Skip to main content

od početka godine domovima zdravlja isporučene svega 104 vakcine

Crna Gora i dalje kupuje “fajzer” vakcine, spaljeno 479.378 doza

Crna Gora i dalje kupuje “fajzer” vakcine, spaljeno 479.378 doza


Crna Gora i dalje kupuje vakcine protiv virusa korona, i to proizvođača “Fajzer”, iako se već mjesecima na sedmičnom nivou registruje manje od deset inficiranih, a uz to su i uništene ogromne količine tih vakcina.
Crna Gora i dalje kupuje vakcine protiv virusa korona, i to proizvođača “Fajzer”, iako se već mjesecima na sedmičnom nivou registruje manje od deset inficiranih, a uz to su i uništene ogromne količine tih vakcina.


Crna Gora i dalje kupuje “fajzer” vakcine, spaljeno 479.378 doza
Vakcinacij (Arhiva, foto: Vlada)

Iz Ministarstva zdravlja za “Dan” su potvrdili da nabavljaju ove vakcine na osnovu aneksa ugovora potpisanog sa “Fajzerom”, čiji su podaci, kako su nam rekli, i dalje tajni. Nadležni nijesu saopštili ni koliko je ukupno vakcina kupljeno, a koliko dobijeno putem donacija.

Posljednja nabavka “fajzer” vakcina bila je u količini od 2.880 doza, dok su, sa druge strane, domovima zdravlja, u skladu sa potrebama, od početka godine isporučene svega 104 vakcine.

Iz Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore (ZUACG) Montefarm u odgovoru na pitanja “Dana” naveli su da je od početka imunizacije protiv kovid-19 do danas uništeno ukupno 479.398 doza vakcina zbog isteklog roka trajanja, od čega je samo tokom 2022. godine bilo 168.518 doza vakcina Comirnati, čiji je proizvođač “Fajzer”. Poslednja predaja medicinskog otpada, gdje je bilo i 7.226 doza “fajzera”, na uništenje obavljena je 7.septembra prošle godine.

Proizvođači ostalih vakcina koje su uništavane od početka imunizacije su “Sinofarm”, “Sinovak”, “Sputnjik”, “Moderna i Astrazeneka”.

„Preuzimanje medicinskog otpada, samim tim i vakcina isteklog roka, vrši se od strane preduzeća ovlašćene firme Hemosan – Bar, koja ih, zajedno sa ostalim ljekovima/medicinskim otpadom isteklog roka, šalje na uništenje u Beč. Dakle, medicinski otpad se uništava van teritorije Crne Gore, u posebnim pećima u Austriji. Cijena uništenja naplaćuje se po kilogramu medicinskog otpada i predmet je ugovora Hemosana i Montefarma“, saopšteno nam je juče iz Montefarma.

Kako dodaju, vakcine protiv kovid-19 kojima trenutno raspolažu još su u roku.

„Vakcine proizvođača “Fajzer” su tokom prethodnih godina i donirane i kupovane. Rokovi, broj doza, podvrste (npr.protiv soja omikron) stizali su tokom 2021, 2022. i 2023. godine. U više navrata smo pojasnili javnosti da su za iste produžavani rokovi, i to isključivo na osnovu obavještenja proizvođača. U tim slučajevima Institut za ljekove i medicinska sredstva (CinMED) prosljeđuje Montefarmu i svim javnim zdravstvenim ustanovama odluku o produženju roka za Comirnaty vakcinu “fajzer”, o čemu postoji uredna dokumentacija“.

Iz Ministarstva zdravlja, pak, kažu da s obzirom da je Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila upotrebu vakcine protiv kovid-19 sa omikron XBB.1.5 podvarijantom, Nacionalna savjetodavna komisija za imunizaciju (NITAG) dala je preporuku ministarstvu da pokrene postupak nabavke vakcina protiv kovid-19 XBB.1.5, koje su proizvedene korišćenjem mRNA tehnologije.

„Sprovođenje vakcinacije protiv kovid-19 prevashodno zasnivamo na imunizaciji osoba koje su sa najvećim rizikom od smrti i teških oblika bolesti i koje su u aktuelnim preporukama NITAG-a označene kao grupe visokog prioriteta za vakcinaciju. Premda je interesovanje građana za vakcinaciju protiv kovid-19 virusa opadalo, shodno epidemiološkoj situaciji, naglašavamo da je Sars-CoV-2 i dalje prisutan, te da je država u obavezi da obezbijedi određenu količinu vakcina i ponudi je građanima. Sagledavajući i interesovanje građana, ali i potrebe zdravstvenog sistema, kupljena je određena količina vakcina, koja se mogla ugovoriti sa proizvođačem, tačnije 2.880 doza. Načelno je dogovoreno i da, zavisno od potrebe, brzo možemo pokrenuti nabavku dodatnih količina.S obzirom da je NITAG dao preporuku za kupovinu mRNA XBB 1.5, te da je “Fajzer” bio jedini zainteresovani proizvođač, ministarstvo je, uz saglasnost Vlade, potpisalo aneks ranijeg ugovora sa ovim proizvođačem. Detalji ugovora su i dalje tajni podaci, po zahtjevu proizvođača vakcine“, kazali su nam iz Ministarstva zdravlja.

Nabavku vakcina vrši Montefarm.

Vakcinaciju preporučuju samo zdravstveno ugroženim građanima

Na pitanje da li, s obzirom na zanemarljiv broj oboljelih od kovid-19, građanima i dalje preporučuju vakcinaciju, iz IJZCG kažu da se preporučuje vakcinacija građana koji su u visokom riziku od teških formi bolesti i smrtnog ishoda usljed SARS-CoV-2 infekcije i shodno prethodnom vakcinalnom statusu, tj. u odnosu na to koliko je vremena prošlo od kada je primljena poslednja doza vakcine protiv kovida-19.

Oni upozoravaju da virus SARS-CoV-2 nije nestao, te da je dalje potrebno pratiti situaciju, a starije osobe i osobe koje imaju hronična oboljenja treba da budu oprezne i ponašaju se na način da smanje rizik izlaganja SARS-CoV-2, virusu gripa i drugim respiratornim patogenima.

IJZ: Po preporuci SZO

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore “Danu” su kazali da je interesovanje građana za vakcinaciju protiv kovida-19 opalo shodno epidemiološkoj situaciji. Tome je doprinijelo i to što je poslednjih mjeseci bila visoka aktivnost drugih respiratornih infekcija poput gripa i pertusisa, pa su preventivne mjere bile usmjerene ka tim oboljelim grupama.

„Tokom 2024. godine (od 15. januara, od kada je vakcina sa XBB sojem dostupna) administrirane su 104 doze vakcina protiv kovida-19, dok je tokom cijele 2023. godine administrirano 3.167 doza vakcina“, kažu iz IJZCG.

Na naše pitanje kojim vakcinama protiv kovid-19 raspolažu domovi zdravlja,oni navode da su to doze proizvođača “Fajzer”, da da su od sredine januara 2024. godine dostupne vakcine Komirnaty Omicron XBB 1.5, sa XBB sojem, prema preporukama SZO.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci