PREDSJEDNICA SKUPŠTINE SA RUMUNSKIM AMBASADOROM

Đurović: Od 2017. nije zatvoreno nijedno pregovaračko poglavlje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Viorelom Matejem Ardeleanuom, ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori.

Đurović: Od 2017. nije zatvoreno nijedno pregovaračko poglavlje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Viorelom Matejem Ardeleanuom, ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori.


Đurović: Od 2017. nije zatvoreno nijedno pregovaračko poglavlje
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Uz zahvalnost na rumunskoj podršci evropskoj aspiraciji naše zemlje, predsjednica Đurović je tokom današnjeg sastanka ukazala na tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije zemlje i pozdravila privrženost Rumunije regionu Zapadnog Balkana. Ona je istakla da je Crna Gora posvećen i odgovoran partner EU, naglasivši da aktuelna geopolitička situacija zahtijeva da politika proširenja ostane visoko na agendi EU. Na toj liniji, predsjednica Skupštine je navela da članstvo u NATO-u našoj zemlji daje dodatnu sigurnost i podsticaj.

„Pred Crnom Gorom su brojni ciljevi koje ćemo kroz reformske procese ostvariti i očekujem da će to biti adekvatno prepoznato od strane evropskih zvaničnika. Značajan kapital je podrška naših građana članstvu Crne Gore u EU i to je naša velika šansa koju ne smijemo propustiti“, kazala je predsjednica Skupštine.

Predsjednica Đurović je upoznala ambasadora sa prioritetima u radu u predstojećem periodu, ističući da su nova parlamentarna većina i Skupština Crne Gore snažno usmjerene ka sprovođenju ključnih reformi. Ona je naglasila da su tehničko-ekspertska iskustva Rumunije višestruko korisna za evropsku integraciju Crne Gore i izrazila očekivanje da će frekventnija komunikacija doprinijeti sveukupnom unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

U tom smislu, Đurović je podsjetila da je u periodu od 2008. do 2020. godine, kroz instrument Tajeks i uz podršku rumunskih eksperata, u Crnoj Gori organizovan ukupno 31 događaj koji se odnosio na brojne oblasti zajedničke saradnje.

Ovom prilikom, predsjednica je naglasila da je Crna Gora već deset godina u procesu pregovora sa EU, te da od 2017. godine nije zatvoreno nijedno pregovaračko poglavlje, što je praksa koja se mora mijenjati što prije. U tom smislu, Đurović je istakla da očekuje veću posvećenost EU regionu Zapadnog Balkana i da se u stvarnosti pokaže da je politika proširenja i dalje živa. Na toj liniji, pozdravila je dodjeljivanje statusa kandidata Ukrajini i ponovila da će ova država od Crne Gore i dalje imati finansijsku, humanitarnu, kao i ekspertsku podršku i pomoć u procesu pristupanja EU, ali i iskazala razočarenje zbog izostajanja konkretnih rezultata i poruka državama Zapadnog Balkana u pogledu njihovog daljeg napretka u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Uz naglasak da parlamenti Crne Gore i Rumunije imaju značajan potencijal za intenzivniju komunikaciju, predsjednica Skupštine je kazala da aktuelna faza integracije naše zemlje u EU iziskuje i poseban angažman na planu parlamentarne diplomatije posredstvom grupa prijateljstva i drugih mehanizama kooperacije.

Ambasador Ardeleanu je kazao da rumunske vlasti pružaju bezrezervnu podršku Crnoj Gori na putu ka EU, izrazivši uvjerenje da će naša zemlja postati dio evropske porodice u što skorijem periodu. On je naglasio da Rumunija cijeni napore Crne Gore u pogledu usaglašavanja sa politikom i praksama EU, apostrofirajući da će nastaviti da pružaju ekspertizu kako bismo ubrzali našu evropsku integraciju.

Na današnjem sastanku konstatovano je da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje u domenu ekonomije, poljoprivrede, proizvodnje hrane, životne sredine i IT sektoru.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

NajnovijeNajčitanije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services