ŠEF DIPLOMATIJE U PARLAMENTU

Krivokapić Bojoviću: Ja sam do Cetinja popio više suzavaca za Srbiju nego Vi

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić odgovara danas u parlamentu, nakon premijerskog sata, na devet poslaničkih pitanja.

Krivokapić Bojoviću: Ja sam do Cetinja popio više suzavaca za Srbiju nego Vi

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić odgovara danas u parlamentu, nakon premijerskog sata, na devet poslaničkih pitanja.


Krivokapić Bojoviću: Ja sam do Cetinja popio više suzavaca za Srbiju nego Vi

Poslanika Demokratskog fronta Dragana Bojovića interesovalo je kojim pravnim aktom Crne Gore je propisano da se Ministarstvo vanjskih poslova bavi pitanjima crkvene autonomije i crkvene autokefalije.

"Ukrajinska crkva je vratila svoju autokefaliju poslije više vjekova, u našem slučaju će to biti vijek", rekao je Krivokapić u odgovoru.

Rekao je i da ga obavezuje obnova nezavisnosti Crne Gore, a dio te nezavisnosti je i CPC.

Podsjetio je da je njegov ukrajinski kolega Dmitri Kuleba u Berlinu otvorio tu temu jer je imao potrebu da saopšti što misli i o našoj crkvi. Krivokapić je kazao da se Vlada, na skoro svakoj sjednici, bavi pitanjem crkvi, “iako smo sekularna država”.

Bojovuić je rekao Krivokapiću da je zagovornik jedne dosta eklstremne političke platforme.

"Vi dajete jednu falisfikovanu sliku istorije Crne Gore", rekao je poslanik Bojović.

Krivokapić je rekao da je mitropolit SPC rekao da je Crna Gora stvorena da bude mala Ukrajina..

"Podlegli ste propagandi i to mogu da razumijem. Srbofobija je način da pravdate svoju grižu savjesti. Više sam doprinio demokratiji u Srbiji nego vi. Samo ste vi za one snage u Srbiji koji ukopaše Srbiju – za one koji podržavaju zločine, vršili i, Ja sam za onu drugu Srbiju – Zorana Đinđića, Vuka Draškovića… Ja sam do Cetinja popio više suzavca za tu Srbiju nego vi, a vi ste vazda na pogrešnoj Srbiji – na Srbiji zločina koju svijet osuđuje. To je problem, nismo za istu Srbiju”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović pitaće Krivokapića da li dijeli mišljenje premijera Dritana Abazovića da o inicijativi Open Balkan nema nijednog argumenta protiv i da je ona, kako je kazao, "manje granica, manje šverca".

Vujović, između ostalog, interesuje da li Krivokapić misli da bi Crna Gora pristupanjem toj inicijativi skrenula fokus i na neki način se udaljila od puta i ispunjavanja kriterijuma i mjerila na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović upitaće Krivokapića kada će Vlada povući odluku o protjerivanju Vladimira Božovića.

Poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikolu Janovića interesuje kakve će aktivnosti Krivokapić preduzeti povodom popunjavanja diplomatsko-konzularne mreže Crne Gore, s obzirom na to da “zahvaljujući politici prethodne Vlade u oblasti vanjskih poslova Crna Gora, kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, ima samo devet aktivnih ambasadora u svijetu”.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković pitaće kakav je stav Krivokapića prema najavljenoj Abazovićevoj posjeti Srbiji, koja će se realizovati 29. juna, kakav je danas odnos Crne Gore i Srbije i kakva su njegova očekivanja od posjete.

Povodom najave Vlade da će u vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan biti formirana radna grupa u kojoj bi predstavnici više ministarstava procjenjivali usklađenost te inicijative, Vuković će pitati ko će sačinjavati radnu grupu, po kojim kriterijumima će se birati njeni članovi, odnosno koje kompetencije će morati da zadovoljavaju.

Ona će pitati Krivokapića kada će javnost Crne Gore moći da se upozna sa nalazima radne grupe budući da je stvorena konfuzija oko tog pitanja.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić upitaće Krivokapića na koje probleme je mislio kada je rekao da Crna Gora zna i najbolje razumije ukrajinski narod, jer ima sličnih problema sa velikim susjedom - Srbijom, istorijski kao Ukrajina sada sa Rusijom, s obzirom na to da su, kako je istakao Milačić, građani Crne Gore i Srbije uvijek bili u dobrim odnosima.

Imajući u vidu to da je Krivokapić od stupanja na dužnost imao intenzivnu diplomatsku aktivnost, poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković pitaće kakav je njegov utisak nakon brojnih susreta sa zvaničnicima EU i NATO-a, posebno vezano za poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija i njene pozicije u Alijansi.

Striković će pitati Krivokapića da li vjeruje da je Vlada dovoljno svjesna prilike koja se ukazala Crnoj Gori kroz uvođenje “brze trake” na evropskom putu i time mogućnosti da postane prva naredna članica Unije, što su, kako je naveo Striković, u više navrata nagovijestili visoki zvaničnici EU.

Poslanika Liberalne partije Andriju Popovića interesuje šta će 43. Vlada preduzeti u cilju poboljšanja statusa crnogorske dijaspore koju je, kako je istakao, prethodna Vlada dovela u nezavidan i nikada gori položaj.

On će upitati Krivokapića da li razmišlja o konačnom rješavanju statusa iseljenika poput ostalih demokratskih evropskih država, a koje bi podrazumijevalo državljanstvo i pravo glasa po rođenju i porijeklu, zastupljenost dijaspore u crnogorskom parlamentu, pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore u svijetu, pravo iseljenika da biraju Savjet za saradnju sa dijasporom, kao i uspostavljanje ministarstva dijaspore u okviru Vlade.

Poslanika Demokratskog fronta Dragana Bojovića interesuje kojim pravnim aktom Crne Gore je propisano da se Ministarstvo vanjskih poslova bavi pitanjima crkvene autonomije i crkvene autokefalije.

Bojović je naveo da se Krivokapić 14. i 15. maja ove godine u Berlinu, u odvojenim susretima sa šefovima diplomatija dvije zemlje, intenzivno bavio upravo tim pitanjima, i time, kako je kazao, nastupio više kao svešteno lice ili teolog, nego kao ministar vanjskih poslova.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services