Skip to main content

ZA SADA SE NIKO NIJE PRIJAVIO NA JAVNI OGLAS

Rok za izbor predsjednika Vrhovnog suda 24. april

Rok za izbor predsjednika Vrhovnog suda 24. april


Izbor predsjednika Vrhovnog suda u punom mandatu još uvijek je neizvjestan iako je za crnogorsko pravosuđe to prvi i osnovni uslov za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.
Izbor predsjednika Vrhovnog suda u punom mandatu još uvijek je neizvjestan iako je za crnogorsko pravosuđe to prvi i osnovni uslov za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.


Rok za izbor predsjednika Vrhovnog suda 24. april
Foto: Dan

Javni oglas koji je osmi put zaredom raspisan 4. aprila ističe u ponedjeljak i zasad još uvijek nije pristigla nijedna prijava, a rok za ispunjavanje ovog uslova je 24. april, saopštila je članica Sudskog savjeta Sanja Konatar na konferenciji za novinare, koju je organizovao Sudski savjet.

Konatar je pojasnila da je upravo zbog toga Sudski savjet apelovao na sudije Vrhovnog suda da na proširenoj sjednici izaberu kandidata i taj predlog dostave Sudskom savjetu.

Na pitanje kako je Savjet dozvolio da sudije koje u nižestepenim sudovima nijesu završile gro predmeta napreduju u više sudove, predsjednik Sudskog savjeta prof. dr Radoje Korać objasnio je da te sudije nije birao postojeći sastav SS. Istakao je da oni imaju čvrst stav i da će biti dosljedni u praksi i u budućnosti će birati samo sudije koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, bez uticaja bilo koga i isključivo s rezultatima i kriterijumima koji su propisani.

Korać je kazao da Sudski savjet nikako neće i ne može uticati na izbor predsjednika Vrhovnog suda, ali da može da sugeriše sudijama da glasaju. On je dodao da očekuje da opšta sjednica konačno utvrdi predlog za Sudski savjet da Vrhovni sud dobije predsjednika.

„Nismo baš sigurni da će i sada na opštoj sjednici biti taj predlog utvrđen, ali mi svoj posao radimo“, kazao je Korać.

Korać je saopštio da je Sudski savjet u 2023. godini objavio 23 javna oglasa koji su se odnosili na izbor predsjednika sudova, sudija Vrhovnog, Apelacionog i viših sudova, kao i za izbor sudija osnovnih sudova, sudija za prekršaje, zatim sudija Upravnog i Privrednog suda. U prošloj godini izvršeno je popunjavanje slobodnih sudijskih mjesta i izabrano pet predsjednika sudova po osnovu trajnog dobrovoljnog raspoređivanja izabrane su 4 sudije, a 32 kandidata raspoređena su za sudije.

U izvještajnoj godini, naveo je Korać, konstatovan je prestanak sudijske funkcije za 36 sudija i to 21 na lični zahtjev, 14 zbog sticanja uslova za starosnu penziju i jedan usljed smrti. Izvršen je i postupak ocjenjivanja za 63 sudije, od kojih su 52 ocijenjeni u redovnom postupku, 7 u svrhu napredovanja i 3 prilikom kandidovanja za predsjednike sudova. Od navedenog broja, 33 sudije ocijenjene su ocjenom odličan, dok je 30 sudija dobilo ocjenu dobar.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci