Krapović

Krapović: Pozivam građane da isprate neprirodni politički blud URE i DF-a sjutra u Budvi

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović, povodom sjednice Odbora povjerenika Opštine Budva, obratio se Dritanu Abazoviću, Marash Dukaju i Nebojši Juškoviću.

Krapović: Pozivam građane da isprate neprirodni politički blud URE i DF-a sjutra u Budvi

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović, povodom sjednice Odbora povjerenika Opštine Budva, obratio se Dritanu Abazoviću, Marash Dukaju i Nebojši Juškoviću.


Krapović: Pozivam građane da isprate neprirodni politički blud URE i DF-a sjutra u Budvi
Foto: Adria.tv
Foto: Adria.tv

"Imajući u vidu da će sjednica Odbora povjerenika Opštine Budva održati sjutra, 27.07.2022. godine na kojoj će se, između ostalog naći i Predlog rješenja o davanju saglasnosti na izbor potpredsjednika Opštine Budva. Smatram to veoma problematičnim i sa aspekta poštovanja zakona, ali i sa političkog aspekta, koji će prouzrokovati probleme u Budvi koje niko ne želi, pogotovo ne u ovom dobu godine tj. tokom trajanja turističke sezone. Koristim priliku da Vas podsjetim da je i 41. Vlada Crne Gore na sličan način prvo pokušala protivno Ustavu i zakonima Crne Gore da instalira političke predstavnike DPS-a tada za lokalnu vlast pa je na kraju to završeno nestabilnostima i oštrom političkom polarizacijom u Budvi i teškim posljedicama po građane Budve i Crne Gore", navodi on u saopštenju.

Dodaje:"Jasno je da je Vlada a posebno nelegitimni premijer Abazović imao ključan upliv u izbor članova Odbora povjerenika Opštine Budva upravo kandidujući dva kandidata koji su partijski obojani. Riječ je o članici Vujošević koja je kadar URE, koja je trenutno na poziciji VD direktorice Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, dok je drugi kandidat član DF-a, gospodin Nišavić. Slično su uradili i drugi ministri u Vladi, kao i generalni sekretar Vlade, kandidujući takođe ljude koji imaju partijske afilijacije.".

"Veoma je problematično da kandidat za potpredsjednika Opštine Budva bude gospodin Milo Božović, prvi na listi DF-a na lokalnim izborima u Budvi zakazanim za 23. oktobar tekuće godine, a evo i zašto:Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi 2008. godine koji jednim dijelom tretira ovu problematiku.Nadalje, skupština je predstavnički organ građana čiji se članovi, odnosno odbornici biraju od strane građana u skladu sa zakonom kojim se uređuje izbor odbornika i poslanika na osnovu slobodnog, opšteg, jednakog i neposrednog biračkog prava", dodaje on.

Prema njegovim riječima, u cilju jasnijeg uspostavljanja mehanizma efikasnog nadzora centralnih organa nad zakonitošću rada i akata organa lokalne samouprave propisano je da, ukoliko skupština ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti skupštinu da u određenom roku obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

"Ako skupština, u roku , iz stava 1 ovog člana ne uspostavi obavljanje svojih funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze, Vlada će, na predlog ministarstva, raspustiti skupštinu. U slučaju raspuštanja skupštine, funkciju skupštine do konstituisanja nove skupštine vrši odbor povjerenika kog imenuje Vlada. Ova rješenja su predložena u svijetlu preporuka sadržanih u Analizi o funkcionisanju lokalne samouprave u Crnoj Gori, kao i člana 8 stav 3 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi kojim se propisuje da svaki vid upravnog nadzora nad radom lokalnih vlasti ima za cilj da se obezbijedi usklađenost sa zakonom i ustavnim načelima", navodi on.

Dodaje:"Član 8 stav 3 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi propisuje da će se upravni nadzor nad radom lokalnih vlasti, vršiti na način kojim će se obezbijediti da intervencija kontrolnog organa bude u srazmjeri sa značajem interesa koji se štiti. Iz gore navedenog jasno je da, nadležnost Odbora povjerenika jeste da odblokira rad lokalne Skupštine i samim tim da donosi isključivo odluke radi ostvarivanja prava građana ili sprečavanja nastanka eventulne materijalne štete".

"Odbor povjerinika kao tijelo koje imenuje Vlada CG ne smije narušavati pravo na samostalnost lokalne uprave i pravo lokalnih vlasti da, u zakonskim okvirima, uređuju i upravljaju značajnim dijelom javnih poslova iz svoje nadležnosti i u interesu lokalnog stanovništva", zaključuje on.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services