Kovač

SPC u načelu prihvatila radnu verziju Temeljnog ugovora

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u načelu je prihvatila radnu verziju Temeljnog ugovora, kazao je ministar pravde Marko Kovač.

SPC u načelu prihvatila radnu verziju Temeljnog ugovora

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u načelu je prihvatila radnu verziju Temeljnog ugovora, kazao je ministar pravde Marko Kovač.


SPC u načelu prihvatila radnu verziju Temeljnog ugovora
Foto: Adria.tv / Filip Filipović
Foto: Adria.tv / Filip Filipović

On je novinarima, nakon panela “Kako vladavinu prava uvesti u Crnu Goru?“ konferencije Centra za građansko obrazovanje, rekao da se potpisivanje Temeljnog ugovora očekuje nakon što kompletna procedura bude završena.

Kovač je naveo da tekst mora ići prvo na Vladinu komisiju, a poslije toga na Vladu.

"Vjerovatno i od SPC mora proći određenu procedure, tako da će nakon svih tih procedura, sporazumom biti dat termin, nadam se, potpisivanja Temeljnog ugovora”, rekao je Kovač.

On je demantovao navode da je samo on bio za ovu verziju, dok su ostali članovi radnog tima bili uzdržani.

“Radna verzija od pravnog tima Vlade je usaglašena u ponedjeljak. Od pet članova radnog tima, četiri su prihvatila taj radni dokument. On je predočen predstavnicima SPC koji su ga prihvatili načelno”, rekao je Kovač.

Upitan da pojasni član 7 ugovora koji se odnosi na imovinu koja nije upisana u katastar SPC, on je kazao da je posrijedi član koji je u potpunosti usaglašen sa pravnim poretkom i koji je predviđen u ugovorima koji su zaključeni sa ostalim vjerskim zajednicama.

“Predviđa da, kao što svi građani imaju pravo da pokrenu postpupak o objektima koji su u njihovoj državi a koji nijesu upisani, i da shodno zakonima ove zemlje izvrše upis, u slučaju ispunjenja zakonskih uslova za taj objekat”, rekao je Kovač.

Na pitanje da li to znači da će biti riješeno pitanje vlasništva Cetinjskog manastira, Kovač je kazao da ne bi ulazio u to pitanje.

“To će odlučiti nadležni organi, eventualno sud. Ne bih prejudicirao ishod tih postupaka. Sve vjerske zajednice, kao i sva fizička i pravna lica imaju jednak pravni položaj i to se ne može derogirati bilo kakvim ugovorom”, rekao je Kovač.

On je kazao da je pravni poredak u potpunosti zaštićen, dodajući da, osim međunarodnih ugovora, nijedan ne može imati supremaciju nad ustavnim i pravnim poretkom.

Na pitanje u kojem svojstvu je Ilir Harasani, koji nije član radnog tima, potpisao zapisnik sa predstavnicima radnog tima, Kovač je kazao da je on bio delegiran kao zamjena generalnog sekretara Vlade Borisa Marića.

“Suština jučerašnjeg sastanka radnih timova bila je samo predočavanje radnog dokumenta predstavnicima SPC. To je ono što je nesporno. On je samo predstavljen i prihvaćen od predstavnika SPC”, rekao je Kovač.

On je, komentarišući kritike upućene na račun radne verzije Temeljnog ugovora, kazao da čeka da čuje konkretnu suštinu problema i konkretan dio teksta koji je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima.

“Osim političkih kvalifikacija o navodnoj izdaji nacionalnih interesa, nijesam čuo argument koji govori o pravnoj manjkavosti toga teksta. Svi imaju pravo na različiti politički stav, ali ovdje se isključivo radi o regulisanju međusobnih prava i obaveza sa vjerskim zajednicama, kako sa SPC, tako i sa ostalima koje budu zainteresovane da regulišu odnos sa državom”, rekao je Kovač.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services