poslanica Demokrata

Popović: Manjinske vlade nema!

Političku scenu su zakomplikovale ucjene, politička korupcija, paktovi sa DPS, dogovori iza zatvorenih vrata kontra volji građana. To je u intervjuj za IN4S kazala poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović.

Popović: Manjinske vlade nema!

Političku scenu su zakomplikovale ucjene, politička korupcija, paktovi sa DPS, dogovori iza zatvorenih vrata kontra volji građana. To je u intervjuj za IN4S kazala poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović.
Pozicija: 1
Izvor vijesti: IN4S
Podnaslov: poslanica Demokrata
Tizer: Političku scenu su zakomplikovale ucjene, politička korupcija, paktovi sa DPS, dogovori iza zatvorenih vrata kontra volji građana. To je u intervjuj za IN4S kazala poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović.
Napiši komentar
Izvor vijesti: IN4S
| .
Pozicija: 1
Izvor vijesti: IN4S
Podnaslov: poslanica Demokrata
Tizer: Političku scenu su zakomplikovale ucjene, politička korupcija, paktovi sa DPS, dogovori iza zatvorenih vrata kontra volji građana. To je u intervjuj za IN4S kazala poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović.
Napiši komentar
Izvor: IN4S
.

Popović: Manjinske vlade nema!
Zdenka Popović
Zdenka Popović

„Ono što sada mogu reći je da manjinske Vlade nema. Nema ni 49, nema ni 45, za sad je poznat i intrigantan samo broj 21. Kako će ih trošiti vidjećemo“, rekla je Popović.

Politička konkurencija optužuje Demokrate za populizam, skretanje udesno. Gdje je danas vaša stranka – na centru ili na desnici?

Demokratska Crna Gora je partija prepoznatljive građanske profilacije koja nikada nije skrenula sa sa svog kursa. Politička konkurencija, naročito ona koja se skriva ispod plašta navodnih građanskih vrijednosti ne prestaje da napada Demokrate za ono što je zapravo ona. Širenje vjerske i nacionalne mržnje, podjele, podmetačine njihova su praksa, gubitkom pozicija postali su još agresivniji i spremniji za napad. Njima su se priključili slični, koji su uz sve ovo spremni i na izdaju. Demokrate idu svojim putem, zajedno sa građanima koji žele istinske promjene. O konkurenciji i ne razmišljamo, smatramo da su oni o sebi sve rekli, a svojim djelovanjem sebe spustili ispod cenzusa.
Uostalom, onom ko neće da se proda spremni su da zalijepe ne samu tu, nego čak i mnogo gadniju etiketu. Ovog puta neće moći.

Previše oštrih riječi i optužbi je poslednjih dana stizalo na relaciji – Demokrate – GP URA. Da li smatrate da to dovoljno komplikuje političku scenu?

Političku scenu su zakomplikovale ucjene, politička korupcija, paktovi sa DPS, dogovori iza zatvorenih vrata kontra volji građana. Politička situacija u državi je postala nestabilna u onom trenutku kad je neko odlučio da mu je 21 milion vrjedniji od pobjede. Demokrate ne mogu dozvoliti prekrajanje i izdaju, a riječi i optužbe su u skladu sa jezikom naroda – kako nazvati IZDAJU do IZDAJA. Ne može niko očekivati da ćemo tepati onima koji ucjenjuju, koji napadaju, naročito ne onima koji su uveli tabloidno i ,,informersko” komuniciranje sa konkurencijom.

Demokrate su od samog početka jasne – bilo kakvo uključivanje DPS u pregovore oko formiranja nove vlade je izdaja izborne volje od 30. avgusta? Ima li nada da se ipak napravi neki dogovor unutar postojeće parlamentarne većine?

