"Crna Gora sto odsto usklađena sa sankcijama Rusiji"

Krivokapić: Nijesmo neprijatelji ruskog naroda, već neprijatelji agresije

Crna Gora nije neprijatelj ruskog naroda, već je neprijatelj agresije, zloupotrebe i rušenja međunarodnog poretka i zločina, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Krivokapić: Nijesmo neprijatelji ruskog naroda, već neprijatelji agresije

Crna Gora nije neprijatelj ruskog naroda, već je neprijatelj agresije, zloupotrebe i rušenja međunarodnog poretka i zločina, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.


Krivokapić: Nijesmo neprijatelji ruskog naroda, već neprijatelji agresije

On je to kazao novinarima na Cetinju, nakon sastanka sa predsjedavajućim OEBS-om i ministrom vanjskih poslova Poljske Zbignjevom Rauom.

Na pitanje o zamrzavanju imovine ruskih državljana, Krivokapić je istakao da je Crna Gora sto odsto usklađena sa restriktivnim mjerama prema Rusiji i da diže svoju efektivnost u implementaciji tih mjera.

„Radimo još pokušaja da to bude i efektnije. Ovo što je urađeno je prvi korak, od mnogo koraka koji slijede, da bismo u lociranju i zamrzavanju ruske imovine bili što efikasniji“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da postoje određene odredbe o objavljivanju imena koje mogu biti pravno tumačene na oba načina.

„Više bih volio da to nije objavljeno, ali mislim da čitave procedure ne samo u Crnoj Gori, nego na ukupnom evro-američkom prostoru, mogu biti predmet pravnog pokušaja osporavanja. Ipak, mislim da ne mogu biti uspješne“, smatra Krivokapić.

On je dodao da će u svim pravnim državama biti mogućnosti i odbrane pojedinačnih prava, ali u cjelini, to je način da se, kako je rekao, ako ne spriječi, onda uspori ruska agresija i da se ruskoj mašineriji pokuša oslabiti snaga.

„Mi nijesmo neprijatelji ni ruskog naroda, mi smo neprijatelji agresije, zloupotrebe i rušenja međunarodnog poretka, zločina koji su urađeni od Buče pa nadalje i borimo se za odbranu vrijednosti za koju sam uvjeren“, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje o Ukrajini, podsjetio da je, kao predsjedavajući Parlamentarne skupštine OEBS-a, bio uključen u slučaj u Ukrajini 2014. godine nakon aneksije Krima.

“Kao što znate, mi smo kao Crna Gora u potpunosti podržavali da se status kandidata da Ukrajini. Mislim da bi to bilo korisno za kompletnu Evropu i da predstavlja veliku podršku Ukrajini u ovom trenutku i nadam se da ćete prihvatiti status kandidata za Ukrajinu”, rekao je Krivokapić.

Kako je kazao, Crnoj Gori je obaveza da ispuni agendu kao lider novih interacija, a prethodna Vlada je napravila dosta prepreka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU).

Prema riječima Krivokapića, Crna Gora se sada smo vratila kao lider u regionu za pune intergacije.

“Nadam se da ćemo biti prva sljedeća članica EU i to će biti podsticaj za sve ostale u regionu da budu još efikasniji u svojim reformama i da daju više povoljnosti, dobrobiti, koristi svojim građanima da bi ispunjavali svoje obaveze i poslove”, poručio je Krivokapić.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services