istoričar i profesor

Krivokapić je izdao narodnu volju, na sljedećim izborima biće otvoreno srpsko pitanje u CG

Dr Aleksandar Stamatović, istoričar i redovni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da su proces 30. avgusta iznijeli Srbi, ali i da su njihova očekivanja ubrzo izigrana.

Krivokapić je izdao narodnu volju, na sljedećim izborima biće otvoreno srpsko pitanje u CG

Dr Aleksandar Stamatović, istoričar i redovni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da su proces 30. avgusta iznijeli Srbi, ali i da su njihova očekivanja ubrzo izigrana.
Pozicija: 1
Izvor vijesti: Borba
Podnaslov: istoričar i profesor
Tizer: Dr Aleksandar Stamatović, istoričar i redovni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da su proces 30. avgusta iznijeli Srbi, ali i da su njihova očekivanja ubrzo izigrana.
Napiši komentar
Izvor vijesti: Borba
| .
Pozicija: 1
Izvor vijesti: Borba
Podnaslov: istoričar i profesor
Tizer: Dr Aleksandar Stamatović, istoričar i redovni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da su proces 30. avgusta iznijeli Srbi, ali i da su njihova očekivanja ubrzo izigrana.
Napiši komentar
Izvor: Borba
.

Krivokapić je izdao narodnu volju, na sljedećim izborima biće otvoreno srpsko pitanje u CG
Stamatović
Stamatović

Stamatović navodi da je Krvokapić izdao narodnu volju građana i dodao da ako nova vlada potpiše Temeljni ugovor i organizuje popis, doći ćemo u tragikomičnu situaciju da glavna vedeta Crkve i Srba to nije uradila, ali jeste Dritanova vlada.

Vladi Zdravka Krivokapića je izglasano nepovjerenje, a u prošli petak navršava se nedjelja dana od kada je izabrana nova vlada.Sada se definitivno mogu srediti utisci čitavog procesa od 30. avgusta 2020.godine. Tokom prethodnih mjeseci operisalo se sa izdajnicima narodne volje.Ko je izdao narodnu volju po Vama?

Sam pojam narodne volje i njenog značenja je višestruko diskutabilan. Ovih mjeseci svako se pozivao na narodnu volju i razvlačio je po kaljuzi političke zbilje Crne Gore.Realno sagledano slom Đukanovićevog mafiokratskog režima 30.avgusta bio je vrlo tijesno ostvaren. Tampon u tom slomu bila je zapravo politička grupacija Dritana Abazovića koji je sada postao premijer. Izdaja narodne volje nije otpočela činom rušenja Krivokapićeve Vlade, nego od samog Krivokapića kao nosioca liste ZBCG. Ta lista ostvarila je najveći broj glasova od političkih grupacija suprostavljenih DPS.

Na čemu temeljite Vaše tvrdnje da je Krivokapić suštinski izdao narodnu volju, a ne neke političke grupacije koje su glasale za pad njegove Vlade poput URE i SNP?

Ja sam nedavno izjavio ono što nije nikakva politička mudrost, nego politička logika i redosljed. Krivokapić je praktično posađen na čelo liste koja je osvojila najveći broj glasova.Radilo se o potpuno politički anonimnom čovjeku i bez ikakvih političkih znanja i sposobnosti, uz to duboko involviranom u DPS režim.Na raspolaganje mu je stavljena čitava infrastruktura nekoliko parlamentarnih stranaka.Već na prvom koraku poslije 30.avgusta Krivokapić je izdao narodnu volju, lansiranjem priče o ekspertskoj vladi. On se jednostavno odmetnuo od liste koja ga je postavila na svoje čelo. Potpuno je bilo logički da se od pobjedničkih lista nad DPS i njegovim satelitima formira vlada, procentualno osvojenim glasovima. To je bila narodna volja. To su dakle bile političke grupacije koje su izašle na izbore, sa svojim programima i imenima kandidata na listama. Umjesto toga Krivokapić je krenuo u sastavljanje virilne vlade, od osoba koje uopšte nijesu učestvovale u izbornom procesu sem Dritana Abazovića, i koje nijesu bile odraz narodne volje. Svi oni koji čitaju sada moju tvrdnju mogu jasno da kažu da li su tog 30. avgusta glasali za izvjesnog Milojka Spajića, Jakova Milatovića, Tamaru Srzentić, Vesnu Bratić itd? Šta više, u najvećoj većini od Krivokapića lansiranih ministara, radilo se o osobama potpuno involviranim u DPS režim, od kojih je pitanje da li su najmanje dvije trećine tog 30. avgusta uopšte glasale stranke koje su izvojevale pobjedu. Dakle, tu na samom početku, Krivokapić se sapleo i izdao narodnu volju.