Demokrate su jasno i precizno iznijele svoj stav – nema saradnje sa DPS-om, a ko hoće sa DPS-om sa Demokratama neće sigurno. Razgovori radi razgovara, tek da bi se brojalo da smo razgovarali ne dolazi u obzir, naročito ne da sa Demokratama razgovaraju javno, zbog građana, a sa DPS-om tajno zbog sebe. Sa Demokratama je moguć dogovor samo ako garantuju da neće sa DPS-om u bilo kakve parlamentarne ili izvršne kombinacije.

Iz GP Ura i dijela opozicije optužuju Demokrate da su protesti koje organizuju zapravo „borba za fotelje“. Šta biste im poručili?

Iz fotelja su pričali da smo mi ,,borci za fotelje”, mi koji smo ponudili da idemo na izbore, da provjerimo narodnu volju, dok oni odbijaju izbore i pokušavaju da uzmu sve fotelje za sebe, i to prekrajanjem izborne volje. Spremi su i da sarađuju sa DPS-om, samo da bi se domogli pozicija, fotelja, vlasti. I to po principu ,,sve nama, a drugima šta ostane”. Iznogud politika URA-e je odavno prozreta.

Najnovija politička kombinatorika na Cetinju, čini se, pak, da je dala nadu da može doći do pomaka u pregovorima na državnom nivou?

Politička dešavanja na Cetinju još su jedan dokaz u nizu da tamo gdje su Demokrate DPS-a nema. To se može odraziti na pregovore samo i isključivo ako garantuju da neće sa DPS-om i da žele dogovor unutar parlamentarne većine. A, ako dogovora nema, onda svi na izbore. Dogovor sa pobjednicima, a ne sa gubitnicima. To je naša mantra.

Kako ste Vi lično, ali i Vaša partija bili zadovoljni radom Vlade Zdravka Krivokapića?

Vladu, kao i premijera Zdravka Krivokapića smo podržali bez ucjena, sa ciljem da damo svoj doprinos da se krene u proces reformi, da se krene u borbu protiv kriminala i korupcije bez obzira na to što nijesmo imali svoje ministre u toj Vladi. Kad sumiramo rezultate možemo reći da smo zadovoljni radom, je li moglo bolje jeste, jer uvijek može bolje.

Bivši premijer Zdravko Krivokapić zahvalio se Demokratama da su jedine ostale vjerne sporazumu triju lidera pobjedničkih koalicija na izborima, koji je potpisan početkom septembra 2020. Postoji li mogućnost saradnje s novom strankom, čije osnivanje najavljuju Krivokapićevi najbliži saradnici i bivši ministri, Milojko Spajić i Jakov Milatović?

Mi jesmo ostali vjerni dogovarima jer nama data riječ ima snagu zakona. Takođe ostali smo vjerni sporazumima jer ne potpisujemo ono iza čega ne bi stali. Potpisali smo da bi potpisano sproveli u djelo a ne da se odričemo istog zarad ličnih interesa. Mi smo imali dobru saradnju sa uvaženim ministrima, a o budućoj saradnji sa njima i njihovom partijom ne možemo govoriti jer bi bilo neozbiljno da pričamo o saradnji sa političkim subjektom koji još nije osnovan.

Kako biste prokomentarisali najnoviji potez predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je odbio da potpiše Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi?

Kao još jedan dokaz da je ,,nešto trulo u državi Danskoj”, da u DPS-u nijesu dobri odnosi i da nešto ne štima između predsjednika i poslanika. Mada moguće je i to da su glasali kako im je rekao ali da je on promijenio stav u zadnji tren. Nije prvi put da su kontradiktorni, da mijenjaju kurs, odluke, stavove…Nadamo se da su spremni za nove poraze, koji ih čekaju.

 Da li će u slučaju formiranja manjinske Vlade, Demokrate bojkotovati rad Parlamenta?

Takve odluke donosi Glavni odbor, i javnost će sigurno biti upoznata sa našim stavovima i odlukama, ako do toga dođe. Ono što sada mogu reći je da manjinske Vlade nema. Nema ni 49, nema ni 45, za sad je poznat i intrigantan samo broj 21. Kako će ih trošiti vidjećemo.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

google play

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services