Skip to main content

„IMAJU PRAVO DA ODLUČUJU O SVOJOJ BUDUĆNOSTI“

Hil: ZSO mora da se formira, Srbi vijekovima žive na Kosovu

Hil: ZSO mora da se formira, Srbi vijekovima žive na Kosovu


Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je bitno da se svi slože oko toga da Zajednica srpskih opština mora da se formira, tim prije jer je predviđena sporazumom od prije 10 godina.
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je bitno da se svi slože oko toga da Zajednica srpskih opština mora da se formira, tim prije jer je predviđena sporazumom od prije 10 godina.On je na panelu “Budućnost EU i Zapadnog Balkana” na Kopaonik biznis forumu rekao da je to veoma dug period, kao i da sporazumi moraju da se poštuju.

“Drugi razlog je taj što ne morate da budete istoričar ili antropolog da znate da Srbi žive na Kosovu vijekovima i imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti. To je test vlasti u Prištini da shvate šta mora da se riješi da bi ispunili evropske standarde. Veoma je važno da vlada u Beogradu pomogne Srbima da budu uspješni kao zajednica. Optimista sam da to može da se desi”, rekao je Hil.

On je dodao da je prisustvovao panelu na Kopaoniku posvećenom pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću i rekao da je među učesnicima video veliku tugu kod svih koji su pričali o njemu.

“Slušali smo u dokumentarnom filmu šta je pričao o aspiracijama ka EU. Mora da se krene napred, prošlost je prošlost. Ne treba da se razgovara samo o problemima, već i o mogućnostima”, rekao je on.

Hil je ocijenio da je EU najbolja stvar koja se dogodila Evropi u posljednjih nekoliko vijekova.

“Postoje teškoće, ali treba se fokusirati na cilj. EU je odgovorna za rješavanje problema i van EU. Često se zamaramo govoreći o birokratiji, ali svi u Evropi treba da teže članstvu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija će prije ili kasnije postati članica, čim ispuni sve potrebno.

On je napomenuo da su poglavlja i klasteri teški za razumevanje, ali i da stvari moraju da se dešavaju, a da je vladavina prava apsolutni uslov za to.

“Jake institucije – pokažite mi jake institucije i imaćete manje korupcije i obrnuto. Ultimativno Srbija mora da ima jake politike i riješi pitanje Kosova, što je veoma teško”, ocijenio je Hil.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci