SAMIT „OTVORENI BALKAN“ U OHRIDU

Vučić pozvao Crnu Goru, BiH i Prištinu da učestvuju u radu radnih grupa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na samitu posvećenom Otvorenom Balkanu u Ohridu predložio da se formiraju radne grupe i pozvao Crnu Goru, BiH i Prištinu da učestvuju u radu radnih grupa.

Vučić pozvao Crnu Goru, BiH i Prištinu da učestvuju u radu radnih grupa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na samitu posvećenom Otvorenom Balkanu u Ohridu predložio da se formiraju radne grupe i pozvao Crnu Goru, BiH i Prištinu da učestvuju u radu radnih grupa.
Pozicija: 3
Izvor vijesti: Adria.tv
Podnaslov: SAMIT „OTVORENI BALKAN“ U OHRIDU
Tizer: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na samitu posvećenom Otvorenom Balkanu u Ohridu predložio da se formiraju radne grupe i pozvao Crnu Goru, BiH i Prištinu da učestvuju u radu radnih grupa.
Napiši komentar
Izvor vijesti: Adria.tv
| Rajka Raičević
Pozicija: 3
Izvor vijesti: Adria.tv
Podnaslov: SAMIT „OTVORENI BALKAN“ U OHRIDU
Tizer: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na samitu posvećenom Otvorenom Balkanu u Ohridu predložio da se formiraju radne grupe i pozvao Crnu Goru, BiH i Prištinu da učestvuju u radu radnih grupa.
Napiši komentar
Izvor: Adria.tv
Rajka Raičević

Vučić pozvao Crnu Goru, BiH i Prištinu da učestvuju u radu radnih grupa
Foto: Adria.tv
Foto: Adria.tv

Kako je ranije najavljeno, danas se potpisuje saradnja o diplomama, kako bi pomogli građanima i olakšali im  život. Vučić je najavio novi samit o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan u južnoj Srbiji.

„U početku ova inicijativa nikoga nije interesovala, a danas na ovom samitu nema mjesta jer je tolika zainteresovanost. Od nas zavisi kako ćemo sa komšijama da živimo i da jedni drugima pomognemo. Otvoreni Balkan je inicijativa ljudi koji žive na Balkanskom poluostrvu i to je nešto nezaustavljivo, rekao je na otvaranju Samita inicijative "Otvoreni Balkan" predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je kazao da postoji nešto što se vidi u odnosima između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, a to je da oni gotovo nemaju bilateralnih problema međusobno, jer su uspjeli da riješe one koji su stajali između njih 70 godina.

"To je toliko dobra ideja da će iz godine u godinu da ima sve više pristalica u naše tri zemlje, ali i širom Balkana. Želim da suštinom popunimo naše odnose i želimo da formiramo radne grupe koje će da brinu kako da prevaziđemo teškoće snabdijevanja hranom, iz oblasti energetike, kako da preživimo zimu. Dobrodošli su u te dogovore ukoliko to žele i predstavnici Crne Gore, BiH, Prištine, ko god želi", rekao je Vučić.

On je najavio je pomoć albanskim i makedonskim prijateljima na ljeto tokom požarne sezone, ističući da je Srbija nabavila nove helikoptere.

Zsahvalio se specijalnom američkom izaslaniku Gabrijelu Eskobaru na podršci, kao i crnogorskom premijeru Dritanu Abazoviću.

"Uvijek ste dobrodošli. Nemam potrebu i taj izvinjavajući i opravdavajući sindrom da moram svakog dana da govorim "Molim vas, dođite". Ako hoćete da dođete, dođite, ako nećete vaša volja. Niko da vas tjera neće, nisu ovo neke druge organizacije", poručio je Vučić. 

Abazović: Prva stepenica je da vodimo dijalog ka povećanju međusobnog povjerenja

Prošlost ne možemo da promijenimo, sve što možemo da promijenimo je budućnost. Inicijativu Otvoreni Balkan doživljavam kao jednu ispomoć u tome da zajednički stvorimo bolju budućnost, zasnovanu na ekonomskom progresu, na biznisu, većoj mobilnosti građana i većoj mogućnosti da ostvarujemo saradnju na svim poljima, kazao je premijer Dritan Abazović  na otvaranju Samita inicijative "Otvoreni Balkan".

Poručio je da će nezavisno od toga kako se inicijativa zove, svaka koja može voditi ka bilo kakvom progresu i pomirenju imati podršku Vlade Crne Gore.

"Prva stepenica je da sjednemo zajedno i vodimo dijalog ka povećanju našeg međusobnog povjerenja. Ono vodi ka tome da se ne plašimo jedni drugih i da zajednički stupamo u akcije koje podrazumijevaju stvaranje klime progresa u regiji. Retrogradne politike, politike prošlosti zasnovane na međusobnom nepoštovanju i potenciranju konflikta su sve zemlje Zapadnog Balkana zadržale ovdje gdje su one sad", poručio je on.

Abazović je rekao da „moramo da mijenjamo sebe, jer niko neće završiti naš dio posla“.

"Niko ne voli da importuje probleme. Kad imate lidere Zapadnog Balkana koji idu u Brisel i pričaju jedni protiv drugih, u nemogućnosti da nađu i najjednostavnija rešenja za sebe mi stvaramo sliku da smo sve dalje od EU. Bez obzira što nismo svi formalno članovi Open Balkana, danas sjedimo zajedno nas petorica, a nadam se da ćemo sledeći put biti šestorica. Nezavisno od inicijative, mjesta i teme. Da sjednemo i da se dogovaramo o potrebama građana. Siguran sam tada da će poruka EU biti umnogome drugačija nego sada i da će oni koji su sada skeptični i usporavaju da zemlje ZB uhvate korak u integracionom procesu shvatiti da su u grešci i da ovaj dio svijeta pripada evropskoj porodici. Da bi bili članovi proodice moramo da mijenjamo ponašanje", podvukao je Abazović.

On je dodao i da su mu se svidjele ideje o grinlajnu, laganom prelasku granice, kao i o stvaranju radne grupe ukoliko dođe do krize energenata ili u transportu hrane.

"Ukoliko neko misli da može sam zadovoljiti potrebe u 21. vijeku u 2022. godini sretno mu bilo, ali mislim da je takva politika pogubna. Ako s druge strane imamo ideju da u jednom otvorenom razgovoru razvijamo povjerenje, stvaramo društvo koje može da da šansu nekim novim politikama, zaista mislim da tome treba dati šansu. Mi na ZB zaslužujemo jednu drugu priču", smatra Abazović.

Tegeltija: Kod nas nema konsenzusa, ali treba da budemo dio Otvorenog Balkana

Predsjednik Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je kako ta država želi da bude dio Otvorenog Balkana.

Ipak, kako je priznao, u njegovoj državi nema konsenzusa povodom toga, pri čemu je naveo "da ima uticaja sa strane, pojedinaca, pojedinih ambasada, koji smatraju da BiH ne treba da bude dio inicijative".

"Ovdje sam jer znam da Otvoreni Balkan podržava i poslovna zajednica i najveći broj građana BiH", dodao je Tegeltija.

Premijer Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je kako Otvoreni Balkan donosi članicama benefite.

"Vrijeme je velikih izazova, vrijeme koje traži zajedništvo. Beneficija Otvorenog Balkana je pomaganje među država. Mi se razumijemo, pomažemo jedni drugima, imamo zajednički cilj, da zajedno idemo naprijed. Ovdje smo zbog boljeg standarda svih stanovnika Zapadnog Balkana. Idemo dalje krupnim koracima", rekao je Kovačevski.

Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci

Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Adria TV® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution


Adria Management Services