Skip to main content

PRETRESI NA VIŠE LOKACIJA

Devet pripadnika kriminalne grupe osumnjičeno za planiranje ubistva: Uhapšene četiri osobe, oduzeto 14 komada oružja i 30.000 eura

Devet pripadnika kriminalne grupe osumnjičeno za planiranje ubistva: Uhapšene četiri osobe, oduzeto 14 komada oružja i 30.000 eura


U današnjoj koordiniranoj aktivnosti službenika policije uhapšeni su M.Č., D.R., M.K. i M.J., dok se lica I.B. i V.V. nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zbog drugih prethodno počinjenih krivičnih djela, saopšteno je iz Uprave policije.
U današnjoj koordiniranoj aktivnosti službenika policije uhapšeni su M.Č., D.R., M.K. i M.J., dok se lica I.B. i V.V. nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, zbog drugih prethodno počinjenih krivičnih djela, saopšteno je iz Uprave policije.


Devet pripadnika kriminalne grupe osumnjičeno za planiranje ubistva: Uhapšene četiri osobe, oduzeto 14 komada oružja i 30.000 eura
Foto: Uprava policije

Policija je danas izvršila pretrese na više lokacija koje koriste osumnjičeni, i tom prilikom je pronađeno i oduzeto osam automatskih puški, dva automatska pištolja, četiri poluatomatska pištolja, velika količina municije različitog kalibra, npreko 30.000 eura, kao i druge stvari i predmeti.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela danas su u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a sprovodeći aktivnosti na otkrivanju, rasvjetljavanju i dokazivanju teških krivičnih djela koja se dovode u vezu sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa, podnijeli Specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv devet osoba.

“R.Z. (40), M.V. (40) se terete za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja, dok se licima M.K. (38), M.J. (34), M.Č. (57), V.V. (57). I.B. (58), D.R. (43), S.J. (39) na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije”, naveli su iz Uprave policije.

U današnjoj koordiniranoj aktivnosti, kako su saopštili, uhapšeni su M.Č., D.R., M.K. i M.J., dok se lica I.B. i V.V. nalaze u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija, zbog drugih prethodno počinjenih krivičnih djela.

“R.Z. i S.J. se nalaze u bjekstvu i za njima su raspisane međunarodne potjernice, dok se M.V. nalazi se Republici Turskoj, a on je lišen slobode zbog učešća u izvršenju drugog krivičnog djela.

U policijskim evidencijama sva procesuirana lica evidentirana su kao pripadnici jedne organizovane krimalne grupe ili njima bliska lica”, ističu iz Uprave policije.

Kako se osnovano sumnja, R.Z. i M.V. su tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju, koja je za cilj imala vršenje teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moć, pri čemu je, pojašnjavaju iz policije, djelovanje kriminalne organizacije planirano na neodređeno vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova.

“Osumnjičeni M.K., M.J., M.Č., V.V., I.B., D.R. i S.J. su kao članovi krimnalne organizacije prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, pri čemu su imali podijeljene zadatke i uloge. U cilju izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, organizatori R.Z. i M.V. su tokom maja 2020. godine, po prethodnom dogovoru, podstrekavali druga osumnjičena lica da preduzmu aktivnosti na lišenju života lica J.J., pri čemu su sprovodili pripremene aktivnosti na lišenju života ovog lica, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbjeđivali sredstva namijenjena za izvršenje krivičnog djela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namjenjeno za izvršenje krivičnog djela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu što bi olakšalo izvršenje krivičnog djela i bjekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama”, saopšteno je iz Uprave policije.

Imajući u vidu sprovođenje pojačanih policijskih aktivnosti na području opštine Kotor u tom periodu, ova grupacija, kako se navodi, nije uspjela izvršiti planirano i pripremano krivično djelo na štetu J.J.

“Policija je danas, postupajući po naredbi Višeg suda u Podgorici, izvršila pretrese na više lokacija koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto sledeće: osam automatskih puški različitih modela, dva automatska pištolja marke Zastava M84 – Škorpion, četiri poluatomatska pištolja marke Glock model 17, šest komada trotskih metaka – koji se mogu koristiti za izradu improvizovanih mina, velika količina municije različitog kalibra, novac u iznosu od preko 30.000 eura, kao i druge stvari i predmeti”, ističu iz UP.

Oduzeto oružje, municija i druge predmeti biće, kako dodaju, vještačeni u Forenzičkom centru radi provjere mogućnosti dovođenja u vezu sa izvršenjem krivičnih djela na području Crne Gore ili inostranstva.

“Lica lišena slobode u današnjoj aktivnosti biće uz krivične prijave privedena Specijalnom državnom tužilaštvu na dalju nadležnost”, zaključuju u saopštenju.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci