Skip to main content

HRA Đukanoviću i Abazoviću dostavila predloge za izmjenu odredbi ugovora sa SPC

HRA Đukanoviću i Abazoviću dostavila predloge za izmjenu odredbi ugovora sa SPC



HRA Đukanoviću i Abazoviću dostavila predloge za izmjenu odredbi ugovora sa SPC
NVO Akcija za ljudska prava

U cilju pripreme za učešće izvršne direktorice HRA Tee Gorjanc Prelević u radnoj grupi pravnih stručnjaka, koja je bila najavljena prošle nedjelje, HRA je izradila ove predloge uz učešće pravnih savjetnika Tatjane Gogić, advokata Veselina Radulovića i prof. dr Vesne Rakić Vodinelić.

“Naši predlozi predstavljaju argumentovani pravni savjet kako da se ugovor uskladi sa pravnim poretkom Crne Gore, i ni u kom smislu nisu politički motivisani. Vlada je dužna da zaključuje ugovore usklađene s pravnim poretkom, koji ne dovode u zabludu ni SPC, ni građane u čije ime se ugovor zaključuje. Odredbe ugovora koje bi odstupile od važećeg pravnog okvira bile bi ništave, i kao takve ne bi koristile ni državi ni SPC”, kazali su iz HRA.

Smatraju da je u cilju zaštite ljudskih prava neophodno izmijeniti odredbe kojima se SPC garantuju javnopravna ovlašćenja,obećava da se bezbjednosne mjere u objektima i drugim prostorima u vlasništvu SPC neće primjenjivati bez saglasnosti crkvenih vlasti, ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode i vjersko obrazovanje predviđa na drugačiji način od zakona.

“Pored toga, nema razloga da se ne poprave i ostali pravno-tehnički propusti i ponavljanje ili parafraziranje prava i obaveza već uređenih zakonima Crne Gore”, kazali su iz HRA.

U izradi predloga, kako ističu, imali su u vidu i sporazume Crne Gore sa drugim vjerskim zajednicama kao i sporazume SPC sa drugim državama u regionu.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci