"Potpisivanje Temeljnog poćetkom avgusta"

Pavićević: Kičmu Vlade čini čelično savezništvo Jokovićevog SNP-a i Dritanove URA

Savjetnik potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, Vladimir Pavićević, tvrdi da nijedna Vlada do sada nije imala tako jaku međunarodnu podršku, zato što je to, kako kaže, reformska vlada koja je sposobna da Crnu Goru približi Evropskoj uniji.

Pavićević: Kičmu Vlade čini čelično savezništvo Jokovićevog SNP-a i Dritanove URA

Savjetnik potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, Vladimir Pavićević, tvrdi da nijedna Vlada do sada nije imala tako jaku međunarodnu podršku, zato što je to, kako kaže, reformska vlada koja je sposobna da Crnu Goru približi Evropskoj uniji.


Pavićević: Kičmu Vlade čini čelično savezništvo Jokovićevog SNP-a i Dritanove URA
Pavićević
Pavićević

Pavićević je u razgovoru za „Dan“ naglasio da je izvršna vlast potpuno posvećena vladavini prava i da su i tenzije u našem društvu polako splasnule.

"Abazovićeva i Jokovićeva vlada je za manje od sto dana uradila više nego prethodne vlade za čitavi mandat. Prvi put imamo izvanredne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", kaže Pavićević.

Pavićević tvrdi da po prvi put imamo potpunu posvećenost vladavini prava i da smo, konačno, počeli strateški da razmišljamo o razvoju ekonomije i ekonomskog sistema, što će tek da privuče ozbiljnije investitore.

"Vlada je pripremila i mehanizme kojima će naši građani biti maksimalno zaštićeni od moguće energetske i krize hrane koja se najavljuje za jesen. Sve to zajedno govori da je formiranje ove vlade bilo dobra politička odluka. Posebno je vidljivo da su, realno govoreći, posljednjih mjeseci splasnule i tenzije. Tu mislim na realne procese u crnogorskom društvu. To znači sljedeće – nekada veoma uticajni mediji koji se trude da dalje produbljavaju naše dubinske podjele sada više ne mogu vještački da proizvode utisak o tenzijama i podjelama u društvu. Potvrda tome je i činjenica da ekstremisti u Crnoj Gori danas na svojim skupovima ne mogu da okupe više od dvadesetak ljudi i da je njihov uticaj sve manji. To svi vide i to je za Crnu Goru odlična stvar", kaže Pavićević.

Pavićević kaže da stabilnost sadašnjoj vladi daje i vrlo dobra saradnja Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA, koji čine okosnicu crnogorske izvršne vlasti.

"Kičmu Vlade Crne Gore danas čini čelično savezništvo Jokovićevog SNP-a i Dritanove URA. Iako je manjinska, Vlada Crne Gore je jaka i zahvaljujući strankama nacionalnih zajednica čiji su predstavnici potpisali Memorandum. Sve to jasno pokazuje građanima da bi svako ko bi sada pokušao da ruši ovu vladu sebi dao autogol i krah na izborima kad god oni bili organizovani. Zato ne očekujem bilo kakva iznenađenja u vidu rušenja ove vlade", ističe Pavićević.

On se posebno osvrnuo na podršku Evropske unije i Sjedinjenih američkih država za koju kaže da je potpuno javna.

"Ne pamtim da je neka crnogorska vlada imala ovako snažnu podršku naših međunarodnih partnera u EU i SAD kao što je slučaj sa Dritanovom i Jokovićevom vladom. To svi vide. A to je i dobro, zato što je ovo reformska vlada koja je sposobna da Crnu Goru približi Evropskoj uniji. A pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji bilo bi i ogromni podsticaj državama regiona da se i one potrude, pa da se cio Zapadni Balkan priključi EU", zaključuje Pavićević.

Potpisivanje Temeljnog ugovora brzo

Očekuje se da će Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve biti potpisan već početkom avgusta, iako je izgledalo da je to karika u lancu odluka koje je Vlada donijela, a koja će pući i zbog čega će kabinet premijera Dritana Abazovića morati da bude oboren. To se, međutim, nije dogodilo, mada se o Temeljnom ugovoru još uvijek raspravlja.

"Usvajanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom je dio procesa koji vode ka normalizaciji i u crnogorskom društvu i u crnogorskoj politici. Veoma je dobra ova inicijativa Vlade Crne Gore da se dodatno komentariše tekst Temeljnog ugovora, jer se time poručuje da se ništa ne krije, da se ništa ne radi van znanja i van interesa građana Crne Gore. Interes je i crnogorskih građana i države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, da se Temeljni ugovor potpiše i usvajanjem ugovora stavljena je tačka na to pitanje. Preostalo je da dvije strane dogovore termin potpisivanja ovoga dokumenta i ne bi me iznenadilo da se to vrlo brzo i desi", kaže Vladimir Pavićević.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services