direktor društva za istraživanje politike

Pavićević: Dritan upravlja Milom Đukanovićem, a ne obrnuto

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, gostujući u emisiji "Redakcija" na TV Kurir, kazao je da podržava Vladu Dritana Abazovića.

Pavićević: Dritan upravlja Milom Đukanovićem, a ne obrnuto

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, gostujući u emisiji "Redakcija" na TV Kurir, kazao je da podržava Vladu Dritana Abazovića.
Pozicija: 4
Izvor vijesti: Adria.tv
Podnaslov: direktor društva za istraživanje politike
Tizer: Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, gostujući u emisiji "Redakcija" na TV Kurir, kazao je da podržava Vladu Dritana Abazovića.
Napiši komentar
Izvor vijesti: Adria.tv
| .
Pozicija: 4
Izvor vijesti: Adria.tv
Podnaslov: direktor društva za istraživanje politike
Tizer: Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, gostujući u emisiji "Redakcija" na TV Kurir, kazao je da podržava Vladu Dritana Abazovića.
Napiši komentar
Izvor: Adria.tv
.

Pavićević: Dritan upravlja Milom Đukanovićem, a ne obrnuto
Pavićević
Pavićević

"Ja mislim da je to bio nužni zaokret u odnosu na ono što je bilo djelovanje Zdravka Krivokapića. Mi u Crnoj Gori sada imamo manjinsku Vladu. Manjinska Vlada nije specifičnost sadašnjih prilika u Crnoj Gori. Ona je proizvod jedne demokratske tradicije, političkoj misli, praksi demorkatskih država. Najčešći slučaj je bio da manjinske vlade postoje u nizu Skandinavskih država. Ako bismo mi sada tretirali koncepciju manjinske vlade kao nelegitimnu, e onda bismo mogli niz evropski država da definišemo kao nelegitimne", kazao je Pavićević i dodao da se Dritan Abazović vratio na ono što je izborna volja građana od 30. avgusta, "zato što izbornu volju od 30. avgusta 2020. godina, kada smo mi konačno posle 30 godina razvlastili Mila Đukanovića, e tu volju je iznevjerio Zdravko Krivokapić. Njegova Vlada je Vlada sa najkraćim mandatom u istoriji crnogorske politike".

Pavićević je potom upitao da li se, za godinu i nešto dok je bio Zdravko Krivokapić na vlasti, uradio povodom organizovanog kriminala i korupcije?

"Mi smo često imali u analizama da je djelovanje DPS-a vezano za ogromnu korupciju i kriminal. Mi smo imali američku ambasadorku u Crnoj Gori u intervjuu, javno kazala, endemska korupcija koja usporava evroatlanske integracije Crne Gore. Mi smo organizovani kriminal i korupciju vezivali kao poslednice Milovog postupanja.Za godinu i dva mjeseca vlade Zdravka Krivokapića ništa, a sada za mjesec dana Dritanove Vlade, šta vidite, vidimo ogroman slučaj Vesne Medenice, koja je bila potpredsjednica Vrhovnog suda, ona je sada u pritvoru, ozbiljne su optužbe protiv nje", kazao je Pavićević.

On je naveo da osim slučaja Vesne Medenice imamo i slučaj Blaža Jovanića koji je predsjednik Privrednog suda i dodao da na osnovu slučaja Medenice i Jovanića i na osnovu novih najavljenih slučaja, "imamo ogromnu, najozbiljniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije".

"Dritan sada ima dvije godine do kraja mandata. Nama se čini, na osnovu borbe protiv kriminala i korupcije, na osnovu jedne vrlo dobre teze da Dritan hoće da se uvede red u Crnoj Gori, meni se čini da je on definisao jednu veliku misiju za ove dvije godine i pokušava da ostvari tu misiju. On je misionar u politici. On nije čovjek koji je uzeo neke pare, on zaista ima misiju. I šta ja mislim da je njegova misija? Da u ovim okolnistima kojei mamo u međunarodnoj politici, ai kroz borbu unutar Crne Gore  ove dvije godine iskoristi da na kraju  mandata ove Vlade, dobije datum za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i da onda uđe u izbore i u novu Vladu sa tim kapitalom i da kaže Crnoj Gori, evo imamo datum", smatra Pavićević.

Na pitanje da li Abazović ima podršku za to, Pavićević je kazao da Abazović ima podršku i da vlada ima podršku i da narod aplaudira na hapšenja koja se događaju u Crnoj Gori i dodao da na tvrdnje da Đukanović kontroliše Abazovića misli da je baš obrnuto.

"Milov DPS je postao satelitska stranka Dritana Abazovića. Dritan je sada napravio da se DPS vrti oko njega. Milov DPS u dužem periodu ne želi da vidi SPC, oni čak ne koriste pun njeni naziv, nego su smislili naziv kako će je oni zvati, i oni sad ne žele da se potpiše ugovor sa SPC, a šta radi Dritan od kada je došao na vlast, ide u Beograd, kome u privatnu posjetu – patrijarhu Srpske pravoslavne crkve. Sada kada Patrijarh doalzi pod Ostrog, povodom velikog praznika Svetog Vasilija Ostroškog, šta radi Dritan kao predsjednik Vlade – on ide u Ostrog da se sretne sa Patrijarhom i Mitropolitom i kaže "ja mislim da treba da se što prije potpiše Temeljni ugovor sa SPC. Da li ovaj primjer govori da Milo upravlja Dritanom ili Dritan upravlja Milom? Ja mislim da Dritan upravlja Milom", smatra Pavićević.

On je kazao da su Driatnovi kritičari govorili da će narod da se digne i izaće na ulice da protestuje i šta je bilo – ništa . Pavićević je dodao da su izbori bili jedno od rešenja nakon odlaska Krivokapića, odnosno da se biralo između izobra i koncepcije Vlade Abazovića i Jokovića.

"Joković je pored Abazovića ključna politička ličnost u novoj Vladi. SNP ima predsjednicu Skupštine Crne Gore. Oni pokušavaju da rade na novoj vrsti pomirenja. Dritan se bori protiv podjela koje je intezivno stvarao Milo Đukanović makar 20 godina", kazao je Pavićević.

Pavićević smatra da je Demokratski front trebao prvi da izađe u javnost i kaže da podržava manjinsku Vladu, a ne da dopusti Milu da predstavi podršku DPS-a ovoj Vladi kao svoj povratak.

"DPS nastavlja da pada, što govore rezultati poslednjih lokalnih izbora. Nisu građani rekli vraća se Milo, rekli su ne vraća se Milo, nema više glasa za Mila. U Ulcinju, Dritanova lista dva ipo puta jača od Milove liste, što se nikada nije desilo", kazao je Pavićević.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services