Skip to main content

Ristić: Povezivanje sa Srbijom i Albanijom interes Crne Gore, ne odgovara samo švercerima cigareta i droge

Ristić: Povezivanje sa Srbijom i Albanijom interes Crne Gore, ne odgovara samo švercerima cigareta i droge



Ristić: Povezivanje sa Srbijom i Albanijom interes Crne Gore, ne odgovara samo švercerima cigareta i droge
Foto: Screenshot

“To uopšte nije vjersko pitanje. Vjersko pitanje je moguće uporediti sa drugim rješenjima koja postoje u Crnoj Gori. Sad je neko rekao da Temeljni ugovor postoji sa Jevrejskom zajednicom koja ima 50 članova u Crnoj Gori. Ovo je čista politička stvar i pokušaj da se Crna Gora koristi u svim ovim napetostima oko Srbije i njene pozicije u svjetskom sukobu i politike neutralnosti, koju ona ljubomorno čuva, a Crna Gora je tu da pokuša to da da poremeti i da izazove reakciju. Ja ne bih pridavao tome značaj”, rekao je Ristić, gostujući na Jutarnjem programu Happy televizije.

On ocjenjuje da je interes Crne Gore da se poveže sa Srbijom i Albanijom, a da oni koji pokušavaju da brane Crnu Goru i navodne nacionalne interese zapravo pokušavaju da svađaju Crnu Goru sa svima okolo.

“Crna Gora je mala i ekonomski slaba i mora da se povezuje i da vjeruje više susjedima, a manje opet, kao Sjeverna Makedonija, stoje pred vratima Evrope već dugo, dok god nekom treba da se oni koriste. Država veličine opštine Novi Beograd ne može ovdje stvoriti nemire i sukobe. Narod u Crnoj Gori je u besmislenom sukobu. Ljudi se svađaju unutar porodice, na način snaje i svekrve. To je van interesa svakoga u Crnoj Gori, osim onih koji švercuju cigarete i drogu”, pojašnjava on i ističe da sukob služi upravo za to.

Dodaje da je predsjednik Milo Đukanović rekao interesantnu stvar da Temeljni ugovor ne može biti međunarodni.

“Šta on insinuira time? Da je to ugovor između Crne Gore i Srbije? On hoće da kaže da je ovo Crkva Srbije, ali Srbija ne traži nikakav ugovor. Srpska pravoslavna crkva ga traži. Ona je oduvijek u Crnoj Gori. Ona je Njegoševa Crkva. Ona nikad nije prestajala da bude Crkva u Crnoj Gori. Prema tome, nikakav međunarodni ugovor nije u pitanju. Ne radi se o ugovoru između Srbije i Crne Gore, već se radi o ugovoru između vjerske zajednice Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i države Crne Gore. Isto je tako i sa Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom i Protestantskom. Svođenje tih stvari na odnos između dvije države nije dobro”, zaključio je Ristić.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci