MINISTAR PRAVDE NAJAVIO U „SLOBODNOJ ZONI“

Kovač: Temeljni ugovor sa SPC biće potpisan do kraja juna!

Ministar pravde u 43. Vladi Crne Gore Marko Kovač kazao je ekskluzivno gostujući u emisiji „Slobodna zona sa Draženom Živkovićem“ da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna ove godine.

Kovač: Temeljni ugovor sa SPC biće potpisan do kraja juna!

Ministar pravde u 43. Vladi Crne Gore Marko Kovač kazao je ekskluzivno gostujući u emisiji „Slobodna zona sa Draženom Živkovićem“ da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna ove godine.
Pozicija: 3
Izvor vijesti: Borba.me
Podnaslov: MINISTAR PRAVDE NAJAVIO U „SLOBODNOJ ZONI“
Tizer: Ministar pravde u 43. Vladi Crne Gore Marko Kovač kazao je ekskluzivno gostujući u emisiji „Slobodna zona sa Draženom Živkovićem“ da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna ove godine.
Napiši komentar
Izvor vijesti: Borba.me
| .
Pozicija: 3
Izvor vijesti: Borba.me
Podnaslov: MINISTAR PRAVDE NAJAVIO U „SLOBODNOJ ZONI“
Tizer: Ministar pravde u 43. Vladi Crne Gore Marko Kovač kazao je ekskluzivno gostujući u emisiji „Slobodna zona sa Draženom Živkovićem“ da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna ove godine.
Napiši komentar
Izvor: Borba.me
.

Kovač: Temeljni ugovor sa SPC biće potpisan do kraja juna!
Foto: gov.me
Foto: gov.me

„Najveći problem u tome je što se prašina diže bez potrebe. To je prosto regulisanje odnosa između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. To je jedan prirodan i logičan proces. Znate da je sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom prije 10ak godina potpisan Temeljni ugovor koji uređuje prava i obaveze. Tako da postoji komunikacija, postoji namjera obostrana. Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznijele svoja očekivanja i da će se sva pitanja riješiti.“, kazao je on.

Kovač je kazao da tim ugovorom uopšte neće biti ugrožen državni interes i da će biti u skladu sa Ustavom, ali i da će bliže odrediti pravo i položaj vjerske zajednice.

„Imali smo i sastanak sa pravnim timom SPC. Tu smo postigli visok stepen usklađenosti u vidu normativnih rješenja bazirajući se prevashodno na ono što je „kostur“ ugovora između države i drugih vjerskih zajednica. Sve vjerske zajednice trebaju imati ista prava u Crnoj Gori. U narednom periodu ćemo nastaviti sa dijalogom, i vrlo brzo doći do rješenja.“, kazao je on.

Ministar je na pitanje voditelja da li postoji finalna verzija ugovora koji je pripremila vlada, kazao da postoji dosta verzija ugovora i da je pokojni mitropolit Amfilohije krajem 2012. imao Temeljni ugovor.

„Ovo što je bilo u fokusu rada dvije radne grupe i ja bih to nazvao radnom verzijom. U njima je postignut veliki stepen saglasnosti. Ne bih govorio o detaljima kako se ne bi ovo pitanje ponovo politizovalo. Razgovor između SPC i države je bio jako kvalitetan i uz poštovanje pravnog poretka. Ja mislim da će ugovor biti potpisan veoma brzo. Postoji obostrana namjera da se ta pitanja riješe, kako sa strane države, tako sa strane SPC. Crna Gora poziva sve vjerske zajednice koje misle da treba da riješe svoja prava i obaveze. Država će se prema svima odnositi jednako, ne ulazeći u kanonska prava.“, kazao je on.

U ovoj fazi razgovora nema spornih tačaka, kaže ministar, i dodao je da su postojale različite pravne pozicije, što je normalno u svim pregovorima.

„Međutim, u kvalitetnom dijalogu smo došli do visokog stepena usaglašenosti a u daljem toku pregovora neće biti potrebno previše sastanaka i okupljanja kako bi to riješili. Temeljni ugovor će biti potpisan do kraja narednog mjeseca.“, naglasio je.

Kako navodi, svjesni smo kako je došlo do politizacije svega ovoga, nakon Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Naziv vjerske zajednice je Srpska pravoslavna crkva. Sa njom se potpisuje Temeljni ugovor. Nema prostora za nikakav drugi naziv. Ona se tako zove.“, kazao je on.

„Ubistvo Duška Jovanovića udar na slobodu medija, nije dobio svoj krivično pravni ishod“

Komentarišući jubilej 18 godina ubistva Duška Jovanovića, Kovač je kazao da je to bio udarac na slobodu medija i demokratiju koji na kraju nije dobio svoj krivično pravni ishod.

„Pravda nije na pravi način zadovoljena. Ostale su nedoumice, ostali su neotkriveni počinioci, odnosno nalogodavci. Mislim da je to slika tadašnjeg pravosudnog i tužilačkog sistema koji je imao pregršt propusta i u tome slučaju je pao na ispitu. Mi smo svjedoci da se pojedini akteri tog vremena kako u tužilačkom tako i u sudskom aparatu danas međusobno optužuju. Ja sam dobio uvjeravanje i od v.d. VDT Maje Jovanović da će dati sve od sebe i da će intenzivno raditi na tom slučaju.“, kazao je Kovač.

Naglašava da je proteklo dosta vremena i da to gubi na značaju svakodnevno ali se i nada da će se pojaviti dokazi koji će objelodaniti sve ovo.

