Skip to main content

Feđa Pavlović: Zašto vlada (ne) treba da padne

Feđa Pavlović: Zašto vlada (ne) treba da padne



Feđa Pavlović: Zašto vlada (ne) treba da padne
PAVLOVIĆ/ FOTO: FILIP FILIPOVIC

Evidentno je da se ključni razlozi za podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi tiču potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

To se da zaključiti iz brojnih izjava koje su, u proteklom periodu, podnosioci ove inicijative davali na ovu temu, kao uostalom i iz samog obrazloženja prijedloga dostavljenog Skupštini, kazao je u razgovoru za “Dan” politički teoretičar Feđa Pavlović.

Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore potpisan je prije dva dana, a samo šest sati nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, zahtjev za glasanje o nepovjerenju izvršnoj vlasti podnijele su Demokratska partija socijalista (DPS), Liberalna Partija, Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska unija Albanaca (DUA), koje su do sada podržavale Vladu ili imali direktno učešće u njoj i opozicione Socijaldemokrate (SD).

Inicijatori za izglasavanje pada Vlade imaju zajedno 36 poslanika, od ukupno 81 u crnogorskom parlamentu, odnosno pet manje od potrebne većine.

U inicijativi se ističe da je premijer Dritan Abazović stavio odnos sa SPC u prvi plan i “neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende”.

Pavlović navodi da treba istaći da su navedeni razlozi, slagali se s njima ili ne, legitimni i u neku ruku dosljedni ideološkoj orijentaciji koju su predstavnici DPS, SDP, SD, LP i DUA dosad afirmisali na političkoj sceni.

– Međutim, valja naglasiti i to da će se na predstojećoj sjednici Skupštine odlučivati o kvalitetu rada 43. Vlade, a ne o kvalitetu argumentacije podnosioca inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi. Pitanje je, dakle: da li je Abazovićeva vlada, svojim dosadašnjim učinkom na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, svojom kadrovskom politikom i odnosom koji je pokazala prema crnogorskoj javnosti, zaslužila da nastavi mandat. Pitanje nije: Da li Vlada treba da padne iz onih razloga koje DPS, SDP, SD, LP i DUA navode u svojoj inicijativi – zaključuje Pavlović.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci