• Vijesti
  • Politika
  • Sjednica na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda biće zakazana za kraj februara

BIRAJU SE TROPETINSKOM VEĆINOM

Sjednica na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda biće zakazana za kraj februara

Sjednica na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda biće zakazana za kraj februara


Sjednica Skupštine na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda biće zakazana za 27. februar.
Sjednica Skupštine na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda biće zakazana za 27. februar.


Sjednica na kojoj će se birati sudije Ustavnog suda biće zakazana za kraj februara
Radulović – Foto: Skupština

Članovi Ustavnog odbora Skupštine danas će glasati o izboru četvoro sudija Ustavnog suda, dok na današnjem Kolegijumu predsjednice Skupštine nije postignut dogovor o četvrtom kandidatu.

Sudije US biraju se dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom na plenarnoj sjednici i to na predlog Ustavnog odbora.

Poslanici vlasti i opozicije prošle sedmice su se usaglasili o podršci Snežani Armenko, Momirki Tešić i Dragani Đuranović.

Ostalo je bilo da se Bošnjačka stranka i albanske partije dogovore oko podrške Faruku Resulbegoviću, ulcinjskom tužiocu, ili Aliji Beganoviću, predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja.

Prema nezvaničnim informacinama, albanske partije ne žele da pregovaraju o kandidatima, jer smatraju da to mjesto sada pripada njima.

Zakonom o Ustavnom sudu propisano je i da su “prilikom predlaganja kandidata predlagači dužni da vode računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i o rodno balansiranoj zastupljenosti”.

Do prije godinu dana u Ustavnom sudu je bilo dvoje sudija Bošnjaka, pa su očekivanja da tako i ostane. Međutim, računica pokazuje da nije samo to u pitanju, već i činjenica da će sudija sa manjinske kvote vjerovatno imati presudan glas prilikom odlučivanja.

Ustavni sud ima sedmoro sudija, trenutno troje aktivnih a četvoro u proceduri izbora u Skupštini. Od troje ustavnih sudija dvoje je donosilo odluke koje su išle naruku bivšoj vlasti, a dio javnosti dovodi u pitanje njihovu profesionalnost, jer ih je bivša vlada DPS-a nagradila stambenim kreditima. To se razumije kao vid korupcije.

Ukoliko bi bio izabran Resulbegović sumnja se da on ne bi bio pouzdan saveznik DPS-a, pa bi njihovi politički protivnici preuzeli “kontrolu” nad institucijom čija je nadležnost da štiti Ustav.

Tešić je dobila podršku na predlog Demokrata, Armenko DF-a, a Đuranović je “pogurao” u pregovorima DPS.

Za mjesta u US prijavilo se 26 kandidata.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije
Adria TV

Adria Management Services