„Što se tiče državnog vrha i određenih političara, ostavljam tužilaštvu na procjenu. Ohrabrujem sve da daju informacije. Kao što sam rekao, ne možemo očekivati, i nerealno je, da neko kaže da je učestvovao u određenoj radnji koja inkriminiše. Imamo ovo što imamo. Iskaze koji zastare, ili su nepotpuni. Tako izostaje pravda.“, kazao je on.

ozvao je sve da rade po Zakonu i siguran je da će novo rukovodstvo VDT i SDT imati snage i volje da sve prošle događaje ali i sadašnje dovede do konačnog ishodišta. Komentarišući v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu i SDT-u, Kovač kaže da su oni pokazali izostanak selektivnosti.

„To je bila odlika rada ranijeg SDT-a. Da li će to v.d. stanje prerasti u puni mandat to ostaje pitanje političkog dogovora. Ja ne vidim da bi neko drugi u ovom trenutku mogao bolje obavljati ovu funkciju. Što se tiče GST-a tačno je da postoje neki nedostaci koji se tiču njegovih resursa, kadrovske opremljenosti i prostornih kapaciteta. Mogu i da nagovijestim da smo u komunikaciji sa njima u pokušaju da riješimo i prostorne kapacitete ministarstva pravde u koje ćemo se, nadam se, preseliti i omogućiti VDT i SDT da pređu u naše prostore i dobiju bolje uslove rada makar za privremeni period.“ kazao je ministar.

„Ovo sad je prava tranzicija koju nismo imali 30. avgusta“

Komentarišući slučajeve gdje visoki pravosudni funkcioneri bivaju uhapšeni, on je kazao da smo živjeli paralelni život i da nismo bili svjesni šta se dešava.

„Negdje ovo sve ukazuje da se svi zapitamo gdje smo i od čega da krenemo dalje. Imamo situaciju da nam je bivša predsjednica Vrhovnog suda i državni tužilac kao i predsjednik Privrednog suda pod optužbama za teška krivična djela, shodno tome, moramo pogledati sve sa objektivne strane. Ja vjerujem da ćemo smoći snage, da postoji zdravo tkivo i u sudovima i u tužilaštvo koje će biti u stanju da iznese ovaj proces. Ja mislim da je ovo prava tranzicija, koju nismo doživjeli 30. avgusta. Isti ljudi su ostali na funkcijama i kontrolisali cijelu vlast. Ovo je dobar put i karte su se otvorile. Rasvijetliće se u narednom periodu uloga ovih ljudi.“, kazao je ministar.

Kovač je kazao da je i jedan sudija podnio ostavku i da je kazao da je Vesna Medenica uticala na njega.

„To je put kojim se mora ići, sve slabe tačke se moraju detektovati i kako bi išli ka većoj nezavisnosti sudstva i tužilaštva.“, kaže Kovač.

Ministar kaže da je potrebno selektovati slučajeve koji su bili vođeni od strane ovih sudija i tužilaca a ne generalizovati da su svaki vodili loše.

Govoreći o SKY aplikaciji ministar Kovač kaže da je ona pokazala našu ograničenost i pitanje da li bi mi išta znali da nije bilo SKY aplikacije.

„Ovdje je jako problematično što mi nemamo kvalitetan represivni aparat koji nije sposoban da bez pomoći sa strane i dojava procesuira krivična djela. Napravio bih digresiju. To treba da bude jasan argument i evroskepticima koji ne žele da učestvuju u proces integracija ka EU da svega ovoga ne bi bilo da nije Europola.“, kazao je on.

„Prethodno rukovodstvo je imalo spektakulrne konferencije za novinare, sad imamo rezultate umjesto toga

Ministar je kazao da se jasno u svemu ovome vidi odsustvo sistema i poštovanja procedura i propisa.

„Ovo pokazuje da moramo mijenjati stvari iz korijena i da se ponašamo onako kako politički procesi to nalažu. Moramo sebe dovesti u neki bolji položaj. U ovom trenutku nemamo kapaciteta da izgradimo čistu pravnu državu. Ništa epohalno se u narednom periodu neće desiti da izgradimo institucije sistema ali možemo pokazati i volju i namjeru i dati signal svim budućim mladim sudijama da se može pošteno i časno živjeti od svog posla. Reputacija se stiče na profesionalnom i ljudskom planu, a ne ostvarivanjem novčanog interesa. Imamo pogrešnu percepciju vrijednosti ovdje. Ako govorimo o ovim funkcionerima koji su predmet krivično pravnog procesa. Oni nisu stvorili sistem, sistem je stvorio njih. Kroz to moramo gledati buduću situaciju.“, kazao je on.

Na pitanje da li u Crnoj Gori ima nedodirljivih, kaže da ne može reći da nema, ali da će se sigurno pokrenuti neki procesi i izvesti neke stvari na čistac.

„Ne bih mogao da govorim o hapšenju krupnih riba. Jasne su nadležnosti ministarstva pravde, a nemamo je nad tužilaštvom i sudstvom. Ja mogu samo da kažem da komuniciramo sa VDTom i SDTom i imamo fantastičnu saradnju. To je ono što se tiče naše nadležnosti. Naglasio bih da imamo jasnu diferencijaciju i razliku u radu SDTa u odnosu na ovo prethodno. Iako novinari imaju zamjerku što se malo oglašavaju ja smatram da je to dobra poruka. Ne treba to reklamirati spektakularnim konferencijama za novinare. Prije smo to imali, a nije bilo rezultata. Ovo rukovodstvo je pokazalo drugačiji pristup i odnos.“, kazao je on.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services