Svečana ceremonija

VIDEO Otvoren autoput, zvaće se po princezi Kseniji

Svečanost povodom otvaranja prioritetne dionice auto-puta Smokovac-Mataševo održana je večeras na Pelevom brijegu.

VIDEO Otvoren autoput, zvaće se po princezi Kseniji

Svečanost povodom otvaranja prioritetne dionice auto-puta Smokovac-Mataševo održana je večeras na Pelevom brijegu.


VIDEO Otvoren autoput, zvaće se po princezi Kseniji
Foto: Adria.tv
Foto: Adria.tv

Ukupna dužina prioritetne dionice je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela.

Premijer Dritan Abazović kazao je da će se auto-put zvati "Princeza Ksenija".

Abazović je na otvaranju auto-puta kazao je da je "možda i najveći neimarski poduhvat u našoj istoriji zalog je za razvijenu Crnu Goru koju ćemo ostaviti našoj djeci".

"Zato danas, sedam godina od početka izgradnje, ne otvaramo samo put, već i perspektivu - za građane i privredu, za Crnu Goru i njenu budućnost. Auto-put je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svijetom. Vrleti crnogorskog krša sjediniće se sa plodnom ravnicom, Glavni grad sa Sjeverom, Crna Gora sa Evropom", rekao je Abazović.

Auto-put, kako je dodao, nam ukazuje na novi pravac koji je potreban razvoju Crne Gore.

"To je razvoj Sjevera i ispravljanje nepravde učinjene prema ovoj regiji. Zato, neka ovaj put vodi Sjever i cijelu Crnu Goru naprijed. Preko Sjevera i mreže Trans-evropskih koridora u Evropsku uniju i porodicu naroda kojoj pripadamo. Ova investicija će bez sumnje otvoriti nove pravce razvoja i dati najsnažniji zamajac domaćoj privredi. Posebno završetkom auto-puta od Boljara do Bara, Crna Gora će sa Lukom biti jedan od važnih pravaca u tranzitnim saobraćajnim tokovima Balkana. Nema bolje simbolike nego 13. jula, za Dan državnosti, otvoriti prvu dionicu auto-puta. Ovaj datum vodio je Crnu Goru do neslućenih visina: dobili smo međunarodno priznanje, ali i pokazali prkos upalivši iskru slobode u tada porobljenoj Evropi. Najbolji način da odamo počast ljudima koji su živote položili da bi Crna Gora danas živjela je da izgradimo bolju Crnu Goru.Poučeni važnim istorijskim lekcijama, zagledani smo u evropsku budućnost Crne Gore. Evropska unija nije potpuna bez Crne Gore, male, dobronamjerne i neustrašive države koja je Evropi dala dovoljno da bi vječno bila njen sastavni dio", rekao je Abazović.

On je predložio da ime auto-putu bude po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji.

"Ličnosti koja umnogome oslikava Crnogorku tog vremena – stamenu borkinju, odvažnu ženu, intelektualku preko čijih leđa je iznijet veliki teret u izgradnji naše države. Danas, ovdje, prelamamo istoriju i ono što dolazi - 13. jul i put budućnosti, prve kilometre princeze Ksenije po neravnim crnogorskim džadama i savremenu saobraćajnicu. Apelujem da svi damo maksimalan doprinos tome da naučeni lekcijama prošlosti gledamo u evropsku budućnost Crne Gore, gradimo snažne i neprobojne veze među nama, građanima antifašističke, građanske i evropske Crne Gore. Ovo je put za budućnost. Živjela nam Crna Gora", rekao je Abazović.

Ibrahimović: Autoput veliki doprinos razvitku standarda građana na sjeveru

Ministar kapitalnih investicija i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović kazao je da najveća vrijednost auto-puta da obezbijedi vezu između juga i sjevera države.

"Ako ovaj auto-put spasi makar jedan život smatram da je on opravdao svoju svrhu", rekao je Ibrahimović.

Dodao je da će auto-put dati veliki doprinos razvitku standarda građana na sjeveru.

"To će omogućiti da građani ostanu na sjeveru. Ovim smo poručili da Vlada na njih nije zaboravila", rekao je Ibrahimović.

Kazao je da je bilo mnogo sporenja oko projekta izgradnje auto-puta ali da će vrijeme pokazati da je bila ispravna vizija da se krene u njegovu realizaciju

292725427 1107987723124396 5861454276621600330 n

Otpravnica poslova Ambasade Kine Hua Yafang poručila je da ovo momentalno uspjeh u saobraćajnoj infrastrukturi Crne Gore.

Ona je istakla partnerstvo koje je Kina kroz ovaj projekat izgradila sa Crnom Gorom, a građanima je poželja srećno otvaranje kao i državni praznik.

"Hvala i radnicima koji su gradili ovaj auto-put i omogućili da se provede kraju projekat vijeka. Vjerujem da će se zajedničkim naporima saradnja Kine i Crne Gore podići na još viši nivo", rekla je ona.

Prenos možete pratiti na linku ispod.

Među zvanicama su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je došao u društvu Milana Roćena, premijer Dritana Abazović, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vladimir Joković, ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar sporta Vasilije Lalošević, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar pravde Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, poslanik SNP-a Dragan Ivanović, direktor Monteputa Milan Ljiljanić, predsjednica opštine Kolašin Marta Šćepanović.

Do 21. jula putarina se neće naplaćivati

Građani će od sjutra moći da se provozaju ovom dionicom, a do 21. jula putarina se neće naplaćivati.

Nakon toga putarina za motore će biti 1,5 eura, za automobile 3,5 eura, a za autobuse, odnosno kamione 17 eura.

Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, i to: Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Izgradnja ove dionice auto-puta trajala je više od sedam godina, a svi rokovi za završetak radova su probijeni. Radovi su počeli 11. maja 2015. godine i trebalo je da budu završeni na isti dan 2019. godine, a da će tada biti otvoren auto-put garantovao je bivši ministar saobraćaja Ivan Brajović (SD). Nakon toga rok je bio pomjeren na 30. septembar 2020, a krajem aprila 2021. na novembar prošle godine.

Svečano otvaranje kasni tačno tri godine, dva mjeseca i tri dana od prvobitnog roka.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services