"Izvinjenje ženama, LGBTIQ zajednici i javnosti"

Jelušić, Bošnjak i Pavićević traže da se advokat Marković izvini crnogorskoj javnosti

Advokat Velibor Marković treba da se izvini crnogorskoj javnost, saopštile su kopredsjednice Ženskog kluba Branka Bošnjak i Vesna Pavićević i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić.

Jelušić, Bošnjak i Pavićević traže da se advokat Marković izvini crnogorskoj javnosti

Advokat Velibor Marković treba da se izvini crnogorskoj javnost, saopštile su kopredsjednice Ženskog kluba Branka Bošnjak i Vesna Pavićević i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić.


Jelušić, Bošnjak i Pavićević traže da se advokat Marković izvini crnogorskoj javnosti
Marković
Marković

"Borba za rodnu jednakost i i proklamovana nulta tolerancija prema nasilju nad ženama počinje i završava na terenu vrijednosti. Društvo koje uspije da se izbori sa stereotipima i okamenjenim rodnim podjelama spremno je da bude zajednica slobodnih građana/ki", navodi se u zajedničkom saopštenju.

To je, dodaju, zakonom teško potpuno urediti, ako ne postoji hrabrost i spremnost društveno vidljivih pojedinaca/ki da se za to bore i da to svojim ponašanjem demonstriraju, čak i po cijenu da budu u spirali daljeg nasilja i govora mržnje. 

Ističu da nemio događaj vezan za sastav komisije za analizu Temeljnog ugovora, kako smatraju, suštinski je otkrio nespremnost naše zajednice da bude društvo jednakih i ravnopravnih. Borba za takvo društvo često podrazumijeva nepristajanje na ono što degradira grupe i pojedince, druge i drugačije, žene i muškarce.

“Za tu osobenu formu lustracije su se opredijelile predložene članice komisije za analizu Temeljnog ugovora, dekanka Pravnoga fakulteta Aneta Spaić i izvršna direktorka nevladine ogranizacije HRA Tea Gorjanc Prelević. Ne osporavajući ni u jednom trenutku stručnost i profesionlane kompetencije advokata Velibora Markovića, one su svoj rad u timu uslovile Markovićevim izlaskom iz njega, zbog prethodnih stavova i kršenja ljudskih prava. Javna riječ jeste ubojito sredstvo, posebno kada stiže sa pozicija moći i struke. Nažalost, advokat Velibor Marković je javno izricao i potpisivao društveno neprihvatljive diskriminatorne stavove o ženama i LGBTIQ+ osobama. Od toga po pravilu počinje „crtanje meta“ i stvaranje predrasuda, koje dovode do porasta homofobije", navodi se u saopštenju. 

Dodaju da govor mržnje prema ženama implicira njihovo protjerivanje sa javne scene u kojoj ionako dominiraju muškarci, dok sa druge strane podstiče na nasilje i prema ženama i prema LGBTIQ+ osobama, čemu svjedočimo i ovih dana sa crtanjem nacističkih simbola, kao i protekle godine u kojoj su se dogodila čak četiri femicida.

"Zbog toga ljudi na pozicijama moći – političke ili stručne – moraju biti korifeji ljudskih prava. Pristajanjem na saradnju, Gorjanc Prelević i Spajić bi indirektno stale iza onoga što zagovara advokat Marković, a to nisu htjele, što je dalje podrazumijevalo i upravo podrazumijeva tešku medijsku harangu i još neumoljiviji govor mržnje i ličnih uvreda, posebno na društvenim mrežama”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da niko nema prava da osporava ni pravo advokata Markovića na drukčije vrijednosne, političke i ideološke stavove. Međutim, kada su ti vrijednosni stavovi zapravo govor mržnje, obezvređivanja i prijetnji, svaka žena i pripadnik/ca LGBTIQ+ zajednice, ima pravo da sopstvenim stavom traži lustraciju.

“Ne sporeći dugoročni značaj bilo kojeg ugovora sa vjerskim zajednicama, ovo prvo pitanje je mnogo značajnije za društveni kapital zajednice i da je sreće upravo bismo se njime bavili. Kao pojedinke, koje u ovom trenutku stoje i na čelu kluba i odbora koji se bave rodnim pitanjima u zakonodavnoj grani vlasti, upozoravamo da u crnogorskom društvu nastavlja da se stvara opasna paradigma ponašanja prema ženama, koja podstiče njihovo potcjenjivanje i ponižavanje, pa ga čak čini i poželjnim. Zato pozivamo advokata Velibora Markovića da se izvini svim ženama i pripadnicima/cama LGBTIQ+ zajednice koje je vrijeđao, nanoseći im ozbiljnu štetu u javnosti i pomažući razvijanje stereotipa koji ne dozvoljavaju progres crnogorskog društva", navodi se u saopštenju.

Potrebno je i izvinjenje crnogorskoj javnosti, navode, kako bi onima koji podržavaju njegove stavove (i već su spremni da ih militantno demonstriraju) svojim činom pokazao da oni nijesu primjereni i da sa njima ne treba da se identifikuje nijedan građanin/ka Crne Gore.

"Time bi potvrdio da visoki stručni kvaliteti mogu i moraju da idu uporedo sa najvišim vrijednosnim stavovima i spremnošću poštovanja ljudskih prava u punom kapacitetu”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services