ZVANIČNO

Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za EU

Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za EU


Evropsko vijeće je na današnjoj sjednici zvanično odobrilo kandidatski status Bosni i Hercegovini, prenosi Avaz.ba.
Evropsko vijeće je na današnjoj sjednici zvanično odobrilo kandidatski status Bosni i Hercegovini, prenosi Avaz.ba.


Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za EU
Foto: Twitter

Ova rasprava održana je samo dva dana nakon što je Vijeće opštih  poslova EU usvojilo zaključak kojim se preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

Podsjećamo, Evropska unija je 2003. godine u Solunu izrazila spremnost da sve zemlje Zapadnog Balkana primi kao članice.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, a sticanje kandidatskog statusa je aktualizirano nakon što je on odobren Ukrajini i Moldaviji.

Na samitu EU 23. i 24. juna u Briselu lideri država članica EU su pozvali Evropsku komisiju da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u BiH, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodjeljivanja statusa kandidata.

Osam uslova koje moramo ispuniti

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uslova:

– prioritetno usvojiti izmjene u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

– Usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.

– Donijeti zakon o sprečavanju sukoba interesa.

– Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

– Odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila.

– Obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja.

– Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

– Obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Bezvizni režim

Prvi vidljivi učinak procesa evropskih integracija za građane BiH bilo je uvođenje bezviznog režima za one s biometrijskim pasošima 15. decembra 2010. godine, nakon što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisan 16. juna 2008. godine u Luksemburgu, čime je uspostavljen okvir za implementaciju pravnih, administrativnih, institucionalnih i ekonomskih reformi koje će zemlju približiti EU.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services