Skip to main content

Krivokapić: Ako Vlada ne bude ispunjavala evropsku agendu neće trajati ni do preksjutra

Krivokapić: Ako Vlada ne bude ispunjavala evropsku agendu neće trajati ni do preksjutra



Krivokapić: Ako Vlada ne bude ispunjavala evropsku agendu neće trajati ni do preksjutra
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

To su istorijska pitanja koja možemo otvoriti na mnogo načina, od zakona (o slobodi vjeroispovesti) koji je usvojila prethodna vlada, a ne otvara ga ovaj dio vlade koji ja predstavljam da ne bi bježao od evropske agende, do ovoga što ne može biti Temeljni ugovor. SPC u Crnoj Gori ima četiri eparhije koje su registrovane i koje su kao što vidite vrlo razuđene, gdje je čak ukinuta tekovina mitropolita Amfilohija Radovića o episkomskom savjetu koji je formirao 2006. godine, sve to je izbrisano kad je došao novi patrijarh. Tako da ja mislim da i tu postoji mngo problema unutar odnosa SPC u Crnoj Gori, a s druge strane nije prioritet, smatram kao korak u kretanju u pogrešnoj temi, koji deluje za nekoga napred, za nekoga unazad”, kazao je Krivokapić.

U cjelini, kako je rekao, to je pitanje koje zavisi od suvereniteta države Crne Gore,

“Ja gledam malo šire, pitanje ukupne disolucije bivše Jugoslavije sada je prešlo u disoluciju te crkve koja je formirana pod Aleksandrom Karađorđevićem. Otišla je Makedonija, pitanje je vremena kada će biti vraćeno Crnoj Gori ono što je njen ustavni model iz 1905. iz Kraljevine Crne Gore kada je Crnogorska autokefalna crkva bila u Ustavu kao takva. U cjelini, mislim da je trošenje političke energije koja nam treba za Evropu na temema koje se neće riješiti ni u ovom ni u sljedećim potezima na način na koji sada idu”, rekao je on.

Na pitanje da li će zbog pitanja Temeljnog ugovora napustiti Vladu, Krivokapić je podsetio da je pri formiranju Vlade u intervjuu kazao da ako se aktuelna vlada bude bavila evropskom agendom, a to je pitanje da Crna Gora uđe u Evropsku uniju što pre po zahtevima koje EU očekuje da se ispune, onda će vlada trajati 2,5 godine.

“Ako ne bude ispunjavala evropsku agendu, neće trajati ni do prekosjutra”, poručio je on.

Krivokapić je kazao da će njegova Socijaldemokratska partija sačekati da vidi šta piše u Temeljnom ugovoru, pa planirati dalje korake.

“Mislio sam da smo na prošloj sjednici Vlade, koja je bila javna, dogovorili da se pregovara sa četiri eparhije koje su jedino registrovane u Crnoj Gori i da ćemo s njima sklopiti sporazum. Ko će u njihovo ime potpisati zavisi od njih koga će ovlastiti, ali taj neko mora biti u pravnom sistemu Crne Gore jer je jasan princip. To je akt internog prava, to je rekao ministar pravde, nema niakkvih međunarodnih elemenata kako neko sad implicira, i suvereno pravo Crne Gore je da ga sklopi i raskine kako hoće, ne radi se ni o kakvom javo-pravnom ugovoru nego o ugovoru o internom pravu Crne Gore”, rekao je on.

Prema riječima Krivokapića, niko u Vladi Crne Gore nije dobio taj dokument, te da će odluka biti doneta u skladu sa interesima Crne Gore.

“Manjinska vlada ako ne bude ispunjavala evropsku agendu, moraće da ide na izbore, jer ona nema ni legitimitet, više je u toj vladi ministara nego poslanika. Ako joj nije prioritet evropska agenda, nego neka druga agenda, u ovom slučaju vidimo agenda druge crkve čak, onda će morati ići na izbore što se tiče SDP-a”, poručio je on.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci