Skip to main content

DIREKTIVA BROJ 25

Srbija kupila zloglasnu direktivu kojom je Hitler naredio napad na Jugoslaviju

Srbija kupila zloglasnu direktivu kojom je Hitler naredio napad na Jugoslaviju


Republika Srbija kupila je danas zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je njemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.
Republika Srbija kupila je danas zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je njemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.


Srbija kupila zloglasnu direktivu kojom je Hitler naredio napad na Jugoslaviju
Foto: Wikipedia

Danas u poslijepodnevnim časovima kupljen je jedan od najznačajnijih dokumenata za cjelokupnu istoriju srpskog naroda, navodi se u saopštenju Vlade Srbije, koja je obezbijedila sredstva za kupovinu.

Tanjug ekskluzivno objavljuje direktivu br. 25 kojom je Hitler naredio napad na Jugoslaviju.

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od danas u vlasništvu Srbije.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svjetskog rata na cjelokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, njemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmjernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije dijelovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će “političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji”.

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj cjelokupnoj teritoriji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ovaj neprocjenjivo vrijedan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posjedu Srbije, istovremeno je predstavljao i zloslutni nagovještaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obilježili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Današnjom kupovinom ovog prvorazredno značajnog istorijskog izvora Srbija je još jednom demonstrirala odlučnost i postojanje stručnih i svih drugih potrebnih logističkih resursa na osnovu kojih je moguće da se pristupi sistematičnom, stručnom i kontinuiranom vraćanju pokretnih kulturnih dobara u zemlju, odnosno kupovini onih jedinica istorijskog, kulturnog, umjetničkog i drugog nasljeđa od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, kao i cjelokupne Republike Srbije.

Početkom mjeseca, Srbija je kupila i djelo Paje Jovanovića pod nazivom “Odmor bašibozuka”.

Muzej grada Beograda na aukciji kod Sotebija u Londonu je kupio djelo za 240,000 funti na “čekić”, što sa uračunatim troškovima aukcijske kuće iznosi više od 300,000 funti, potvrdila je Tanjugu nedavno Jelena Medaković direktorka MGB.Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci