KOLUMNA PROFESORA VLADIMIRA PAVIĆEVIĆA

Propali politički planovi Mila Đukanovića

Prethodna dva mjeseca Milo je najviše koristio da pokuša da istisne Jokovićev SNP iz manjinske Dritanove vlade.

Propali politički planovi Mila Đukanovića

Prethodna dva mjeseca Milo je najviše koristio da pokuša da istisne Jokovićev SNP iz manjinske Dritanove vlade.
Pozicija: 3
Izvor vijesti: Borba.me
Podnaslov: KOLUMNA PROFESORA VLADIMIRA PAVIĆEVIĆA
Tizer: Prethodna dva mjeseca Milo je najviše koristio da pokuša da istisne Jokovićev SNP iz manjinske Dritanove vlade.
Napiši komentar
Izvor vijesti: Borba.me
| Vladimir Pavićević
Pozicija: 3
Izvor vijesti: Borba.me
Podnaslov: KOLUMNA PROFESORA VLADIMIRA PAVIĆEVIĆA
Tizer: Prethodna dva mjeseca Milo je najviše koristio da pokuša da istisne Jokovićev SNP iz manjinske Dritanove vlade.
Napiši komentar
Izvor: Borba.me
Vladimir Pavićević

Propali politički planovi Mila Đukanovića
Foto: Adria.tv
Foto: Adria.tv

To je bilo najvidljivije kada je Đukanović vratio skupštini usvojeni zakonodavni projekat o odlaganju izbora u Beranama, iako su njegovi poslanici prethodno glasali za taj projekat. Mislio je da će usled atmosfere linča kojoj su Joković i njegova partija bili izloženi sa raznih strana ta stranka doživjeti fijasko na izborima u opštini u kojoj su u dva vezana mandata imali predsjednika opštine. SNP je, međutim, u Beranama sada jači nego što je bio bilo kada ranije.

Uslijedile su inicijative, koje je osmislio upravo Milo, da ako nikako ne može DPS, onda makar SDP i SD imaju svoje predstavnike u novoj vladi. Ideja je bila da članstvo i funkcioneri SNP-a neće moći da iznesu takvu vrstu kompromisa i da će odustati od manjinske vlade. Socijalistička narodna partija reagovala je racionalno – prihvatili su da SDP ima članove u vladi, ali je SD ostao bez uticaja. Tako je propao i drugi Đukanovićev manevar koji je trebalo da vodi formiranju vlade u kojoj SNP neće učestvovati.

Krajem aprila dobićemo vladu koja predstavlja realnost aktuelnih prilika crnogorske politike. To će biti vlada velikih kompromisa u kojoj će dvije ključne političke ličnosti biti Dritan Abazović i Vladimir Joković. Namjeravajući da istisne Jokovića, Milo je zapravo pokušavao da glođe Dritanov uticaj, kako bi taj stari lisac naše politike stvarao preduslove za sprečavanje daljeg pada uticaja i snage njegovog DPS-a.

Pad DPS-a, međutim, nije moguće spriječiti zbog dva ključna razloga. Prvo i najvažnije, Milo je ostao bez uporišta u Crnoj Gori, građani su 30. avgusta bili odlučni da se zakorači u postđukanovićevsko doba razvoja politike i političkih procesa u Crnoj Gori. I drugo, Milo je ostao bez uporišta i na zapadu. Ne samo da je ostao bez uporišta međunarodnih partnera Crne Gore, nego je očigledno da je prvi favorit naših saveznika sa zapada danas u Crnoj Gori Dritan Abazović.

Sve to znači da formiranje Dritanove i Jokovićeve vlade ne znači povratak DPS-a na velika vrata, kako bi Milo volio da bude, nego da su Milo i DPS bili primorani da podrže manjinsku vladu. To je bilo jasno i po načinu na koji je Đukanović obrazlagao javnosti odluku njegovog Glavnog odbora gdje su izostale poruke čak i minimalnog entuzijazma ili vjere da za DPS dolaze bolji dani.

To dalje proizvodi nove refleksije za one političke aktere i pojedince koji su imali sumnju i strah da je projekat manjinske vlade korak nazad u odnosu na veliku avgustovsku pobjedu iz 2020. godine. Vrijeme je pokazalo da je korak nazad bila Krivokapićeva vlada koja je iznevjerila građane. Dritan i Joković sada traže način da koriguju defekte te prve postđukanovićevske vlade i da nas vrate na put reformi koje je i očekivao ogromni broj građana koji su se u dugom periodu borili za razvlašćivanje MIovog DPS-a.

Moj bratski predlog Demokratskom frontu je da dan nakon izglasavanja nove manjinske vlade naprave jednu vrstu odvažnog zaokreta. Da najozbiljnije osmisle poruke snaženja veza i sa Dritanom i sa Jokovićem i da preuzmu inicijativu oko daljih reformskih poteza te vlade, naročito vezanih za one zakonodavne projekte koje je Abazović najavio, a koji su komplementarni politici DF-a. I da tako doprinesu daljem sljabljenju uticaja Milovog DPS -a i posebno kreiranju pretpostavki da nakon novih izbora sledeće ili za dvije godine partnerstvo i sa UROM i sa SNP-om bude garantovana stvar.

To bi bio najčvršći racionalni put. Sve drugo bi u manjoj ili većoj mjeri predstavljalo prilagođavanje emociji koja u politici rijetko služi kao pouzdan kompas. Politika se tiče rješavanja naših zajedničkih problema i osmišljavanja načina kako u našoj zajednici da nam bude bolje i zato politika treba da se oslanja na racionalne procjene. Dritan i Joković su krenuli kontra emotivne struje i hrabro i racionalno Crnu Goru usmjerili ka mogućnosti da nam svima bude bolje.

Taj odvažni potez treba pozdraviti i treba pomoći da reformski smjer koji će manjinska vlada da zauzme bude učvršćivan. Važnu ulogu u tome ima upravo Demokratski front. Zato se svako malo u analizama i porukama koje šaljemo i čitamo spominje upravo DF. Ovaj tekst je, pored ostalog, još jedna takva poruka DF-u. Imate snagu i politiku, ostvarujete rezultate, posjedujete srčanost koja se posebno vidi na izborima – poradite i na diplomatskom umenju tako da se ni nakon idućih izbora ni bilo kada ne desi da uz ubjedljivi rezultat na izborima poslije izbora ostanete kratkih rukava.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services