Skip to main content

PODACI IJZ

Od decembra 43 osobe hospitalizovane zbog velikog kašlja, među njima najviše djeca

Od decembra 43 osobe hospitalizovane zbog velikog kašlja, među njima najviše djeca


Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra 2023. godine zaključno sa 3.martom ove godine registrovao 698 slučajeva obolijevanja od pertusisa, saopšteno je iz IJZ.
Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra 2023. godine zaključno sa 3.martom ove godine registrovao 698 slučajeva obolijevanja od pertusisa, saopšteno je iz IJZ.


Od decembra 43 osobe hospitalizovane zbog velikog kašlja, među njima najviše djeca

Kako su rekli, kod 643 osobe je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 88 osoba obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

Među registrovanim slučajevima (698), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (259), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (111), 16-20 godina (103), 6-10 godina (96), 1-5 godina (79), preko 65 godina (20), ispod 1 godine (17) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (13).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (518) i Danilovgradu (34), potom u Beranama (31), Baru (21), Nikšiću (19), Budvi (13), Cetinju (12), Kotoru (10), Bijelom Polju (9), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Zeti (5), Ulcinju (4), Mojkovcu (3), Andrijevici (2), Petnjici (1) i Pljevljima (1). Od sredine decembra do 3.3.2024. su od strane nadležnih epidemioloških službi, epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Baru, Nikšiću, Budvi, Cetinju, Bijelom Polju, Tivtu i Herceg Novom”, piše u saopštenju.

Od registrovanih slučajeva (698), kod 653 (preko 90 odsto) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu bile imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

“Nakon pet ili više godina od završene primoimunizacije ili revakcinacije ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine”, dodaje se u saopštenju IJZ.

Prema informacijama dostupnim IJZCG od početka decembra u Crnoj Gori su zbog pertusisa ukupno su hospitalizovane 43 osobe od kojih su trenutno dva pacijenta na bolničkom liječenju.

“Među hospitalizovanim najveći udio su činila djeca ispod 5 godina (29) i to odojčad uzrasta ispod 12 mjeseci među kojima je bilo 9 hospitalizovanih i djeca uzrasta od 1 do 5 godina među kojima je bilo 20 hospitalizovanih. Među hospitalizovanima (43) 41 osoba nije bila imunizovana ili je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina”, rekli su iz IJZ.

Posebno apeluju na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i generalno osobe koje dolaze u kontakt sa njima da budu veoma pažljivi i da pored pravovremene vakcinacije djece primjenjuju opšte mjere prevencije (nošenje maske uz izbjegavanje bliskih kontakata kada osoba ima simptome respiratorne infekcije, odlazak kod ljekara radi testiranja i uključivanja adekvatne antibiotske terapije) u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti.

Podsjećaju da je prema Stručno-metodološkom uputstvu obezbjeđeno PCR testiranje za djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbjeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi.

Pozivaju roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i u pisanoj formi navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju.

“Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica”, navodi IJZ.

Protiv pertusisa (velikog kašlja) se vakcinacija shodno epidemiološkoj situaciji sprovodi na način da se prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza), kao i da se djeca redovno i pravovremeno revakcinišu, prvi put tokom druge godine života i drugi put tokom sistematskih pregleda pred polazak u osnovnu školu.

“Vakcinacija se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu, a povremeno se organizuje i vakcinacija u dodatnim terminima za sve koji kasne sa vakcinacijom ili nemaju izabranog doktora”, objašnjavaju iz IJZ.

Pertusis je oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest mjeseci), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci