PREDSJEDNICA SKUPŠTINE SA NJEMAČKIM AMBASADOROM

Đurović: Prioritet rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović primila je u oproštajnu posjetu Roberta Vebera, ambasadora Njemačke u Crnoj Gori.

Đurović: Prioritet rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović primila je u oproštajnu posjetu Roberta Vebera, ambasadora Njemačke u Crnoj Gori.


Đurović: Prioritet rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Izrazivši zahvalnost na posvećenom zalaganju ambasadora Vebera u ukupnom jačanju veza između dvije države, predsjednica Đurović je konstatovala da Crna Gora i Njemačka imaju prijateljske i sadržajne odnose, koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unaprjeđenja. U tom kontekstu, predsjednica je ukazala na važnost održavanja frekventnog političkog dijaloga sa Berlinom i ocijenila da ima prostora za daljim jačanjem bilateralnih relacija u oblastima od obostranog interesa.

Đurović je naglasila da je tokom trajanja mandata ambasadora Vebera značajno ojačana saradnja na parlamentarnom nivou, te ukazala na važnost koju Skupština Crna Gora pridaje parlamentarnoj diplomatiji. Ona je konstatovala da su parlamentarna radna tijela i oformljene grupe prijateljstva važni i snažni instrumenti čije potencijale je neophodno u kontinuitetu koristiti i u narednom periodu, te pozdravila inicijativu ambasadora Vebera o intenziviranju partnerstva dva najviša predstavnička doma na ekspertskom nivou, nivou parlamentarnih delegacija i službi.

Đurović je zahvalila na podršci koju Njemačka pruža procesu pristupanja Crne Gore EU i izrazila očekivanje da pomoć ove države, kako politička, tako i ekspertska, neće izostati ni u narednom periodu, uz konstataciju da je posebnu važnost odigrala ekspertiza koju je Njemačka pružila u oblasti pravosuđa. 

Predsjednica je ponovila da je za našu zemlju proces evropske integracije primarno važan, te je, kako je kazala, uz svijest da predstoje brojni izazovi, Vlada čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, i tokom trajanja aktuelnog mandata isporuči očekivane rezultate i stvori pretpostavke da Crna Gora postane prva sljedeća članica EU.

Ona je naglasila da je Crna Gora u prethodnom periodu prošla kroz izazovan politički period, koji su obilježile brojne promjene, ali i potvrdila da, uprkos tome, institucije mogu da funkcionišu u demokratskim kapacitetima.

Ona je ponovila da je prioritet rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu, te da trenutna situacija iziskuje ozbiljan dijalog, koji ne bi izrodio kratkotrajna već suštinska rješenja, konstatujući da politička zajednica ulaže maksimalan napor kako bi se do takvih rješenja došlo.

Naglasivši da SR Njemačka podržava evropsku perspektivu Crne Gore, ambasador Robert Veber je podsjetio i na intenzivnu i kvalitetnu komunikaciju na relaciji Skupština - Bundestag, te izrazio očekivanje da će dobra praksa uz dodatno intenziviranje kontakata obilježiti i naredni period.

Ističući da je tokom trajanja svog mandata imao privilegiju da boravi u Crnoj Gori i bude svjedok politički izazovnog i interesantnog perioda u istoriji naše zemlje, ambasador je konstatovao da je upravo u prethodnom periodu bilo evidentno da institucije sistema demokratski jačaju i da sistem funkcioniše, uz sve izazove koji su obilježili politički život u zemlji. Kako je naveo, takva klima je i značajan znak koji Crna Gora, kao zemlja kandidat, šalje evropskoj zajednici.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo “što je crnogorski parlament mjesto aktivnog političkog života, intenzivnog razgovora, koji podrazumijeva integrisanost svih političkih subjekata”, te pozdravio ozbiljnost sa kojom se pristupa traženju najboljih rješenja.

Na kraju, ambasador Veber je istakao da će SR Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na njenom putu pridruživanja EU i iskazao nadu da će naša zemlja biti prva naredna članica velike evropske porodice naroda.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services