NA ZASJEDANJU SKUPŠTINE NA CETINJU

Izabrana 43. Vlada Crne Gore, Abazović za Adriu: Očekujte neočekivano

U Skupštini Crne Gore večeras je izabrana 43. Vlada Crne Gore. Za Vladu su glasala 45 poslanika nove većine, a protiv su bila tri poslanika Socijaldemokrata.

Izabrana 43. Vlada Crne Gore, Abazović za Adriu: Očekujte neočekivano

U Skupštini Crne Gore večeras je izabrana 43. Vlada Crne Gore. Za Vladu su glasala 45 poslanika nove većine, a protiv su bila tri poslanika Socijaldemokrata.
Pozicija: 1
Izvor vijesti: Adria.tv
Podnaslov: NA ZASJEDANJU SKUPŠTINE NA CETINJU
Tizer: U Skupštini Crne Gore večeras je izabrana 43. Vlada Crne Gore. Za Vladu su glasala 45 poslanika nove većine, a protiv su bila tri poslanika Socijaldemokrata.
Prva polovina vijesti:

Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović predložio je kandidate za ministre i iznio ekspoze. Vlada će imati 18 ministarstava, dva ministra bez portfelja i četiri potpredsjednika. 

abazovicnovinari

Prethodno je za predsjednicu parlamenta izabrana poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Đurović.

Abazović za Adriu: Očekujte neočekivano

Na pitanje TV Adria kada će narod Crne Gore dočekati pravdu, koju pored pristojnog života, očekuje 30 godina, premijer je kazao kratko- “Očekujte neočekivano”.

Abazović u završnoj riječi: Ponosan sam na sve što sam uradio u prethodnih godinu i po

U završnoj riječi Dritan Abazović poručio je da je ponosan na sve što je uradio u prethodnih godinu i po, te da bi većinu svojih poteza iz tog perioda ponovio.

"U tom periodu ja sam tri puta donosio teške ali ispravne odluke. A 30. avgusta koji je vrlo važan momenat u istoriji, kada se pokazalo da glas u Crnoj Gori vrijedi i da smjena vlasti nije nikakav bauk", rekao je on.

abazovicnovinari2

Rekao je kako je odgovoran za sve što se tiče bezbjednosnog sektora iz prethodnog perioda, pa i dešavanja od 4. i 5. septembra sa Cetinja.

"Ovdje je sačuvan mir i nije pala krv, a nijesam siguran da su svi željeli da se taj mir sačuva. Suzavca ne bi bilo da Veljović nije udario službeno lice i da neki građani nijesu odlučili da stopiraju život u ovom gradu", dodao je on.

U procesu formiranja manjinske Vlade, istakao je, vodio je razgovore sa svima osim sa Demokratskom Crnom Gorom, koja je odbijala svaki dijalog. Rekao je da Crna Gora trenutno nema institucije kako bi sprovela izbore.

Brajović o ekspozeu Abazovića: Papir trpi sve

Nova Vlada preuzima državu koja je u katastrofalnom ambijentu, poručio je Ivan Brajović (SD).

Nije komentarisao Abazovićev ekspoze jer, kako je kazao, 'papir trpi sve'.

"U predloženoj Vladi, ipak, dominiraju konstituenti prethodne Vlade, neuspješne, retrogradne i najlošije u istoriji. Stranka iz koje dolazi šest ministara odbila je da izglasa nepovjerenje Krivokapićevoj Vladi", podsjetio je Brajović.

Pavićević: Uradili smo što nije niko za 32 godine

Srđan Pavićević (CIVIS) kazao je kako i danas u sali dominiraju dva tona - specifična ogorčenost, te gordost.

"Lično smatram da gorčina ni gordost nijesu komplementarni sa novim počecima. Novi počeci moraju da budu vedri, moramo da prikažemo da smo spremni na veći spremen tolerancije i solidarnosti. Mi smo ovim konceptom uradili nešto što nije niko u 32 godine, pružili smo ruku pomirenja svima", ocijenio je Pavićević.

Mugoša: Ovo nije Vlada pomirenja nego podmirenja

Boris Mugoša (SD) kazao je kako će URA i SNP, zapravo, imati 14 članova Vlade, te da borba dosadašnje opozicije nije dala rezultata.

