Skip to main content

Eksperti Vlade i Crkve usaglasili Temeljni ugovor

Eksperti Vlade i Crkve usaglasili Temeljni ugovor



Eksperti Vlade i Crkve usaglasili Temeljni ugovor
Sa sjednice Vlade Crne Gore

Vlada bi danas trebalo da raspravlja o ovom dokumentu, informaciju je pripremilo Ministarstvo pravde, a članovima Vlade predstaviće je ministar Marko Kovač.

On je za „Dan“ potvrdio da će informacija o ugovoru biti dostavljena na sjednici Vlade.

“Treba formirati radni tim u cilju pregovora sa vjerskim zajednicama”, rekao je Kovač.

Kako „Dan“ saznaje, Temeljni ugovor je usaglašen na ekspertskom nivou i samo treba da prođe formalnosti na Vladi. Nakon sjednice pristupiće se završnim razgovorima oko usaglašavanja teksta sa predstavnicima SPC, koji bi trebalo da budu okončani do kraja ovog mjeseca. Poslije toga biće određen termin za potpisivanje ugovora. Očekuje se da dokument bude parafiran u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenjau Podgorici, a paraf bi trebalo da stave patrijarh srpski Porfirije i premijer Dritan Abazović.

Naši izvori smatraju da bi do potpisivanja ugovora moglo doći do početka jula. Sa druge strane, postoje članovi izvršne vlasti koji se protive ovom ugovoru, pa se postavlja pitanje kako će to sve proći na današnjoj sjednici Vlade.

Najglasniji protivnici su funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP). Poslanik SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kaže da je prihvatljiv samo ugovor koji odgovara interesima Crne Gore i koji je u skladu s Ustavom naše države, „a ne sa agendom srpskog sveta“.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić kazao je da bi premijer Dritan Abazović trebalo da iz procesa odlučivanja o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) izuzme potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem Vladimira Jokovića. On je naveo da Joković zastupa interese druge strane, a ne Vlade.

“Dritan Abazović bi očigledno trebalo da iz procesa odlučivanja o Ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom izuzme potpredsjednika Jokovića, budući da on očigledno zastupa i forsira interese druge ugovorne strane, odnosno Crkve Srbije, a ne Vlade čiji je potpredsjednik”, napisao je Nikolić na Tviteru i dodao da iz toga proizilazi da je Joković u ozbiljnom konfliktu interesa.

Generalni sekretar Socijaldemokrata Miloš Čelanović rekao je da je jasno da je Vlada formirana samo zbog Temeljnog ugovora.

“Od načina formiranja 43. Vlade bilo je jasno da će ona biti tako kadrovski i programski konstruisana da odigra „prljavi ples“ u svoje ime a za tuđi račun, odnosno da izvrši svoju misi ju koja je dogovorena van granica naše zemlje. Zato i ne čudi priznanje predsjednika SNP-a Vladimira Jokovića da je u Vladu ušao da bi se potpisao tzv. Temeljni ugovor sa SPC, a još manje iznenađuje da ga je baš briga šta misle građanske partije u Vladi, koje su, nažalost, svedene na dekor, čiji najveći domet može biti izuzimanje mišljenja”, naveo je Čelanović.

Potpredsjednik Vlade i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je nedavno da je osnovni razlog zašto su dio ove Vlade upravo Temeljni ugovor, a da to kakav će on biti zavisi od SPC.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci