Poslanik demokrata

Koprivica: Đukanović uveo Crnu Goru u političko vanredno stanje

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica ocijenio je da Milo Đukanović, kao predsjednik države, nije imao zakonsku smetnju da lokalne izbore u 14 opština zakaže sve u jednom danu, i to 5. juna, ali ih je svjesno rascjepkao da bi dao alibi za odlaganje

Koprivica: Đukanović uveo Crnu Goru u političko vanredno stanje

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica ocijenio je da Milo Đukanović, kao predsjednik države, nije imao zakonsku smetnju da lokalne izbore u 14 opština zakaže sve u jednom danu, i to 5. juna, ali ih je svjesno rascjepkao da bi dao alibi za odlaganje


Koprivica: Đukanović uveo Crnu Goru u političko vanredno stanje
Koprivica
Koprivica

Koprivica je za "Dan" kazao da je odlaganjem lokalnih izbora Đukanović uveo Crnu Goru u konstantno vanredno političko stanje.

"Ne da nije ostvaren cilj da se izbjegne konstantna politička izborna kampanja, nego je problem samo produbljen, tako da ćemo imati najduže izborne kampanje i konstatno vanredno političko stanje", rekao je Koprivica.

Kako je dodao, ovo nije nikakav korak na planu objedinjavanja izbora jer je obuhvaćeno svega 14 opština, a nije obuhvaćeno 10 opština, odnosno "imaćemo i dalje četiri zasebna lokalna izborna procesa odvojena od lokalnih izbora u ovih 14 opština".

"Ovo nije objedinjavanje, nego se radi o odlaganju izbora zbog straha od volje građana. Da je cilj objedinjavanje, termin izbora bio bi u junu, a ne u oktobru. Dakle, radi se o bježanju od građana. Da se ne radi o objedinjavanju nego o odlaganju govori i činjenica da ova grupa izbora nije pripojena nekoj drugoj grupi izbora, pa da se vrši jedinstvena kampanja", smatra Koprivica.

On je uvjeren da odlaganje lokalnih izbora za jesen nema nikakve veze sa turističkom sezonom, zato što bi briga o turističkoj sezoni nalagala da se upravo održe 5. juna, kad je to bilo moguće po zakonu, a izbori u oktobru na ovaj način znače da će upravo turistička sezona biti pokrivena izbornom kampanjom i ograničenjima koja iz nje proizilaze.

Kako je istakao, odlaganje izbora nije plod dogovora sa opozicijom, već jednostrano nametanje koje obesmišljava dijalog o izbornoj reformi, koje nema bez dvije trećine u parlamentu.

"Po srijedi je opasan presedan, na osnovu kojeg svaka parlamentarna većina koja procijeni da loše stoji, može odložiti izbore i faktički onemogućiti građane da biraju na izborima", dodao je Koprivica.

On ukazuje da ovim zakonom nije produžen mandat odbornicima, odnosno skupštinama jedinica lokalne samouprave, tako da će za mjesec dana odbornici, odnosno skupštine opština i Glavnog grada, izgubiti ne samo demokratski legitimitet, nego i formalni legalitet.

"S obzirom na to da tokom ljeta većem broju predsjednika ovih opština ističe mandat, biraće ih nelegalni odbornici, odnosno nelegalne skupštine, i tako dalje multiplikovati nelegitimno i nelegalno stanje", naglasio je Koprivica.

Ukazao je i da je u zakonu o odlaganju izbora definisan datumski rok za njihovo održavanje, čime su dovedene u pitanje norme o organu ovlašćenom za raspisivanje izbora.

"Ovaj zakon je u koliziji sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, što znači da je narušeno ustavno načelo jedinstva pravnog sistema, jer će u njemu postojati međusobno sukobljene i protivrečne zakonske norme, a time se urušava pravna sigurnost i otvara pitanje šta je važeće pravilo i na šta se može računati, tj. na šta se ko može osloniti. Tako je u članu 5 izbornog zakona propisano da mandat odbornika traje četiri godine, a na bazi ovih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, može da potraje znatno duže", kazao je Koprivica.

Kako je istakao, na osnovu ove pravne hajdučije, već su evidentna različita tumačenja od strane opštinskih izbornih komisija, čime je onemogućena jedinstvena primjena propisa, što je izvor pravne nesigurnosti.

"DIK je 12. maja donio uputstvo koje ima skandaloznu sadržinu, u kojem se navodi da preduzete izborne radnje do 9. maja ostaju na pravnoj snazi, a radnje sprovedene nakon 9. maja smatraju se nevažećim. Dakle, aktom od 9. maja poništavaju se radnje preduzete 10. i 11. maja. To je skandalozno retroaktivno dejstvo, inače zabranjeno po Ustavu. Imamo situaciju da nešto što se legalno desilo i legalno proizvelo pravne posledice, kasnijim aktom se poništava. To uputstvo dakle ne djeluje od dana donošenja, a to je 12. maj, nego djeluje unazad i na odnose nastale prije njegovog donošenja. To je skandalozno gaženje Ustava i posledica pravnog nasilja ove većine", ukazao je Koprivica.

Po njegovoj ocjeni, ove dopune Zakona o lokalnoj samoupravi su, bez ikakve sumnje, u suprotnosti sa Ustavom i shodno tome Ustavni sud je dužan da ih stavi van snage.

"S obzirom na proizvedeni haos, sve i da se stavi van snage, ostale bi značajne protivpravne posledice. Naime, članom 46 izbornog zakona propisano je da se izborna lista za izbor odbornika dostavlja opštinskoj izbornoj komisiji najranije 20 dana od dana raspisivanja izbora, a najkasnije 25 dana prije dana određenog za njihovo održavanje. Kada bi se stavio van snage ovaj zakon, vratili bismo se na one junske datume održavanja izbora i za jedan broj opština je istekao ovaj rok od 25 dana, čime bi bili onemogućeni u predaji lista i ostvarivanju prava. Dakle, stvoren je pravni haos, sve u cilju bježanja od suda građana na izborima", zaključio je Koprivica.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services