• Preporučeno
  • Potrošačka korpa u novembru iznosila 799,70 eura

MONSTAT

Potrošačka korpa u novembru iznosila 799,70 eura

Potrošačka korpa u novembru iznosila 799,70 eura


Vrijednost minimalne potrošačke korpe za novembar je iznosila 799,70 eura što je 0,7 odsto više u odnosu na oktobar.
Vrijednost minimalne potrošačke korpe za novembar je iznosila 799,70 eura što je 0,7 odsto više u odnosu na oktobar.


Potrošačka korpa u novembru iznosila 799,70 eura
Ilustracija

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 375,5 eura, što je 0,6 odsto više u odnosu na oktobar. Izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili su 424,2 eura, što je rast od 0,8 odsto više u oktobru, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva”, kažu u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe:

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije
Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services