"Znači 90 odsto onih koji su oborili prošlu Vladu, ima 28,5 odsto ministara u ovoj Vladi", dodao je on, podsjećajući da je riječ o najglomaznijoj Vladi u istoriji Crne Gore.

Rekao je kako je 'fenomenalno' to što su predviđena po tri državna sekretara u svakom ministarstvu.

"Ovo nije Vlada pomirenja nego podmirenja, jer su se podmirili svi konstituenti. Dobro je što mi nijesmo ušli u Vladu, jer bi to sigurno izguralo do 24-25 ministarstava", poručio je.

Nikolić: Nova Vlada će morati ozbiljno da se bavi provjerom štete koju je napravila prethodna

Nova Vlada moraće ozbiljno da se bavi provjerom štete koju je napravila prethodna, istakao je Andrija Nikolić (DPS), i to od katastrofalnih podataka vezanih za epidemiju koronavirusa, tjeranja investitora i drugih ekonomskih problema, sve do urušavanja građanskog koncepta države.

"Mislim da ova Vlada duguje Crnoj Gori istinu o događajima od 5. septembra, o tome da li su naša policija i vojska ustupili nadležnosti drugoj državi. U svim državama se za nacionalnu izdaju odgovara krivično-pravno", rekao je on.

I on je ponovio da bi bilo poželjnije da je nova Vlada okupila još širu strukturu građanskih snaga, ali je, kako je naglasio, u ovom momentu ovo mogući koncept izvršne vlasti.

Nimanbegu: Vjerske zajednice ne smiju imati uticaj kao na prošlu Vladu

Prethodna Vlada nije bila ni demokratska ni oslobodilačka, već politički eksperiment, rekao je Genci Nimanbegu (Forca), navodeći da je ona pala jer nije bilo kohezije unutar nje, jer je bila formirana na principu protiv a ne za, zbog partijskog zapošljavanja, ugrožavanja sistema bezbjednosti, prosvjete i kulture.

"Podjele su narasle upravo kao posljedica tog djelovanja, da je Vlada bila dogovarana ili sastavljana u ili oko vjerskih objekata. I to nije bio demokratski proces", dodao je.

Poručio je kako nikad više nijedna vjerska zajednica na Vladu ne smije imati uticaj kao što je to bilo u slučaju prethodne.

Događaji na Belvederu najjasnije su oslikali kako je radila prošla Vlada i to je, kako je kazao Nimanbegu, bio poraz Crne Gore, i pozicije i opozicije. Na novoj Vladi je, dodao je, da ublaži podjele koje su nastale tokom djelovanja prethodne.

Konatar: Crnu Goru treba graditi kao pravednu državu sa nezavisnim institucijama

Miloš Konatar (URA) rekao je kako je ponosan što su on i Dritan Abazović bili među ključnim akterima promjena 30. avgusta, a da je tada pokrenut demokratski točak. Sada, dodao je, Crnu Goru treba graditi kao pravednu državu sa nezavisnim institucijama.

"Ne sumnjam da ćete biti uspješni u poslu kojeg ste se prihvatili, a moja očekivanja su još veća jer znam mnoge od vas. Nemojte praviti greške kao pojedini ministri iz 42. Vlade, nego sarađujte sa Skupštinom", naglasio je on.

Vuksanović Stanković: Ovo je najmanje loše rješenje

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) ocijenila je da smo u prethodne dvije godine imali kleronacionalističku Vladu koja je razorila institucije i radila protiv interesa države. Podsjetila je kako postoje tri rješenja za izlaz iz aktuelne situacije - izbor manjinske Vlade, novi izbori koje bi pripremila Krivokapićeva odlazeća Vlada ili tehnička Vlada sa Demokratskim frontom.

"Od ova tri loša rješenja, izbor manjinske Vlade je najmanje loše. Abazoviću, moram Vam reći kako sam doživjela Vaš rad na mjestu vicepremijera - kao vrlo neozbiljan, neodgovoran i površan. To se ogledalo u činjenici da ste olako pristali da uđete u Vladu koja je radila protiv interesa države. Ali vjerujem da ste nakon Belvedera shvatili šta je bilo u toj Vladi i šta je ona radila", poručila mu je.

Očekuje da će biti procesuirani svi koji su počinili veleizdaju države, počevši od Zdravka Krivokapića, Vesne Bratić koju je nazvala 'najvećom štetočinom', te Olivere Injac.

