Kavarić za ADRIU: Ispunjena obaveza države prema crkvi

Potpisivanjem Temeljnog ugovora ispunjena je jedna od obaveza države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao jednoj od mnogobrojnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, istakao je za Adria televiziju advokat Dalibor Kavarić.

Kavarić za ADRIU: Ispunjena obaveza države prema crkvi

Potpisivanjem Temeljnog ugovora ispunjena je jedna od obaveza države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao jednoj od mnogobrojnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, istakao je za Adria televiziju advokat Dalibor Kavarić.


Kavarić za ADRIU: Ispunjena obaveza države prema crkvi
Kavarić
Kavarić

Kavarić je kazao da potpisivanje Temeljnog ugovora nije nikakav vid ekskluziviteta već jedna od redovnih obaveza Vlade prema vjerskim zajednicama.

"Kao što znate SPC je u dužem vremenskom periodu pregovarala na temu zaključenja odnosno usaglašavanja Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom i svakako koristila je iskustvo iz već potpisanih ugovora između drugih vjerskih zajednica i države Crne Gore tako da u suštini potpisivanje vidimo kao jedno ispunjenje obaveza prema vjerskoj zajednici i prije svega kao odnos između države Crne Gore i Vlade Crne Gore kao organa koji vodi unutrašnju i spoljnu politiku u ime Crne Gore i SPC kao vjerske zajednice. Dakle ne vidimo to kao bilo kakav ekskluzivitet bilo crkve bilo države već kao jednu od redovnih obaveza Vlade prema vjerskim zajednicama i kažem kao što smo mi koristili iskustvo od drugih vjerskih zajednica iz njihovih potpisanih ugovora tako svakako i ugovor između SPC i Vlade potencijalno može koristiti drugim vjerskim zajednicama u smislu ispunjenja postignutih standarda i normativa", navodi Kavarić.

On je, odgovarajući na pitanje da li bi neka nova Vlada mogla da poništi Temeljni ugovor, istakao da je to teorijski moguće isključivo tužbom koja se podnosi nadležnom sudu, a koja bi mogla da traje više godina ili decenija.

"Nije moguće jednostrano bilo kakvom odlukom neke nove Vlade ili bilo kog drugog državnog organa Uprave ili Upravnog suda ili bilo kog drugog organa koji postupa u upravnom postupku kao ni od strane Ustavnoga suda ad hoc jednostrano staviti van snage proglasiti neustavno ili na drugi način isključiti ovaj ugovor. To je hipotetički moguće isključivo tužbom nadležnom sudu u dugogodišnjoj parnici gdje bi u krajnjem stepenu odlučivao Vrhovni sud Crne Gore, a u krajnjem Ustavni sud CG u postupku po ustavnoj žalbi protiv odluke donesene od strane Vrhovnog suda", rekao je on.

To bi svakako, kako dodaje, trajalo više godina ili više decenija.

"Smatram da bi taj posao bio prilično uzaludan i besmislen, ali svakako Ustav Crne Gore i drugi međunarodni propisi daju svakome za pravo da pokuša da podnese tužbu i da dokaže određenu povredu", poručio je on.

Kavarić je naglasio da iskustvo Srpske pravoslavne crkve može koristiti i drugim vjerskim zajednicama kao pozitivno iskustvo.

"Dakle jedna pozitivna stvar i za državu i za sve vjerske zajednice u pogledu regulisanja njihovog statusa. Ujedno bih htio zahvatili i Vladi Crne Gore posebno premijeru, potpredsjedniku Jokoviću, svim ministrima u Vladi Crne Gore, posebno ministru Kovaču u odlučnosti i istrajnosti u regulisanju ovog pitanja sa SPC", ističe Kavarić.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

NajnovijeNajčitanije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services