KRAJNJI ROK ZA ODRŽAVANJE IZBORA 19. JUN

Eventualnim odlaganjem izbora u Podgorici DPS kupuje vrijeme

Odbornicima u Skupštini Glavnog grada 6. jula ističu četvorogodišnji odbornički mandidati koje su osvojili na lokalnim izborima u Podgorici 27. maja 2018. godine.

Eventualnim odlaganjem izbora u Podgorici DPS kupuje vrijeme

Odbornicima u Skupštini Glavnog grada 6. jula ističu četvorogodišnji odbornički mandidati koje su osvojili na lokalnim izborima u Podgorici 27. maja 2018. godine.
Pozicija: 3
Izvor vijesti: Dan
Podnaslov: KRAJNJI ROK ZA ODRŽAVANJE IZBORA 19. JUN
Tizer: Odbornicima u Skupštini Glavnog grada 6. jula ističu četvorogodišnji odbornički mandidati koje su osvojili na lokalnim izborima u Podgorici 27. maja 2018. godine.
Napiši komentar
Izvor vijesti: Dan
| .
Pozicija: 3
Izvor vijesti: Dan
Podnaslov: KRAJNJI ROK ZA ODRŽAVANJE IZBORA 19. JUN
Tizer: Odbornicima u Skupštini Glavnog grada 6. jula ističu četvorogodišnji odbornički mandidati koje su osvojili na lokalnim izborima u Podgorici 27. maja 2018. godine.
Napiši komentar
Izvor: Dan
.

Eventualnim odlaganjem izbora u Podgorici DPS kupuje vrijeme
Foto: Dan
Foto: Dan

Kako se bliži rok za raspisivanje izbora u glavnom gradu i Opštini u okviru Glavnog grada - Golubovci, sve više se nezvanično priča da Demokratska partija socijalista traži njihovo odlaganje. Koji je krajnji rok da se raspišu lokalni izbori u Podgorici, te da li postoji mogućnost da se oni odlože i na koji vremenski period pitali smo Veselina Vukčevića, predsjednika Izborne komisije Glavnog grada. Međutim, Vukčević je ostao neodređen, poručujući da donošenje odluke o raspisivanju izbora i njihovom eventualnom odlaganju nije u nadležnosti Izborne komisije.

– Shodno odredbama člana 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika, danom potvrđivanja mandata odbornika novog saziva prestaje mandat odbornika prethodnog saziva. To znači da će građani imati svoje predstavnike u lokalnim parlamentima, sve dok se ne potvrde mandati odbornika novog saziva. Potvrđivanje mandata vrši se u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, tako što predsjedavajući sjednice odgovarajuće skupštine konstatuje i objavljuje da je podnošenjem izvještaja nadležne izborne komisije o rezultatima izbora potvrđen mandat novoizabranim odbornicima – naveo je Vukčević.

Sa druge strane opozicija u gradskom parlamentu poručuje da je krajnji rok za održavanje lokalnih izbora u Podgorici je 19. jun, te da ih predsjednik države mora raspisati do 5. aprila.

– Članom 5 Zakona o izboru odbornika i poslanika je definisano da mandat odbornika traje četiri godine. Isti zakon daje mogućnost da mandat može biti kraći, ali nikako duži. Odlaganje izbora Demokratski front ne razmatra. Naprotiv, mi se spremamo za lokalne izbore u Podgorici. Odlaganje lokalnih izbora je ideja DPS-a jer znaju da gube Podgoricu pošto su na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine u glavnom gradu izgubili 30.000 glasova. Da bi se produžio mandat odbornicima u gradskom parlamentu teorijski je moguće promjenom izbornog zakona sa 2/3 glasova u Skupštini Crne Gore. Odlaganje ovih izbora na drugi način nije moguće – kaže Ranko Milić, odbornik DNP- a u Skupštini Glavnog grada.

Milić navodi da je krajnji rok za održavanje izbora u Podgorici 19. jun, jer je Skupština Glavnog grada konstituisana 6. jula 2018. godine.

– Međutim, ako su izbori u jednom danu u svim opštinama rok je onda 5. jun jer su neke Skupštine oppština ranije konstituisane. Uvijek se uvažavalo koja je SO prva konstituisana i tome se prilagođavalo. Datum raspisivanja izbora je minimalno 60 dana, a to je 5. april. Kako je rok za raspisivanje izbora 100 dana ja pozivam Mila Đukanovića da već u ponedjeljak raspiše sve lokalne izbore, jer je to po zakonu moguće, a i potrebno. Neka prestane sa mešetarenjem i političkom korupcijom koja ima za cilj da novom Vladom odloži suočavanje sa odgovornošću. Znam da DF željno očekuje lokalne izbore da se nastavi razvlašćivanje DPS-a u Podgorici, Kolašinu, Pljevljima – poručuje Milić.

Spekuliše se uveliko da će DPS pokušati da odloži izbore, kako bi kupila još vremena iz razloga jer svjedočimo njihovom lošem trendu pošto im u svim gradovima opada podrška, poručuje Marija Marović, odbornik Pokreta za promjene.

– Ne postoji ustavna niti zakonska mogućnost za produžavanje mandata ni poslanicima ni odbornicima u Skupštini, jednostavnije rečeno mandat odbornicima se ne može produžiti istekom roka od četiri godine. Pokušaj političke trgovine, kakav naum imaju DPS, SDP, manjine, SNP i URA predstavlja školski primjer kaubojskog postupanja u primjeni Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika. Dakle, mandat se može skratiti ali se nikako ne može produžiti. Međutim, i kada bi nova trgovačka većina preuzela Skupštinu Crne Gore, ona ne bi mogla da utiče na produženje mandata odbornicima, u bilo kojoj opštini pa makar to bila i Podgorica. Ukoliko bi uradili suprotno, i pod izgovorom „smirivanja tenzija“, a čime bi novoj manjinskoj Vladi dali šansu da radi bar godinu dana, pokazalo bi se na djelu da je riječ o ustavnom puču kojim se Ustav i Zakon o izboru odbornika i poslanika primjenjuje interesno – navodi Marović.

Marović poručuje da se lokalni izbori u Podgorici moraju organizovati onako kako to propisuje Zakon o izboru odbornika i poslanika – najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat.

– Trajanje mandata odbornika je utvrđeno zakonom i nadležnost mandata odbornika i sve oko tog je u djelokrugu nadležnosti opštine u kojoj su se desili izbori i u kojoj trebaju da se dese, što predsjednik izborne komisije, bi trebalo da zna budući je višegodišnji partijski kadar koji je za sve ovo vrijeme trebao savladati primjenu važećeg zakona – navodi Marija Marović.

Komentar da li je tačna informacija da DPS traži odlaganje izbora u Podgorici pokušali smo da dobijemo od Mihaila Anđušića, šefa kluba odbornika DPS-a. Međutim, on nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Odbornički mandat zavisi od upisanih birača i važećih glasova

Veselin Vukčević navodi da broj glasova da bi se ostvario odbornički mandat zavisi od broja upisanih birača, ali i od izlaznosti na izborima i broja važeći glasova.

– U raspodjeli mandata učestvuju izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto od ukupnog broja važećih glasova u izbornoj jedinici, izuzev izborne liste za izbor odbornika pripadnika određenog manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice, koje stiču pravo na učešće u raspodjeli mandata pojedinačno, sa dobijenim brojem važećih glasova – navodi Vukčević.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

google play

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services