"Dosta je bilo provociranja Crnogoraca, multietničke Crne Gore, dosta je bilo provociranja Cetinjana i ovog posljednjeg što se dogodilo. Svi ministri u Vladi moraju da rade za Crnu Goru. Nema što da idemo po mišljenje u Beograd. Izdajnicima nema mjesta u Vladi", dodala je ona.

Ibrahimović: Danas je pobijedila demokratija

Ekspoze mandatara Abazovića, kako je kazao Ervin Ibrahimović (BS), djeluje ohrabrujuće, a na Cetinju je danas pobijedila demokratija.

Kazao je kako je prethodna Vlada zaustavila mnoge procese koji su započeti tokom rada 41. Vlade, te da ih sada treba pokrenuti.

"Vjerujem da će 43. Vlada snažno krenuti putem razvoja Crne Gore", istakao je Ibrahimović.

Ivanović: Treba da zaživi pravna država

Dragan Ivanović (SNP) rekao je da pravna država treba da zaživi, što do sada nije bio slučaj.

"Građani Crne Gore su umorni od čekanja da bolje žive. To treba da im priušti Vlada. Znam da mandataru neće biti lako, a nadam se i da će nas obavijestiti kakvo je stanje zatekao, počev od ekonomije do drugih stvari. I to će biti najbolja slika 42. Vlade", istakao je on.

SNP, dodao je, u potpunosti podržava integracije.

"Kada bismo sad izvlačili iz nekih govora, kad bismo neke rečenice izvlačili iz konteksta, došli bismo do toga da je svako u svojim diskusijama imao nekih propusta", poručio je on.

Eraković: Crna Gora umalo nije nestala u političkim igrama

Nakon ekspozea mandatara poslanik DPS-a Jevto Eraković pozvao je Abazovića da saopšti sastav vlade jer je mandatar, kako je kazao, to zaboravio. Nakon toga je Abazović pročitao ko su ministri.

Eraković je kazao da je u prethodnom periodu bilo prostora za političke igre u kojima, kako je istakao, DPS nije učestvovao, zbog čega je na to ponosan.

“Crna Gora umalo nije nestala u političkim igrama. Zemlja nam je na koljenima, institucionalno, zdravstveno, geostrateški….. Danas smo u neuporedivo lošijoj situaciji nego prije izbora 2020. godine”, istakao je Eraković.

Abazović čita ekspoze: Ovu šansu ne smijemo propustiti

Mandat za sastav nove vlade Dritan Abazović pred poslanicima čita ekspoze sa programom rada buduće vlade. On je, između ostalog, kazao da zadatak koji stoji pred ovom generacijom političara je da se radi na kompromisu oko opštih društvenih interesa.

278626540 665664561176854 5236469700485518138 n

Abazović

Svi članovi vlade dužni su, ističe on, da se bave budućnošću Crne Gore, a ne vraćanjem u prošlost.

"Ovu šansu ne smijemo propustiti, država mora odblokirati sve institucije", poručio je Abazović.

On je kazao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali".

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

Mandić se vraća u poslaničke klupe

Prije izlaganja Abazovića, nova predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je da je Državna izborna komisija dostavila izvještaj o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta DF-a pa je započeo poslanički mandat Andriji Mandiću i Janku Milatoviću.

 
Napiši komentar
Izvor vijesti: Adria.tv
| *
Pozicija: 1
Izvor vijesti: Adria.tv
Podnaslov: NA ZASJEDANJU SKUPŠTINE NA CETINJU
Tizer: U Skupštini Crne Gore večeras je izabrana 43. Vlada Crne Gore. Za Vladu su glasala 45 poslanika nove većine, a protiv su bila tri poslanika Socijaldemokrata.
Prva polovina vijesti:

Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović predložio je kandidate za ministre i iznio ekspoze. Vlada će imati 18 ministarstava, dva ministra bez portfelja i četiri potpredsjednika. 

abazovicnovinari

Prethodno je za predsjednicu parlamenta izabrana poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Đurović.

Abazović za Adriu: Očekujte neočekivano

Na pitanje TV Adria kada će narod Crne Gore dočekati pravdu, koju pored pristojnog života, očekuje 30 godina, premijer je kazao kratko- “Očekujte neočekivano”.

