"Temeljni ugovor može potpisati svakog dana"

Predsjedništvo Demokrata: Abazović nakon izbora pravosudnih organa da podnese ostavku i da se resetuju odnosi stare većine

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore saopštilo je danas da bi za Crnu Goru najbolje bilo da premijer Dritan Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku.

Predsjedništvo Demokrata: Abazović nakon izbora pravosudnih organa da podnese ostavku i da se resetuju odnosi stare većine

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore saopštilo je danas da bi za Crnu Goru najbolje bilo da premijer Dritan Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku.


Predsjedništvo Demokrata: Abazović nakon izbora pravosudnih organa da podnese ostavku i da se resetuju odnosi stare većine
(Arhiva)
(Arhiva)

Predsjedništvo Demokrata pozvalo je Skupštinu Crne Gore da ne razmatra eventualne inicijative o skraćenju mandata prije nego se izaberu četiri člana Sudskog savjeta i makar jedan sudija Ustavnog suda, jer ubrzanje evropskog puta i sprečavanje institucionalnog sloma moraju biti prioriteti svih prioriteta.

"Imajući u vidu da je 43. Vlada Crne Gore formirana suprotno demokratskim principima prekrajanjem izborne volje građana, da je ista vodila revanšističku politiku prema predstavnicima političkih partija koji nijesu podržali Vladu ili koji nijesu imali zakulisne političke dogovore, da istu čini više ministara nego poslanika partija koje je sačinjavaju, da premijer dolazi iz redova partije koja ima tri poslanika, da 80 odsto Skupštine nema svoje predstavnike u Vladi, da je čak 3/4 poslanika aktuelne parlamentarne većine otkazalo podršku Vladi, da najveći dio političkih subjekata ima apsolutno nepovjerenje prema gospodinu Abazoviću, da su i koncept 42. i 43. Vlade autorstvo gospodina Abazovića koji su se pokazali neuspješnim, da je gospodin Abazović iako nosilac liste sa ubjedljivo najmanje mandata u okviru pobjedničkih koalicija obavljao ključne pozicije i u 42. i u 43. Vladi, da je sve prethodno rečeno gurnulo zemlju u duboku političku krizu, da bilo čija funkcija ne smije biti važnija od potrebe Crne Gore da zaustavi dalju eskalaciju krize", navode.

Dodaju da Predsjedništvo smatra da bi zbog navedenih razloga bilo najbolje po Crnu Goru da Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku na funkciju predsjednika 43. Vlade, čime bi se stvorile pretpostavke za dijalog i resetovanje odnosa uz uvažavanje odluke građana od 30. avgusta da se posle tri decenije promijeni vlast i formira isključivo evropska, evroatlantska i građanska Vlada, koju ne bi činili oni koji vode ekstremnu svađalačku politiku, uz obavezno učešće manjinskih partija.

"A koja bi povela Crnu Goru naprijed, ispunjavala sve međunarodne obaveze, odnosno stvorila pretpostavke za ubrzanje njenog evropskog puta i pripremila državu za redovne parlamentarne izbore 2024. godine", napominju.

Navode i da, kako bi preduprijedili pokušaje jeftinih izgovora i manipulacija, saglasno Ustavu, podnošenjem ostavke Abazović nastavlja da obavlja funkciju do izbora nove Vlade bez obzira na tajming njenog formiranja.

"Pa tako, na primjer, usvojeni i usaglašeni Temeljni ugovor može potpisati svakog dana, bilo prije podnošenja ostavke ili nakon podnošenja ostavke, jer za isto ne postoje bilo kakve formalno-pravne smetnje, ističući da je upravo gospodin Abazović više puta potencirao da to pitanje treba što prije skinuti sa dnevnog reda, kako ne bi bilo predmet političkih igranki. Podsjećamo da su Demokrate podržale pomenuti Ugovor koji je usaglašen između obje ugovorne strane, te ga pozivamo da se ne krije iza Temeljnog ugovora, zloupotrebljavajući isti u dnevnopolitičke svrhe zarad očuvanja fotelje, uz vrijeđanje vjerskih uvjerenja građana koji od rješavanja ovog pitanja očekuju veći stepen zaštite vjerskih sloboda i potrebnu ravnopravnost, a ne očuvanje fotelje bilo kojeg političara", dodaju u toj stranci.

Kako ističu, Predsjedništvo partije će kontinuirano pratiti i analizirati aktuelnu političku sitauciju i eventualne novonastale okolnosti i blagovremeno donositi odluke sa ciljem demokratskog razrješenja duboke krize u kojoj se zemlja nalazi.

"Predsjedništvo pozdravlja rad Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu kojim rukovodi Momo Koprivica na transparentnom, inkluzivnom, stručno usmjerenom i dinamičnom radu zapaženom od strane domaće i međunarodne javnosti. Predsjedništvo prima k znanju činjenicu da je zahvaljujući istovjetnom radu Odbora izabran nezavisan i profesionalan TS i ističe da će Demokrate, kao i u slučaju Tužilačkog savjeta, u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore dati doprinos isključivo izboru nezavisnih, profesionalnih i kredibilnih pravosudnih organa, ali i razobličiti svaki pokušaj jeftine političke trgovine suprotne prethodnim principima", naglašavaju.

Predsjedništvo partije je obavezalo Klub poslanika da intenzivira aktivnosti kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku dobila Sudski savjet i izabrala sudije Ustavnog suda.

"Predsjedništvo smatra da Klubu poslanika prioritet u radu trebaju biti aktivnosti na dobijanju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 kako bi Crna Gora ubrzala svoj evropski put. Predsjedništvo sugeriše Klubu poslanika da nastavi borbu za vanredne parlamentarne izbore nakon izbora pravosudnih funkcija i ukoliko se ne formira građanska, evropska i evroatlantska Vlada saglasno gore navedenim kriterijumima. Predsjedništvo Demokrata poziva sve aktere društveno-političke scene, a posebno one koji pokrivaju najodgovornije državne funkcije, na smirivanje tenzija i osuđuje ekstremističko-nacionalističku retoriku koja u posljednjih nekoliko nedjelja truje medijski prostor Crne Gore", zaključuju Demokrate.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services