čestitao Dan nezavisnosti

Krivokapić: Crna Gora dužna da njeguje istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje

Povodom Dana nezavisnosti, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić posjetio je prijestonicu, gdje je poručio da je Crna Gora dužna da njeguje istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje.

Krivokapić: Crna Gora dužna da njeguje istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje

Povodom Dana nezavisnosti, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić posjetio je prijestonicu, gdje je poručio da je Crna Gora dužna da njeguje istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje.


Krivokapić: Crna Gora dužna da njeguje istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Krivokapić se na Cetinju sastao sa gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem, te predsjednicom Skupštine Prijestonice Milenom Vujačić i zamjenicom gradonačelnika Nikoletom Martinović, a dvaj dan obnove nezavisnosti je bio povod da i MVP da doprinos u ostvarenju projekta "Beautiful Cetinje".

U nastavku posjete oni su sa rezidentnim koordinatorom UN sistema Piterom Lundbergom i stalnom predstavnicom UNDP u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom obišli zgradu namijenjenu Ministarstvu vanjskih poslova, čija je rekonstrukcija uz podršku UNDP-a završena još 2017. godine.

Čestitavši Dan nezavisnosti našim građanima, šef crnogorske diplomatije je rekao da su u obnovu ovog spomenika kulture uloženi značajan trud i sredstva.

"On je istakao da je Crna Gora dužna da njeguje svoju istoriju i tradiciju, čiji je simbol Cetinje za koje, kako je kazao, moramo omogućiti da bude dobar domaćin svih visokih gostiju. Na taj način, kako je naveo, Crna Gora će pokazati svoju milenijumsku vertikalu od četiri dinastije, svetiteljsku mudrost Petra I, erudiciju Petra II….. Kao i u Prvom i Drugom svjetskom ratu i sada se Crna Gora kroz NATO savezništvo nalazi na pravoj strani istorije u najvećoj bezbjednosnoj krizi na tlu Evrope od završetka poslednjeg Veljeg rata", navode u MVP.

Lundberg je kazao da mu je veliko zadovoljstvo posjetiti “posebnu zgradu” koja je rekonstruisana uz pomoć UNDP-a i koja predstavlja jedan od simbola kontinuirane i istinske saradnje Ujedinjenih nacija i naše države.

"Veoma cijenimo članstvo Crne Gore i njenu aktivnu ulogu u Ujedinjenim nacijama i siguran sam da će ovo dugogodišnje partnerstvo biti dodatno osnaženo kroz predstojeći petogodišnji Strateški okvir saradnje koji je razvijen zajedno sa Vladom Crne Gore", naveo je.

Gašparikova je naglasila da je projekat "Beautiful Cetinje" jasan primjer da revitalizacija nije samo način da se objektima udahne novi život, već prilika za uvođenje mjera energetske efikasnosti, sa ciljem očuvanja životne sredine.

"UNDP je kroz sprovođenje ovog jedinstvenog projekta podržao ideju o Cetinju kao energetski efikasnoj urbanoj sredini. UNDP će, kao i do sada, nastaviti da podržava crnogorsku Vladu u dostizanju ciljeva održivog razvoja i ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU. Uz zajedničku posvećenost čitavog društva zelenoj i pravednoj tranziciji, približićemo se ovom cilju”, poručila je.

Govoreći o valorizaciji zgrade nekadašnjeg ruskog poslanstva, Krivokapić je dodao da je, nakon ulaganja vrijednog tri miliona eura iz 2017. godine, ona izložena zubu vremena čekajući stavljanje u punu funkciju. On je istakao želju da je sada, korak po korak, učine pravim mjestom za visoke goste naše države.

"Budući da taj posao tek predstoji, on je najavio da će u skladu sa svojom dužnošću, prvog gosta primiti upravo na Cetinju", zaključuju u Ministarstvu.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services