ODBIO PONUDU DA BUDE JEDAN OD MINISTARA

Radulović neće da glasa za manjinsku Vladu: Konstantno sam pod pritiscima i napadima

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović izjavio je za Dan da neće biti dio buduće manjinske vlade, niti će glasati za nju.

Radulović neće da glasa za manjinsku Vladu: Konstantno sam pod pritiscima i napadima

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović izjavio je za Dan da neće biti dio buduće manjinske vlade, niti će glasati za nju.
Pozicija: 4
Izvor vijesti: Dan
Podnaslov: ODBIO PONUDU DA BUDE JEDAN OD MINISTARA
Tizer: Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović izjavio je za Dan da neće biti dio buduće manjinske vlade, niti će glasati za nju.
Napiši komentar
Izvor vijesti: Dan
| .
Pozicija: 4
Izvor vijesti: Dan
Podnaslov: ODBIO PONUDU DA BUDE JEDAN OD MINISTARA
Tizer: Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović izjavio je za Dan da neće biti dio buduće manjinske vlade, niti će glasati za nju.
Napiši komentar
Izvor: Dan
.

Radulović neće da glasa za manjinsku Vladu: Konstantno sam pod pritiscima i napadima
Foto: Dan
Foto: Dan

Radulović je rekao da je odbio ponudu da bude jedan od ministara manjinske vlade mandatara Dritana Abazovića i da je bilo ozbiljnih poziva, ali da ne želi da učestvuje u nečemu zašta smatra da nema jasan program i "platformu za spas Crne Gore".

On je naglasio da ne želi da bude dio Vlade ako u njoj nijesu lideri Pokreta za promjene, Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević.

– Zbog kompetencija, bilo je poziva i meni, i gospođi Branki Bošnjak, ali sve su te ponude odbijene – kazao je Radulović.

On je naveo da je protiv koncepta manjinske vlade i dodao da je zagovarao rekonstrukciju vlade Zdravka Krivokapića sa osamnaest ministarstava.

Kako je ocijenio, Crna Gora je "u nikad crnjoj situaciji, ne kada su u pitanju integracije što je u ovom trenu najmanje važno, nego kada je u pitanju njena perspektiva u moralnom i ekonomskom smislu".

– Bojim se nečega što nas može pretvoriti u enklavu i da će se ponovo manifestovati ono što se desilo devedesetih godina. Da, toga se strašno plašim i uticaću koliko mogu da se zabistre stvari, a volio bih da tako bude i na širem nivou. Mislim da se nalazimo u stanju konstantnog apsurda i da je situacija toliko toksična i toliko je zagušljivo da se niko ne sjeća dobro. Više nema nikakvih skrupula, ni ljudskih, ni medijskih, ni moralnih – smatra Radulović.

On ističe da zna da je manjini "kao što sam bio devedesetih godina jer gledam stvari globalno gdje idu i regionalno gdje idu i u kakvom stanju je Crna Gora" i naglašava da je "protiv svakog organizovanog kriminala bez obzira odakle dolazio".

– Pod konstantnim napadima i pritiscima sam, ali neću odustati od svojih principa. Bojim se da iz ovakvog opšteg ludila Crna Gora ne može izaći bez dubokih i trajnih rana koje će je marginalizovati u svakom pogledu. Ja imam potpuno viđenje gdje treba da bude Crna Gora i bio sam najveći kritičar Evropske unije ovakve kakva je, ali i njen najveći zagovornik kao Unije kakva bi trebalo da bude. Put Crne Gore je samo ka Evropi i nigdje više, ali uz konsolidovanu Evropsku uniju koja će biti adekvatna novoj situaciji i vremenu – objasnio je profesor Radulović.

Komentarišući odbijanje potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića da zakaže sjednicu na kojoj bi bilo raspravljano o manjinskoj vladi, Radulović je rekao da je to zakonski i po poslovniku isključivo u njegovoj nadležnosti pa neka odluči po sopstvenom nahođenju.

– Kada je u pitanju rad crnogorskog parlamenta volio bih da se donose odluke koje će omogućiti deblokadu države, problemi će nas stizati i bojim se da nećemo stići da odgovaramo na njih. Ne radi parlament sledećih pet mjeseci, pa opet još dva mjeseca, pa se ne možemo sabrati da izaberemo vladu tako da se bojim se da će se problemi akumulirati i biće sve veći i veći – rekao je Radulović.

On smatra da možda nije dobra taktika potpune bokade parlamenta jer ćemo blokadom parlamenta blokirati život Crne Gore ne samo politički, nego ekonomski i socijalni.

– Nije samo problem izabrati vladu, nego se problemi akumuliraju i rastu bezbjednosni, ekonomski, integracioni i svi drugi, jer je parlament taj koji odlučuje o važnim pitanjima. Pitanje je da li parlament može biti paralizovan pet mjeseci i kako ćemo rješavati sve ove stvari. Život će nas natjerati, potrebe života da parlament mora da radi. Nijesu naše potrebe samo izbor vlade, nego i mnoga pitanja koja nam se nameću situacijom koja nas je zapljusnula – naveo je Radulović.

Protesti ne smiju biti mlaki

Radulović je kazao da još nije definisano kako će DF reagovati na formiranje manjinske vlade i da li će organizovati proteste ili blokade ili neki treći vid vaninstitucionalne borbe.

– Lično smatram da protesti treba da budu jaki, ali na blic krig. Jer šta ćemo učiniti i da napravimo opšte proteste ili blokiramo Crnu Goru? Šta ćemo postići time i hoćemo li postići to što želimo? Ili je efikasnije ući u parlament i okrenuti stvari u željenom pravcu. Blokirati Crnu Goru u ovakvoj situaciji političkoj, bespomoćnoj ekonomskoj, socijalnoj, bezbjednosnoj može biti efikasno, ali i ne mora – rekao je Radulović.

On je kazao da je "možda bolje da DF uđe u parlament i stalno ukazujemo na nezakonitu situaciju nego ići na periodične mlake proteste koji ništa ne znače".

– Ništa, nula. Ako se odlučimo na blokadu, onda treba da bude totalna blokada koje će se pridržavati svi dok ne dođe do demokratskih vanrednih izbora. Bojim se blic kriga jer rizikujemo da u toj situaciji postanemo enklava iz koje će se bježati, a ne koja će se integrisati – rekao je Radulović.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

google play

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services