Abazović u završnoj riječi: Ponosan sam na sve što sam uradio u prethodnih godinu i po

U završnoj riječi Dritan Abazović poručio je da je ponosan na sve što je uradio u prethodnih godinu i po, te da bi većinu svojih poteza iz tog perioda ponovio.

"U tom periodu ja sam tri puta donosio teške ali ispravne odluke. A 30. avgusta koji je vrlo važan momenat u istoriji, kada se pokazalo da glas u Crnoj Gori vrijedi i da smjena vlasti nije nikakav bauk", rekao je on.

abazovicnovinari2

Rekao je kako je odgovoran za sve što se tiče bezbjednosnog sektora iz prethodnog perioda, pa i dešavanja od 4. i 5. septembra sa Cetinja.

"Ovdje je sačuvan mir i nije pala krv, a nijesam siguran da su svi željeli da se taj mir sačuva. Suzavca ne bi bilo da Veljović nije udario službeno lice i da neki građani nijesu odlučili da stopiraju život u ovom gradu", dodao je on.

U procesu formiranja manjinske Vlade, istakao je, vodio je razgovore sa svima osim sa Demokratskom Crnom Gorom, koja je odbijala svaki dijalog. Rekao je da Crna Gora trenutno nema institucije kako bi sprovela izbore.

Brajović o ekspozeu Abazovića: Papir trpi sve

Nova Vlada preuzima državu koja je u katastrofalnom ambijentu, poručio je Ivan Brajović (SD).

Nije komentarisao Abazovićev ekspoze jer, kako je kazao, 'papir trpi sve'.

"U predloženoj Vladi, ipak, dominiraju konstituenti prethodne Vlade, neuspješne, retrogradne i najlošije u istoriji. Stranka iz koje dolazi šest ministara odbila je da izglasa nepovjerenje Krivokapićevoj Vladi", podsjetio je Brajović.

Pavićević: Uradili smo što nije niko za 32 godine

Srđan Pavićević (CIVIS) kazao je kako i danas u sali dominiraju dva tona - specifična ogorčenost, te gordost.

"Lično smatram da gorčina ni gordost nijesu komplementarni sa novim počecima. Novi počeci moraju da budu vedri, moramo da prikažemo da smo spremni na veći spremen tolerancije i solidarnosti. Mi smo ovim konceptom uradili nešto što nije niko u 32 godine, pružili smo ruku pomirenja svima", ocijenio je Pavićević.

Mugoša: Ovo nije Vlada pomirenja nego podmirenja

Boris Mugoša (SD) kazao je kako će URA i SNP, zapravo, imati 14 članova Vlade, te da borba dosadašnje opozicije nije dala rezultata.

"Znači 90 odsto onih koji su oborili prošlu Vladu, ima 28,5 odsto ministara u ovoj Vladi", dodao je on, podsjećajući da je riječ o najglomaznijoj Vladi u istoriji Crne Gore.

Rekao je kako je 'fenomenalno' to što su predviđena po tri državna sekretara u svakom ministarstvu.

"Ovo nije Vlada pomirenja nego podmirenja, jer su se podmirili svi konstituenti. Dobro je što mi nijesmo ušli u Vladu, jer bi to sigurno izguralo do 24-25 ministarstava", poručio je.

Nikolić: Nova Vlada će morati ozbiljno da se bavi provjerom štete koju je napravila prethodna

Nova Vlada moraće ozbiljno da se bavi provjerom štete koju je napravila prethodna, istakao je Andrija Nikolić (DPS), i to od katastrofalnih podataka vezanih za epidemiju koronavirusa, tjeranja investitora i drugih ekonomskih problema, sve do urušavanja građanskog koncepta države.

"Mislim da ova Vlada duguje Crnoj Gori istinu o događajima od 5. septembra, o tome da li su naša policija i vojska ustupili nadležnosti drugoj državi. U svim državama se za nacionalnu izdaju odgovara krivično-pravno", rekao je on.

I on je ponovio da bi bilo poželjnije da je nova Vlada okupila još širu strukturu građanskih snaga, ali je, kako je naglasio, u ovom momentu ovo mogući koncept izvršne vlasti.