Bez obzira na sve, kakva je Vaša ocjena mjesta Zdravka Krivokapića u ovom nesumnjivo istorijskom činu od 30.avgusta?

Istoriografija poznaje dva profila ličnosti koja se vezuju za određene važne istorijske događaje. Prvi je onaj zaista istorijski i pokretački.Znači, kada određena ličnost pokreće svojom aktivnošću određene političke procese i događaje i usmjerava ih. Drugi je onaj kada neke minorne ličnosti postaju istorijske jer su se slikovito rečeno našle u pravo vrijeme na pravom mjestu, i jednostavno uplivale u maticu događaja koji postaju istorijski.Tako ih istorija jednostavno kači uz te događaje, ali im ne daje nikakvu važnost.Mislim da je ličnost Vojislava Koštunice približno jednaka Krivokapićevoj, naravno u korist Koštunice.Krivokapić je inženjer, čovjek koji svojim profesionalnim obrazovanjem nema nikakvo znanje o politici, bez retorčkih sposobnosti, i čovjek koji je odmah izgubio kompas, pomislivši da je bogom dat za velike stvari.To se najčešće dešava sa ljudima koji uveče omrknu kao anonimusi, a probude se kao javne ličnosti bez ikakvih sposobnosti i zasluga.

Ipak, sa prvim razočarenjima sa Krivokapićevom vladom otpočelo je operisanje sa činjenicom ko ga je i zašto postavio na mjesto koje ga je lansiralo u orbitu javnosti?

Da, već sa prvim mjesecima razočarenja u njegovu vladu i njega počelo se sa licitiranjem i optužbama.To je donekle i tabu tema koja se izbjegava.Ja ću otvoreno reći, crkveni vrh u Crnoj Gori napravio je grubu grešku sa predlogom političarima da se Krivokapić postavi na mjesto gdje je postavljen.Na raspolaganju je bilo nekoliko zaista vrsnih srpskih intelektualaca, sa političkim znanjem i retoričkom sposobnošću, uz to prepoznatih u javnosti u borbi protiv DPS režima, za razliku od Krivokapića koji je u njemu sve dobio.Mišljenja sam da je to greška gotovo ravna onoj iz 1997.godine, kada je pred drugi krug predsjedničkih izbora na jedan suptilan način podržan Đukanović.Za nadati se samo da će greška odabira Krivokapića imati manje posljedica od onoga što nas je snašlo kao posljedica kobnog čina iz 1997.godine.

Gdje su Srbi u čitavom procesu od 30. avgusta?

Proces 30.avgusta iznijeli su definitivno Srbi.Njihova očekivanja su vrlo brzo izigrana.U seriji prevara Srba u Crnoj Gori za tri decenije unazad, mišljenja sam da je ona čija je personifikacija Krivokapić definitivno najveća.Kao ministri, pojavila se čitava galerija likova koja nije imala nikakve veze sa bilo čim srpskim, a dospjela je na ta mjesta njihovim glasovima.Pri tome se čak išlo na otvoreno vrijeđanje inteligencije Srba sa nekim ličnostima, koje imaju totalno kontraverzne biografije.Istakao bih tu pored ostalih primjer bivše ministarke Vesne Bratić, potpuno anonimne osobe, koja je preko DPS-SDP režima dobila crnogorsko državljanstvo, mjesto na fakultetu i bila prevodilac kod Vojske Crne Gore.To je takođe bio jedan veliki šamar čitavoj jednoj grupi vrhunskih srpskih intelektualaca i profesora univerziteta dokazanih u borbi protiv antisrpskog režima.Poslije čitavog poloma gubljenja identiteta Srba u prethodne dvije decenije, ona nije ništa uradila da se to popravi.Čirgićev fakultet radi još uvijek u punom kapacitetu.Školski programi iz istorije i književnosti ostali su isti kao za vrijeme Šehovića.Srbi su samo hranjeni zadovoljavanjem sujete sa nekoliko egzibicionih izjava.

Kuda onda dalje Srbi u čitavom ovom procesu koji su iznijeli 30. avgusta?

Ako nova vlada potpiše Temeljni ugovor i organizuje popis, doći ćemo u tragikomičnu situaciju da glavna vedeta Crkve i Srba to nije uradila, ali jeste Dritanova vlada. Mišljenja sam da će se već na prvim sljedećim parlamentarnim izborima potpuno otvoriti srpsko pitanje u Crnoj Gori, bilo od postojećih srpskih političkih struktura, ali nije nemoguće ni nekih novih, koje bi nesumnjivo isticanjem tog pitanja osvojile veliki broj srpskih glasova.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

google play

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services