Marković odgovorio

Marković: Gorjanc Prelević i Spaić se prepale, stručno mi nijesu dorasle

Advokat Velibor Marković kazao je da je da je motiv izlaska izvršne direktorice Akcije za ljudska prava (HRA) i dekanke Pravnog fakulteta, prof. dr Anete Spaić iz komisije za analizu ugovora sa SPC strah od suočavanja pravnih argumenata jer, kako kaže, nijesu mu dorasle u stručnom smislu.

Marković: Gorjanc Prelević i Spaić se prepale, stručno mi nijesu dorasle

Advokat Velibor Marković kazao je da je da je motiv izlaska izvršne direktorice Akcije za ljudska prava (HRA) i dekanke Pravnog fakulteta, prof. dr Anete Spaić iz komisije za analizu ugovora sa SPC strah od suočavanja pravnih argumenata jer, kako kaže, nijesu mu dorasle u stručnom smislu.


Marković: Gorjanc Prelević i Spaić se prepale, stručno mi nijesu dorasle
Foto: Adria.tv
Foto: Adria.tv

Tim povodom Marković je reagovao na Fejsbuku:

,,Al' hoće jezik pravo". Iliti: ne reče gospođa Tea Gorjanc-Prelević kao navodna borkinja za ljudska prava, zašto bi se loše osjećala da je rođena kao homoseksualka, kako bi to kod sebe promijenila i ko bi joj bio kriv da je tako rođena, niti nas podsjeti gospođa Aneta Spaić na svoje uvredljive izjave na račun sveštenstva. Iliti: izgleda da sam im problem ja, a ne Temeljni ugovor - naveo je Marković.

On tvrdi da je iz komunikacije na Vajberu sa Gorjanc-Prelević, od prije dvije godine, proizilaze njene homofobne i diskriminatorske izjave na račun LGBTIQ zajednice.

"Jer, dok mi je s jedne strane sugerisala da preispitam neke moje navodne negativne stavove prema toj zajednici, iako sam joj ukazao da su sa raznih lažnih profila sa mojim likom i imenom ili samo imenom ,,sipali" komentare predstavljajući ih mojim, sa druge strane je vrlo eksplicitno, kroz prigovaranje meni, saopštila da bi se loše osjećala kada bi bila homoseksualka, posebno zbog toga što tu osobinu ne bi mogla promijeniti i da ne zna ko bi joj bio ,,kriv" što je tako rođena. Pa neka široka javnost izvoli sama zaključiti ko je ovdje zaista homofob, odnosno da li sam ja, ili je ona koja se predstavlja navodnim zaštitnikom ljudskih prava", rekao je Marković.

Stoga su, kako kaže, jasni motivi izlaska Gorjanc Prelević i Spaić iz tima koji bi provjerio ustavnost i zakonitost još nezaključenog ugovora sa SPC.

Marković: Nisu mi dorasle

"A to su njihov goli strah zbog činjenice da, kada su u pitanju pravni argumenti, sa mnom se nijesu sposobne suočiti, budući da mi u stručnom smislu nijesu ni dorasle, pa izgovore traže u drugim razlozima. Ili što bi se reklo: ,,Prepale se, pa sada dižu uzbunu". Isuviše providno, banalno, jeftino", naveo je Marković u objavi na Fejsbuku.

Osvrnuo se i na izjavu zbog koje je ga je veći dio javnosti osudio.

"Inače, pošto znam da čitaju moje objave, podsjećam ih na ono što sam već ranije i u više navrata objavljivao, a naime, da jedna moja navodno seksistička i mizogina izjava zbog koje sam bio predmet jalovog progona, u stvari predstavlja parafrazu rečenice pokojnog svekra naše najpoznatije zaštitnice žena, četvorogodišnjeg borca i divnog čovjeka, što ja često činim kako bih ukazao javnosti na dvoličnost pojedinih ,,zaštitnica",  dodao je on.

Gorjanc Prelević i Spaić preporučila politika, a ne stručnost i moralna čvrstina

Prema njegovim riječima, neprincipijelnost Gorjanc Prelević najbolje potvrđuje to što joj u radu tima ne smeta Aneta Spaić, iako je, kako kaže, vrijeđala sveštenstvo nazivajući ih ,,jastrebovima".

"E takvi su naši vajni zaštitnici ljudskih prava, kakva je gospođa Tea Gorjanc Prelević, koja javno štiti LGBTIQ zajednicu, dok u privatnim razgovorima priča protiv njih, smatrajući sebe da bi na njihovom mjestu bila nesrećna, posebno zbog toga što tu svoju osobinu za koju ne bi bila kriva, ne bi mogla da promijeni. Naravno, pridružuje joj se i gospođa Spaić, zaboravivši sopstvene izjave na račun sveštenstva. Nedovoljno inteligentne ili zaslijepljene drskošću, pa da shvate da ovaj narod nije toliko naivan, pa da ne zna da ih za učešće u radu tima nijesu preporučile ni stručne sposobnosti, niti moralna čvrstina, već politika, koja mene nikada nije interesovala",  zaključio je Marković.

Podsjećamo, Spaić je pozvala premijera Dritana Abazovića da, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBT osoba u Crnoj Gori, povuče prijedlog za članstvo Markovića u komisiji za analizu ugovora sa SPC. Ukoliko do toga ne dođe, kazala je Spaić za Pobjedu, ona nije spremna da sjedi za istim stolom sa "osvjedočenim promoterom homofobije, mizoginije i seksizma".

Gorjanc-Prelević takođe je informisala da neće učestvovati u radu komisije, izražavajući na taj način protest zbog uključivanja Markovića, za koga kaže da je javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services