doprinijele pobojšanju sveukupnog položaja žena u našoj državi. 

Konferencija predsjednika parlamenata malih država Evrope okončana je usvajanjem Završne deklaracije u kojoj se između ostalog ističe da skromna veličina zemalja učesnica skupa ne predstavlja smetnju, već im daje priliku da se razvijaju i prilagođavaju sa mnogo većom fleksibilnošću nego druge nacije.

Predsjednici parlamenata saglasili su se u ocjeni da je konferencija dobra prilika da se sagledaju svi uticaji pandemije, te iz nje izvuku pouke za naredne izazove sa kojima će se male zemlje suočiti.

Deklaracijom se ističe da žene igraju sve veću ulogu u društvu, te podsjeća da ona u nekim slučajevima ostaje sporedna. Iskazana je potreba za daljim reformisanjem i ažuriranjem zakonodavstva u pravcu stvaranja pravih uslova za obezbjeđivanje jednakih mogućnosti za žene.

Dogovoreno je i da sljedeća konferencija predsjednika parlamenata malih država Evrope bude održana u Luksemburgu tokom 2023. godine.

Pored predsjednice Đurović, u delegaciji Skupštine Crne Gore bio je i predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragan Krapović.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services