Skip to main content

VICEPREMIJER PORUČIO IZ BRISELA

Bečić: Na pragu od dobijanja IBAR-a, u Briselu Crnu Goru gledaju kao prvu narednu članicu

Bečić: Na pragu od dobijanja IBAR-a, u Briselu Crnu Goru gledaju kao prvu narednu članicu


Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić iz Brisela poručuje da je dobijanje IBAR-a gotovo izvjesno, te da je zadovoljan trenutnim radom na ispunjenosti mjerila. On je kazao da se u Evropskoj uniji na Crnu Goru gleda pozitivno i kao na prvu narednu članicu.
Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić iz Brisela poručuje da je dobijanje IBAR-a gotovo izvjesno, te da je zadovoljan trenutnim radom na ispunjenosti mjerila. On je kazao da se u Evropskoj uniji na Crnu Goru gleda pozitivno i kao na prvu narednu članicu.


Bečić: Na pragu od dobijanja IBAR-a, u Briselu Crnu Goru gledaju kao prvu narednu članicu
Foto: RTCG

“Definitivno, iz svega onoga što sam vidio u protekla dva dana u Briselu, na Crnu Goru se gleda izuzetno pozitivnim očima. Crna Gora je veoma zastupljena tema u Briselu i to konačno na krajnje pozitivan način. Naša zemlja se posmatra kao prva naredna, odnosno 28. članica Evropske unije”, kazao je on.

Smatra da je tome dominantno doprinijela nova Vlada i rezultati koje je nova vlast postigla u posljednje vrijeme na polju deblokade, funkcionalnosti institucija, smirivanja tenzija u društvu, ali i jedne beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja, kako je rekao, je na mnogim sastancima ocjenjena kao impresivna.

“Tako da ovu veliku šansu, ovu istorijsku šansu, ovu generacijsku šansu moramo iskoristiti jer ja ne pamtim da se ovako pozitivnim očima iz Brisela gledalo ka Crnoj Gori u bilo kom prethodnom periodu. Tako da je ovo najveći državni interes, ovo je mnogo iznad bilo kog pojedinačnog, partikularnog interesa i siguran sam da ćemo svi pokazati u narednom periodu potrebnu nivo državničke odgovornosti, da ćemo nastaviti sa rezultatima i da će stizati i dalje samo lijepe vijesti iz Brisela”, kazao je on.

Poručio je da je ovo bila prilika da se napravi analiza i presjek stanja vezano za ispunjenost privremenih mjerila kada govorimo o dobijanju IBARA.

“Mogu kao i moji sagovornici negdje definitivno zaključiti da sam zadovoljan onim što imamo na današnji dan, jer značajan dio privremenih mjerila je ispunjen ili je negdje učinjen neophodan redoslijed koraka do današnjeg dana kako bi u narednim nedjeljama imali definitivnu ispunjenost preostalih privremenih mjerila. Znači mi smo svih devet nacrta zakona koji su potrebni za dobijanje IBARA, tri iz oblasti medija i šest iz oblasti vladavine prava uputili Evropskoj komisiji. Sada čekamo povratnu informaciju njihovo mišljenje”, kazao je on.

Poručuje da je dobio uvjeravanje da će to biti u najkraćem mogućem roku kako bi se otvorio prostor da možemo utvrditi prijedloge zakona na Vladi i uputiti ih u Skupštini ka finalizaciji odnosno konačnom usvajanju.

“Takođe dvije veoma važne strategije reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije su negdje u finalizaciji samog procesa. Konstatovali smo da u ppoglavlju 24. Ministarstva unutrašnjeg poslova zaista je učinjeno veliki dio posla i da su u najvećem dijelu negdje ta privremena mjerila uspješno realizovana. To su pitanja koja su vezana za ono što je plan za borbu protiv korupcije na granici, koji je završen”, kazao je on

Akcioni šengenski plan koji očekuju da se usvoji na narednoj sjednici vrlo moguće ili jednoj od prvih sjednica vlade Crne Gore.

“Preuzeti su svi neophodni koraci do ovog trenutka koji su vezani za poboljšanje uslova, boravke, izbjeglice zaštite, vezano za azilante. Definitivno prvo mjerilo koje se tiče automatizovane razmjene podataka između policije, onosto ministarstva unutrašnjeg poslova i SDT-a je uspješno okončana”, dodao je on.

Zaključio je da je Crna Gora zaista posvećeno prionula ka realizaciji prvih mjerila

“Mislim da smo negdje na pragu dobijanja IBARA, da smo na korak od IBARA, iako nastavimo ovim tempom, mislim da je dobijanje IBARA gotovo izvjesno, a i sami znamo da je dobijanje IBARA bi značilo prvo uspješno zaokruživanje, jednu krunu ovog procesa, ali bi otvorilo prostor za ono što je naša velika želja da dobijemo mogućnost da već u ovoj godini zatvorimo značajan broj pregovaračkih poglavlja, čime bi, a ja sam optimista da će tako biti, definitivno 2024. godina bila proglašena za ubjedljivo najuspješniju godinu kada govorimo o dosadašnjem pregovaračkom procesu Crne Gore”, zaključio je Bečić.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci