• Vijesti
  • Politika
  • Medojević ponovo pisao Novoviću: Spajić kupovinom dva „Embraera 195“ napravio štetu od 14,8 miliona dolara

DOPUNJENO OBAVJEŠTENJE

Medojević ponovo pisao Novoviću: Spajić kupovinom dva „Embraera 195“ napravio štetu od 14,8 miliona dolara

Medojević ponovo pisao Novoviću: Spajić kupovinom dva „Embraera 195“ napravio štetu od 14,8 miliona dolara


Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ponovo je pisao Glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću gdje je dopunio obavještenje o navodnim malverzacijama bivšeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajić o kupovini dva aviona „Embraer 195″ i šteti od, kako je naveo, najmanje 14.8 miliona američkih dolara.
Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ponovo je pisao Glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću gdje je dopunio obavještenje o navodnim malverzacijama bivšeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajić o kupovini dva aviona „Embraer 195″ i šteti od, kako je naveo, najmanje 14.8 miliona američkih dolara.


Medojević ponovo pisao Novoviću: Spajić kupovinom dva „Embraera 195“ napravio štetu od 14,8 miliona dolara
Medojević – Foto: ADRIA

Njegovo pismo prenosimo integralno.

GLAVNOM SPECIJALNOM TUŽIOCU

Gdinu Vladimiru Novoviću

PREDMET: DOPUNA OBAVJEŠTENJA O MALVERZACIJAMA BIVŠEG MINISTRA FINANSIJA MILOJKA SPAJIĆA br 3

Poštovani gdine Novoviću,

Kao što ste već upoznati, duže vrijeme prikupljam saznanja i dokumentaciju o malverzacijama bivšeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića u periodu vršenja svoje funkcije.

Koristim ovu priliku da vam skrenem pažnju na dešavanja u vezi prodaje dva aviona Embraer 195, koji su bili u floti Montenegro Airlinesa na osnovu zakupa o lizingu sa američkom kompanijom GEKAS. Na osnovu prikupljenih saznanja i uvidom u dostupnu dokumentaciju, i oko ovih transakcija, može se uočiti isti modus operandi Spajića i njegove kriminalne grupe.

Naime:

Spajić , kroz uticaj koji ima u Vladi, direktno utiče na odluke Nikole Vukelića, v.d. izvršnog direktora Montenegro Airlinesa u stečaju, koji , tokom decembra 2020 godine obavještava bord direktora da je, navodno zbog nedostatka finansijskih sredstava ugrožena bezbjednost saobraćaja i da treba prekinuti letačke operacije.

Bord direktora MA o tome obavještava Vladu Crne Gore , koja pokreće procedure raskida Ugovora o lizingu dva aviona Embraer, između Montenegro Airlinesa i američke firme GEKAS. Postoji osnovana sumnja da je Vukelić, poslao tu informaciju koja nije imala utemeljenja u istini, već da je to uradio u dogovoru sa Spajićem ili njegovim ljudima uključenim u ovu malverzaciju. O tim okolnostima već postoji krivična prijava kod Vas, protiv Nikole Vukelića i Ivana Petrovića, koju je podnio stečajni upravnik Montenegro Airlinesa Saša Zejak.

Na osnovu ove koordinirane i dogovorene aktivnosti između menadžmenta Montenegro Airlinesa i Vlade, 26.12.2020 prekidaju se letačke operacije i avioni se prizemljuju.

Odmah nakon nekoliko dana 31.12.2020 Vlada formira novu avio kompaniju To Montenegro  u 100% vlasništvu države sa osnivačkim ulogom od 30 miliona eura.

Na sjednici Vlade od 16.02.2021 Vlada usvaja informaciju o kupovini dva aviona Embraer 195 za potrebe kompanije  “To Montenegro” . U toj informaciji se netačno, sa umišljajem, informiše Vlada o opravdanosti raskida Ugovoru o lizingu Montenegro Airlinesa sa američkom firmom GEKAS, i kupovini ta dva aviona od strane nove kompanije To Montenegro.

Nakon sjednice Vlade od 16.02.2021 godine Spajić daje sledeću izjavu: „Veliki korak ka ponovnom uspostavljanju letova danas– katastrofalni, stari ugovor o rentiranju aviona između MA i GECAS-a koji je predviđao penale i troškove od 43 miliona dolara je zamijenjen kupoprodajnim kojim će država postati trajni vlasnik dva aviona za 21 milion dolara. ToMontenegro“, 

Ovdje se radi o teškoj obmani javnosti, jer je po vazećem ugovoru o lizingu Montenegro airlines imao pravo preče kupovine dva iznajmljena aviona i to za 11,2 miliona dolara manjoj cijeni, na osnovu troškova održavanja koje je Montenegro Airlines plaćao tokom eksploatacije dva aviona u toku lizinga. Ovaj podatak, i ako je bio poznat Ministarstvu kapitalnih investicija i Ministarstvu finansija, nije se našao u pomenutoj infromaciji koju je sastavilo Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa menadžmentom Montenegro Airlinesa.

Raskid ugovora o zakupu kroz lizing dva aviona između Montenegro Airlinesa i firme GEKAS, potpisan je odmah sledećeg dana 17.02.2021.godine, a istog dana je potpisan novi ugovor između To Montenegro i GEKAS o kupovini ta dva aviona za 21,8 miliona dolara, tj za 11,2 miliona dolara skuplje, nego da je Montenegro Airlines na osnovu govora o lizingu iskoristio opciju kupovine aviona.

Vlada je, dakle, prvo raskinula ugovor o lizingu dva aviona po kojem bi ih kupila za 10,6 miliona dolara, a onda kupila iste avione od istog prodavca za 21,8 miliona dolara (11,2 miliona skuplje) i tako svjesno i sa umišljajem oštetila državu, odustajanjem od korišćenja ugovorene opcije otkupa dva aviona po važećem Ugovoru o lizingu. Vlada je, dakle, raskinula ugovor o lizingu i svjesno odustala od povoljne opcije otkupa aviona sa cijenom umanjenom za troškove održavanja od 11,2 miliona dolara. Isti dan Vlada je kupila dva aviona za 11,2 miliona dolara skuplje. U prilogu imate i dopis Ivana Petrovića, direktora sektora za održavanje Montengro Airlinesa koji upućuje izvršnom direktoru Vlastimiru Ristiću, 30.12.2020. godine koji nedvosmisleno ukazuje da su i menadžemnt kompanije Montenegro Airlines, ali i ministri Spajić i Bojanić, bili na vrijeme informisani da bi raskidom Ugovora o lizingu država izgubila 11,2 miliona dolara na ime troškova održavanja aviona u vremenu lizinga, za koji iznos se umanjuje kupoprodajna cijena.

I pored saznanja o gubitku od 11,2 miliona dolara, Spajić i njegova grupa odlučno utiču na Vladu da se raskine povoljan ugovor za državu i sklopi drugi mnogo nepovoljniji ugovor sa istom kompanijom koji uvećava troškove države za 11,2 miliona dolara.

Spajić je, dakle, svjesno i sa umišljajem dezinformisao javnost, da je postupanje i korišćenje povoljnih opcija iz postojećeg ugovora o lizingu štetno za državu (i do 43 miliona dolara) te da je raskid tog ugovora povoljnija opcija za državu. Kao što vidite, realnost je sasvim drugačija- raskidom ugovora o lizingu država je oštećena za 11,2 miliona dolara i taj se iznos može smatrati korupcionaškom dobiti, koju su, najvjerovatnije podijelili učesnici u ovom poslu. Postoji osnov sumnje da je Spajić i njegova grupa svjesno i sa umišljajem oštetila državu, a vlasniku firme GEKAS odnijeli protivpravnu korist od 11,2 miliona dolara.

Osim toga, jedan od dva kupljena aviona bio je bez oba motora, tj. motori su bili neupotrebljivi i  nalazili su se van Crne Gore. Jedan od motora je jos uvijek na remontu u Brazilu. Troškovi remonta motora su jos dodatnih 3,6 miliona dolara, što potvrđuje dokument koji Vam dostavljamo

Poštovani gdine Novoviću,

Imajući u vidu da se radi o malverzacijama za koje postoji adekvatna dokumentacija koja dokazuje da je odlukama i aktivnsotima Spajića i drugih članova Vlade i dijela menadžmenta komapnije Montenegro Airiles, pogrešnim informisanjem, manipulacijama, svjesno i sa umišljajem prije izvršenja djela, doveo u zabludu Vladu Crne Gore i javnost, omogućio protivpravnu korist firmi GEKAS i oštetio državu za najmanje 14,8 miliona eura, što predstavlja osnov sumnje da postoje elementi bića više krivičnih djela propisanih našim krivičnim zakonikom (stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, korupcije, pranje novca i sl.)

Nadam se da će Vam ove informacije pomoću u otkrivanju i gonjenju ovih teških krivičnih djela protiv imovine države.Komentari

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Sad se vidi prava istina o hapsenju Zejaka. Prvi je procesuirao kradje u Montenegro Airlinesu


Povezani članciNajnovije
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services