Nimanbegu: Vjerske zajednice ne smiju imati uticaj kao na prošlu Vladu

Prethodna Vlada nije bila ni demokratska ni oslobodilačka, već politički eksperiment, rekao je Genci Nimanbegu (Forca), navodeći da je ona pala jer nije bilo kohezije unutar nje, jer je bila formirana na principu protiv a ne za, zbog partijskog zapošljavanja, ugrožavanja sistema bezbjednosti, prosvjete i kulture.

"Podjele su narasle upravo kao posljedica tog djelovanja, da je Vlada bila dogovarana ili sastavljana u ili oko vjerskih objekata. I to nije bio demokratski proces", dodao je.

Poručio je kako nikad više nijedna vjerska zajednica na Vladu ne smije imati uticaj kao što je to bilo u slučaju prethodne.

Događaji na Belvederu najjasnije su oslikali kako je radila prošla Vlada i to je, kako je kazao Nimanbegu, bio poraz Crne Gore, i pozicije i opozicije. Na novoj Vladi je, dodao je, da ublaži podjele koje su nastale tokom djelovanja prethodne.

Konatar: Crnu Goru treba graditi kao pravednu državu sa nezavisnim institucijama

Miloš Konatar (URA) rekao je kako je ponosan što su on i Dritan Abazović bili među ključnim akterima promjena 30. avgusta, a da je tada pokrenut demokratski točak. Sada, dodao je, Crnu Goru treba graditi kao pravednu državu sa nezavisnim institucijama.

"Ne sumnjam da ćete biti uspješni u poslu kojeg ste se prihvatili, a moja očekivanja su još veća jer znam mnoge od vas. Nemojte praviti greške kao pojedini ministri iz 42. Vlade, nego sarađujte sa Skupštinom", naglasio je on.

Vuksanović Stanković: Ovo je najmanje loše rješenje

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) ocijenila je da smo u prethodne dvije godine imali kleronacionalističku Vladu koja je razorila institucije i radila protiv interesa države. Podsjetila je kako postoje tri rješenja za izlaz iz aktuelne situacije - izbor manjinske Vlade, novi izbori koje bi pripremila Krivokapićeva odlazeća Vlada ili tehnička Vlada sa Demokratskim frontom.

"Od ova tri loša rješenja, izbor manjinske Vlade je najmanje loše. Abazoviću, moram Vam reći kako sam doživjela Vaš rad na mjestu vicepremijera - kao vrlo neozbiljan, neodgovoran i površan. To se ogledalo u činjenici da ste olako pristali da uđete u Vladu koja je radila protiv interesa države. Ali vjerujem da ste nakon Belvedera shvatili šta je bilo u toj Vladi i šta je ona radila", poručila mu je.

Očekuje da će biti procesuirani svi koji su počinili veleizdaju države, počevši od Zdravka Krivokapića, Vesne Bratić koju je nazvala 'najvećom štetočinom', te Olivere Injac.

"Dosta je bilo provociranja Crnogoraca, multietničke Crne Gore, dosta je bilo provociranja Cetinjana i ovog posljednjeg što se dogodilo. Svi ministri u Vladi moraju da rade za Crnu Goru. Nema što da idemo po mišljenje u Beograd. Izdajnicima nema mjesta u Vladi", dodala je ona.

Ibrahimović: Danas je pobijedila demokratija

Ekspoze mandatara Abazovića, kako je kazao Ervin Ibrahimović (BS), djeluje ohrabrujuće, a na Cetinju je danas pobijedila demokratija.

Kazao je kako je prethodna Vlada zaustavila mnoge procese koji su započeti tokom rada 41. Vlade, te da ih sada treba pokrenuti.

"Vjerujem da će 43. Vlada snažno krenuti putem razvoja Crne Gore", istakao je Ibrahimović.

Ivanović: Treba da zaživi pravna država

Dragan Ivanović (SNP) rekao je da pravna država treba da zaživi, što do sada nije bio slučaj.

"Građani Crne Gore su umorni od čekanja da bolje žive. To treba da im priušti Vlada. Znam da mandataru neće biti lako, a nadam se i da će nas obavijestiti kakvo je stanje zatekao, počev od ekonomije do drugih stvari. I to će biti najbolja slika 42. Vlade", istakao je on.

SNP, dodao je, u potpunosti podržava integracije.

"Kada bismo sad izvlačili iz nekih govora, kad bismo neke rečenice izvlačili iz konteksta, došli bismo do toga da je svako u svojim diskusijama imao nekih propusta", poručio je on.

Eraković: Crna Gora umalo nije nestala u političkim igrama

Nakon ekspozea mandatara poslanik DPS-a Jevto Eraković pozvao je Abazovića da saopšti sastav vlade jer je mandatar, kako je kazao, to zaboravio. Nakon toga je Abazović pročitao ko su ministri.

Eraković je kazao da je u prethodnom periodu bilo prostora za političke igre u kojima, kako je istakao, DPS nije učestvovao, zbog čega je na to ponosan.

“Crna Gora umalo nije nestala u političkim igrama. Zemlja nam je na koljenima, institucionalno, zdravstveno, geostrateški….. Danas smo u neuporedivo lošijoj situaciji nego prije izbora 2020. godine”, istakao je Eraković.

Abazović čita ekspoze: Ovu šansu ne smijemo propustiti

Mandat za sastav nove vlade Dritan Abazović pred poslanicima čita ekspoze sa programom rada buduće vlade. On je, između ostalog, kazao da zadatak koji stoji pred ovom generacijom političara je da se radi na kompromisu oko opštih društvenih interesa.

278626540 665664561176854 5236469700485518138 n

Abazović

Svi članovi vlade dužni su, ističe on, da se bave budućnošću Crne Gore, a ne vraćanjem u prošlost.

"Ovu šansu ne smijemo propustiti, država mora odblokirati sve institucije", poručio je Abazović.

On je kazao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali".

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

Mandić se vraća u poslaničke klupe

Prije izlaganja Abazovića, nova predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je da je Državna izborna komisija dostavila izvještaj o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta DF-a pa je započeo poslanički mandat Andriji Mandiću i Janku Milatoviću.

 
Napiši komentar
Izvor: Adria.tv
*

Izabrana 43. Vlada Crne Gore, Abazović za Adriu: Očekujte neočekivano
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović predložio je kandidate za ministre i iznio ekspoze. Vlada će imati 18 ministarstava, dva ministra bez portfelja i četiri potpredsjednika. 

abazovicnovinari

Prethodno je za predsjednicu parlamenta izabrana poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Đurović.

Abazović za Adriu: Očekujte neočekivano

Na pitanje TV Adria kada će narod Crne Gore dočekati pravdu, koju pored pristojnog života, očekuje 30 godina, premijer je kazao kratko- “Očekujte neočekivano”.

Abazović u završnoj riječi: Ponosan sam na sve što sam uradio u prethodnih godinu i po

U završnoj riječi Dritan Abazović poručio je da je ponosan na sve što je uradio u prethodnih godinu i po, te da bi većinu svojih poteza iz tog perioda ponovio.

"U tom periodu ja sam tri puta donosio teške ali ispravne odluke. A 30. avgusta koji je vrlo važan momenat u istoriji, kada se pokazalo da glas u Crnoj Gori vrijedi i da smjena vlasti nije nikakav bauk", rekao je on.

abazovicnovinari2

Rekao je kako je odgovoran za sve što se tiče bezbjednosnog sektora iz prethodnog perioda, pa i dešavanja od 4. i 5. septembra sa Cetinja.

"Ovdje je sačuvan mir i nije pala krv, a nijesam siguran da su svi željeli da se taj mir sačuva. Suzavca ne bi bilo da Veljović nije udario službeno lice i da neki građani nijesu odlučili da stopiraju život u ovom gradu", dodao je on.

U procesu formiranja manjinske Vlade, istakao je, vodio je razgovore sa svima osim sa Demokratskom Crnom Gorom, koja je odbijala svaki dijalog. Rekao je da Crna Gora trenutno nema institucije kako bi sprovela izbore.

Brajović o ekspozeu Abazovića: Papir trpi sve

Nova Vlada preuzima državu koja je u katastrofalnom ambijentu, poručio je Ivan Brajović (SD).

Nije komentarisao Abazovićev ekspoze jer, kako je kazao, 'papir trpi sve'.

"U predloženoj Vladi, ipak, dominiraju konstituenti prethodne Vlade, neuspješne, retrogradne i najlošije u istoriji. Stranka iz koje dolazi šest ministara odbila je da izglasa nepovjerenje Krivokapićevoj Vladi", podsjetio je Brajović.

Pavićević: Uradili smo što nije niko za 32 godine

Srđan Pavićević (CIVIS) kazao je kako i danas u sali dominiraju dva tona - specifična ogorčenost, te gordost.

"Lično smatram da gorčina ni gordost nijesu komplementarni sa novim počecima. Novi počeci moraju da budu vedri, moramo da prikažemo da smo spremni na veći spremen tolerancije i solidarnosti. Mi smo ovim konceptom uradili nešto što nije niko u 32 godine, pružili smo ruku pomirenja svima", ocijenio je Pavićević.

Mugoša: Ovo nije Vlada pomirenja nego podmirenja

Boris Mugoša (SD) kazao je kako će URA i SNP, zapravo, imati 14 članova Vlade, te da borba dosadašnje opozicije nije dala rezultata.

"Znači 90 odsto onih koji su oborili prošlu Vladu, ima 28,5 odsto ministara u ovoj Vladi", dodao je on, podsjećajući da je riječ o najglomaznijoj Vladi u istoriji Crne Gore.

Rekao je kako je 'fenomenalno' to što su predviđena po tri državna sekretara u svakom ministarstvu.

"Ovo nije Vlada pomirenja nego podmirenja, jer su se podmirili svi konstituenti. Dobro je što mi nijesmo ušli u Vladu, jer bi to sigurno izguralo do 24-25 ministarstava", poručio je.

Nikolić: Nova Vlada će morati ozbiljno da se bavi provjerom štete koju je napravila prethodna

Nova Vlada moraće ozbiljno da se bavi provjerom štete koju je napravila prethodna, istakao je Andrija Nikolić (DPS), i to od katastrofalnih podataka vezanih za epidemiju koronavirusa, tjeranja investitora i drugih ekonomskih problema, sve do urušavanja građanskog koncepta države.

"Mislim da ova Vlada duguje Crnoj Gori istinu o događajima od 5. septembra, o tome da li su naša policija i vojska ustupili nadležnosti drugoj državi. U svim državama se za nacionalnu izdaju odgovara krivično-pravno", rekao je on.

I on je ponovio da bi bilo poželjnije da je nova Vlada okupila još širu strukturu građanskih snaga, ali je, kako je naglasio, u ovom momentu ovo mogući koncept izvršne vlasti.

Nimanbegu: Vjerske zajednice ne smiju imati uticaj kao na prošlu Vladu

Prethodna Vlada nije bila ni demokratska ni oslobodilačka, već politički eksperiment, rekao je Genci Nimanbegu (Forca), navodeći da je ona pala jer nije bilo kohezije unutar nje, jer je bila formirana na principu protiv a ne za, zbog partijskog zapošljavanja, ugrožavanja sistema bezbjednosti, prosvjete i kulture.

"Podjele su narasle upravo kao posljedica tog djelovanja, da je Vlada bila dogovarana ili sastavljana u ili oko vjerskih objekata. I to nije bio demokratski proces", dodao je.

Poručio je kako nikad više nijedna vjerska zajednica na Vladu ne smije imati uticaj kao što je to bilo u slučaju prethodne.

Događaji na Belvederu najjasnije su oslikali kako je radila prošla Vlada i to je, kako je kazao Nimanbegu, bio poraz Crne Gore, i pozicije i opozicije. Na novoj Vladi je, dodao je, da ublaži podjele koje su nastale tokom djelovanja prethodne.

Konatar: Crnu Goru treba graditi kao pravednu državu sa nezavisnim institucijama

Miloš Konatar (URA) rekao je kako je ponosan što su on i Dritan Abazović bili među ključnim akterima promjena 30. avgusta, a da je tada pokrenut demokratski točak. Sada, dodao je, Crnu Goru treba graditi kao pravednu državu sa nezavisnim institucijama.

"Ne sumnjam da ćete biti uspješni u poslu kojeg ste se prihvatili, a moja očekivanja su još veća jer znam mnoge od vas. Nemojte praviti greške kao pojedini ministri iz 42. Vlade, nego sarađujte sa Skupštinom", naglasio je on.

Vuksanović Stanković: Ovo je najmanje loše rješenje

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) ocijenila je da smo u prethodne dvije godine imali kleronacionalističku Vladu koja je razorila institucije i radila protiv interesa države. Podsjetila je kako postoje tri rješenja za izlaz iz aktuelne situacije - izbor manjinske Vlade, novi izbori koje bi pripremila Krivokapićeva odlazeća Vlada ili tehnička Vlada sa Demokratskim frontom.

"Od ova tri loša rješenja, izbor manjinske Vlade je najmanje loše. Abazoviću, moram Vam reći kako sam doživjela Vaš rad na mjestu vicepremijera - kao vrlo neozbiljan, neodgovoran i površan. To se ogledalo u činjenici da ste olako pristali da uđete u Vladu koja je radila protiv interesa države. Ali vjerujem da ste nakon Belvedera shvatili šta je bilo u toj Vladi i šta je ona radila", poručila mu je.

Očekuje da će biti procesuirani svi koji su počinili veleizdaju države, počevši od Zdravka Krivokapića, Vesne Bratić koju je nazvala 'najvećom štetočinom', te Olivere Injac.

"Dosta je bilo provociranja Crnogoraca, multietničke Crne Gore, dosta je bilo provociranja Cetinjana i ovog posljednjeg što se dogodilo. Svi ministri u Vladi moraju da rade za Crnu Goru. Nema što da idemo po mišljenje u Beograd. Izdajnicima nema mjesta u Vladi", dodala je ona.

Ibrahimović: Danas je pobijedila demokratija

Ekspoze mandatara Abazovića, kako je kazao Ervin Ibrahimović (BS), djeluje ohrabrujuće, a na Cetinju je danas pobijedila demokratija.

Kazao je kako je prethodna Vlada zaustavila mnoge procese koji su započeti tokom rada 41. Vlade, te da ih sada treba pokrenuti.

"Vjerujem da će 43. Vlada snažno krenuti putem razvoja Crne Gore", istakao je Ibrahimović.

Ivanović: Treba da zaživi pravna država

Dragan Ivanović (SNP) rekao je da pravna država treba da zaživi, što do sada nije bio slučaj.

"Građani Crne Gore su umorni od čekanja da bolje žive. To treba da im priušti Vlada. Znam da mandataru neće biti lako, a nadam se i da će nas obavijestiti kakvo je stanje zatekao, počev od ekonomije do drugih stvari. I to će biti najbolja slika 42. Vlade", istakao je on.

SNP, dodao je, u potpunosti podržava integracije.

"Kada bismo sad izvlačili iz nekih govora, kad bismo neke rečenice izvlačili iz konteksta, došli bismo do toga da je svako u svojim diskusijama imao nekih propusta", poručio je on.

Eraković: Crna Gora umalo nije nestala u političkim igrama

Nakon ekspozea mandatara poslanik DPS-a Jevto Eraković pozvao je Abazovića da saopšti sastav vlade jer je mandatar, kako je kazao, to zaboravio. Nakon toga je Abazović pročitao ko su ministri.

Eraković je kazao da je u prethodnom periodu bilo prostora za političke igre u kojima, kako je istakao, DPS nije učestvovao, zbog čega je na to ponosan.

“Crna Gora umalo nije nestala u političkim igrama. Zemlja nam je na koljenima, institucionalno, zdravstveno, geostrateški….. Danas smo u neuporedivo lošijoj situaciji nego prije izbora 2020. godine”, istakao je Eraković.

Abazović čita ekspoze: Ovu šansu ne smijemo propustiti

Mandat za sastav nove vlade Dritan Abazović pred poslanicima čita ekspoze sa programom rada buduće vlade. On je, između ostalog, kazao da zadatak koji stoji pred ovom generacijom političara je da se radi na kompromisu oko opštih društvenih interesa.

278626540 665664561176854 5236469700485518138 n

Abazović

Svi članovi vlade dužni su, ističe on, da se bave budućnošću Crne Gore, a ne vraćanjem u prošlost.

"Ovu šansu ne smijemo propustiti, država mora odblokirati sve institucije", poručio je Abazović.

On je kazao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali".

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

Mandić se vraća u poslaničke klupe

Prije izlaganja Abazovića, nova predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je da je Državna izborna komisija dostavila izvještaj o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta DF-a pa je započeo poslanički mandat Andriji Mandiću i Janku Milatoviću.

 

Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

google play

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services